Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadJudo ska minska fallolyckorna på jobbet

Judo ska minska fallolyckorna på jobbet

I ett försök att minska antalet fallolyckor ska AFA Försäkring starta ett projekt tillsammans med Judoförbundet för att lära anställda att falla utan att göra sig illa.

Fallolyckor är den klart vanligaste arbetsolyckan, och den vanligaste fallolyckan sker nere på marken.

Susanna Stymne Airey är chef för enheten Förebygg på AFA Försäkring som tillsammans med judoförbundet ska försöka få ner antalet fallolyckor genom förebyggande träning.

– De allra mest drabbade arbetsplatserna är byggen, vården och transporsektorn. Det kan vara oreda på byggplatser, hala golv i sjukvården och inom transportbranschen är det vanligt att det händer något på parkeringsplatsen kring lastbilen, säger Susanna Stymne Airey.

Det handlar oftast inte om fall från stegar och så vidare, utan om helt vanliga fall från marknivå. De kanske mest typiska olyckorna är helt vanliga halkolyckor på väg till och från jobbet. De allra flesta sker på vintern.

Susanna Stymne Airey. Foto: Susanne Ekström

– Vi på AFA får in ungefär 9 000 sådana fall om året, säger Susanna Stymne Airey.

Det var efter ett föredrag av Judoförbundet i Almedalen i somras, om ett projekt med fallteknik för äldre, som AFA blev intresserade.

– Vi kommer att ha forskare som följer projektet, och det handlar om att systematiskt få bort riskerna, säger Susanna Stymne Airey.

Karin Strömqvist Bååthe är judotränare sedan många år och projektledare för Judoförbundet. Hon betonar hur projektet kan gynna flera inblandade.

– Samhället vill få lägre kostnader för skador, det blir mindre skador för individen, vi i Judoförbundet kan få uppmärksamhet för vår idrott samtidigt som även försäkringsbolagen vill få ner antalet skador.

Fallolyckor

I Sverige sker cirka 270 000 fallolyckor per år.

Cirka 70 000 kräver sjukhusvård.

Cirka 1 500 orsakar dödsfall.

40 procent av alla allvarliga arbetsplatsolyckor är en fallolycka.

Källa: Fallkompetens i arbetslivet

Karin Strömqvist Bååthe anser att Judoförbundet har rätt metoder för att minska just fallskador. Det handlar till en del om själva falltekniken, att hålla in huvudet och ta emot sig på rätt sätt om man faller. Men hon påpekar att judoträning också stärker musklerna och ger bättre kroppsuppfattning och balans.

– Dessutom kan det minska rädslan för att falla, säger hon. Då kan man slappna av, vilket i sig kan bidra till att man faktiskt inte faller.

Judoförbundet utbildar nu en grupp med fallinstruktörer som består av en läkare, tre sjukgymnaster och en arbetsmiljöterapeut. Alla tränar judo och jobbar själva inom vården. De kommer att hålla i pilotprojekt på några utvalda arbetsplatser, med tio träningar och sedan intervjuer och mätningar.

– Vi har ingen vetenskaplig forskning på detta sedan tidigare, säger Karin Strömqvist Bååthe, men vi har mycket bra erfarenheter. Med otränade individer ser vi störst förbättring under de första månaderna.

Projektet ska pågå i åtminstone ett år och presenteras mer utförligt på ett seminarium den 28 mars i år.

Hur träningarna ska gå till rent praktiskt kan variera. Kanske tar tränarna med sig en judomatta till arbetsplatsen. Om det är nära till dojon – judoträningslokalen – kanske träningen äger rum där.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.