Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtDebatt: Rösta i fullmäktigevalet!

Debatt: Rösta i fullmäktigevalet!

Vart fjärde år är det val till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige. Under april månad 2018 har du som är medlem i Sveriges Ingenjörer möjlighet att rösta i valet av 81 ledamöter till Sveriges Ingenjörers Fullmäktige, skriver Bertil Nordqvist i det här debattinlägget.

Fullmäktige väljer förbundsstyrelse och valberedning, beslutar om medlemsavgifter och motioner samt fastställer budget, förbundets stadgar och strategier. Bland annat beslutar Fullmäktige också om förbundets program för arbetsmiljö, jämställdhet, utbildningspolitik och miljöpolitik.

Det finns många kompetenta kandidater i över 20 valkorporationer att välja på i årets val. Rösta på den valkorporation och kryssa för den kandidat som du bedömer bäst kan företräda dig i Fullmäktige.

Varför ska jag rösta?
Sveriges Ingenjörer har en unik medlemsdemokrati där medlemmarna i direktval väljer Fullmäktige – Sveriges Ingenjörers högsta beslutande organ.

Just din röst kan avgöra vem som blir invald i Fullmäktige. Ibland skiljer mindre än en handfull röster mellan den som blir invald och den som hamnar på reservplats.
I fullmäktige kan det skilja på en röst vem som blir invald i förbundsstyrelsen och som kanske några år senare väljs till förbundsordförande.

Du som röstar bidrar till att stärka och bevara, ja till och med försvara vår medlemsdemokrati. Detta då det verkar finnas personer inom förbundet som anser att ett lågt valdeltagande kan vara ett lämpligt skäl till att ändra sättet på hur vi utser våra representanter.

Kanske vill man gå över till ett annat system som kan ta ifrån dig rätten att i framtiden välja vårt hösta beslutande organ i direkta val. Detta vet vi i skrivande stund inte, men du som röstar bidrar till ett starkare och mer legitimt fullmäktige.

Du har redan fått, eller ska ha fått, mejl från förbundet, till den e-postadress du har registrerad i förbundets medlemsregister, med information om valkorporationer och kandidater och hur du kan rösta. Skulle du inte ha fått ditt röstnings-mejl, sänd ett mejl till val@sverigesingenjorer.se

To make democracy work,
we must be a nation of participants, not simply observers.
One who does not vote has no right to complain.
Louis L’Amour

Rösta senast den 30 april!!!

Bertil Nordqvist

Bertil Nordqvist
kandidat till Fullmäktige
i valkorporationen Erfarna Civilingenjörer

1 KOMMENTAR

  1. Val är inte meningsfullt om man inte vet vad man väljer. I detta fall är det med 23 valkorporationer och x antal kandidater som Alice i Underlandet ” Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar”. Tyvärr är programförklaringarna så rudimentära så det går de inte avgöra vad de leder och det framgår inte vad dessa ”kompenta kanditater” vill. Så valet är enkelt att antingen rösta på något man inte vet vad det innebär eller helt enkelt markera att man inte köper sakernas tillstånd och ange varför. Med förhoppning att någon tar åt sig och kanske börjar fundera på att varför intresset att rösta är så lågt. Ur ett demokratisk synvinkel är det ju katastrof och risken för att en valkorporation med stark förankring t ex inom ett storföretag lyckas få många inom deras företag ( genom olika lobbyverksamhet och information) att rösta för deras korporation och deras särintressen är och därmed få ett stort inflytande på Sveriges Ingenjörer är uppenbar. I kommentarer i en tidigare artikel har bland annat förslag på hur alternativen kan redovisas tydligare. I avvaktan på detta bidrar jag till att stärka förbundet genom att förklara varför jag inte röstar och hur jag ser valdeltagandet kan öka så man får ett mer legitimt fullmäktige. För en mycket viktig del i legitimiteten ligger i att veta vad man röstar på och vilka som företräder en.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?