Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivJudo ska minska fallolyckorna på jobbet

Judo ska minska fallolyckorna på jobbet

I ett försök att minska antalet fallolyckor ska AFA Försäkring starta ett projekt tillsammans med Judoförbundet för att lära anställda att falla utan att göra sig illa.

Fallolyckor är den klart vanligaste arbetsolyckan, och den vanligaste fallolyckan sker nere på marken.

Susanna Stymne Airey är chef för enheten Förebygg på AFA Försäkring som tillsammans med judoförbundet ska försöka få ner antalet fallolyckor genom förebyggande träning.

– De allra mest drabbade arbetsplatserna är byggen, vården och transporsektorn. Det kan vara oreda på byggplatser, hala golv i sjukvården och inom transportbranschen är det vanligt att det händer något på parkeringsplatsen kring lastbilen, säger Susanna Stymne Airey.

Det handlar oftast inte om fall från stegar och så vidare, utan om helt vanliga fall från marknivå. De kanske mest typiska olyckorna är helt vanliga halkolyckor på väg till och från jobbet. De allra flesta sker på vintern.

Susanna Stymne Airey. Foto: Susanne Ekström

– Vi på AFA får in ungefär 9 000 sådana fall om året, säger Susanna Stymne Airey.

Det var efter ett föredrag av Judoförbundet i Almedalen i somras, om ett projekt med fallteknik för äldre, som AFA blev intresserade.

– Vi kommer att ha forskare som följer projektet, och det handlar om att systematiskt få bort riskerna, säger Susanna Stymne Airey.

Karin Strömqvist Bååthe är judotränare sedan många år och projektledare för Judoförbundet. Hon betonar hur projektet kan gynna flera inblandade.

– Samhället vill få lägre kostnader för skador, det blir mindre skador för individen, vi i Judoförbundet kan få uppmärksamhet för vår idrott samtidigt som även försäkringsbolagen vill få ner antalet skador.

Fallolyckor

I Sverige sker cirka 270 000 fallolyckor per år.

Cirka 70 000 kräver sjukhusvård.

Cirka 1 500 orsakar dödsfall.

40 procent av alla allvarliga arbetsplatsolyckor är en fallolycka.

Källa: Fallkompetens i arbetslivet

Karin Strömqvist Bååthe anser att Judoförbundet har rätt metoder för att minska just fallskador. Det handlar till en del om själva falltekniken, att hålla in huvudet och ta emot sig på rätt sätt om man faller. Men hon påpekar att judoträning också stärker musklerna och ger bättre kroppsuppfattning och balans.

– Dessutom kan det minska rädslan för att falla, säger hon. Då kan man slappna av, vilket i sig kan bidra till att man faktiskt inte faller.

Judoförbundet utbildar nu en grupp med fallinstruktörer som består av en läkare, tre sjukgymnaster och en arbetsmiljöterapeut. Alla tränar judo och jobbar själva inom vården. De kommer att hålla i pilotprojekt på några utvalda arbetsplatser, med tio träningar och sedan intervjuer och mätningar.

– Vi har ingen vetenskaplig forskning på detta sedan tidigare, säger Karin Strömqvist Bååthe, men vi har mycket bra erfarenheter. Med otränade individer ser vi störst förbättring under de första månaderna.

Projektet ska pågå i åtminstone ett år och presenteras mer utförligt på ett seminarium den 28 mars i år.

Hur träningarna ska gå till rent praktiskt kan variera. Kanske tar tränarna med sig en judomatta till arbetsplatsen. Om det är nära till dojon – judoträningslokalen – kanske träningen äger rum där.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.