Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSnart kan du tvingas skatta för pensionsrådgivning

Snart kan du tvingas skatta för pensionsrådgivning

Nu kan individuell pensionsrådgivning, bland annat för anställda med så kallad tiotaggarlösning, bli en skattepliktig förmån. Det visar ett utlåtande från Skatte-rättsnämnden.

I dag har ungefär 120 000 privatanställda tjänstemän i fackförbunden inom PTK en lön som överstiger 10 inkomstbasbelopp (625 000 kronor) om året. Knappt hälften av dem och uppskattningsvis lika många utanför PTK, har gjort ett så kallat tiotaggaravtal med sin arbetsgivare. Totalt kan det handla om 100 000 anställda. Tiotaggaravtal innebär att ITP-premierna för ålderspension för lön över 7,5 inkomstbasbelopp, samt premierna för familjepension placeras i en annan försäkring än ITP.

Den individuella pensionsrådgivning som tiotaggarna, men ibland även andra anställda får, har varit en skattefri förmån. Nu tyder dock ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden på att rådgivningen ska beskattas.

Richard Malmborg, förbundsdirektör på Sveriges Ingenjörer, säger att han tycker att lagstiftningen om beskattning av pensionsrådgivning är mycket olycklig.

Richard Malmborg, förbundsdirektör, Sveriges Ingenjörer

–Det blir allt viktigare för våra medlemmar att få vägledning i pensionsdjungeln. Det här blir en klart hämmande faktor för att alla ska känna en någorlunda trygghet i sina val. Valfrihet utan kunskap och vägledning tenderar mer att bli ett spel än planering för långsiktig trygghet, säger han.

Beskedet kom när ett företag begärde svar på frågan om pensionsrådgivning till anställda i olika former; digitalt, vid rådgivningsmöten och även personlig rådgivning skulle kunna undantas och inte ses som skattepliktiga förmåner för anställda. Det tyckte inte Skatteverket och inte heller Skatterättsnämnden.

Målet rörde två anställda som omfattas av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP2 och ITPK, den ena av de två omfattas också av bolagets premiebestämda chefsplan. Bägge hävdade att den pensionsrådgivning som arbetsgivaren erbjöd och bekostade inte skulle beskattas.

Skatteverket som granskade frågan visade sig ha en annan uppfattning och ärendet gick vidare till Skatterättsnämnden som gick på myndighetens linje. Nämnden menar att det inte finns några uttryckliga undantag för varför just dessa förmåner inte ska beskattas.

Så här skriver nämnden den 8 maj i sin bedömning:

”De omfrågade pensionsvägledningarna där uppgifter först hämtas in och information sedan ges i ett sammanhang tillsammans med rådgivning bör dock ses som sammansatta tjänster”, skriver nämnden och fortsätter:
”Delmomenten utgör då tillsammans en förmån som får antas ha ett värde för den anställde. Detta oavsett om pensionsvägledningen ges vid ett personligt sammanträffande med en extern konsult eller om den sker digitalt.”

Nu har de anställda som målet gäller överklagat Skattenämndens förhandsbesked. Det har även Skatteverket gjort, antagligen därför att myndigheten vill att det blir mer tydligt vad som gäller i frågan.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, tror att vissa former av pensionsrådgivning som arbetsgivaren bekostar kommer att bli beskattningsbar.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

–Som Skatteverket säger kan vara svårt att veta var man ska dra gränserna. Därför är man kanske är lite försiktig med bedömningen tills man har mer riktlinjer att gå efter. Men rådgivningen kommer antagligen på ett eller annat sätt att belasta den anställde med beskattning i framtiden. Det gäller alla som får rådgivning vare sig man är tiotaggare eller inte så länge arbetsgivaren betalar rådgivningen.

Svårigheten blir att avgöra var gränsen för beskattningsbar och icke beskattningsbar rådgivning går. Dan Wallberg utgår ifrån att digitala rådgivningstjänster som är gratis inte kommer att omfattas eftersom arbetsgivaren inte står för kostnaden. Ett exempel på en sådan är PTK:s rådgivningstjänst.

–Tyvärr så omfattar den i dagsläget ingen rådgivning för alternativa pensionslösningar till dem som har gjort ett tiotaggarval, men väl övrig ITP. Gratis rådgivning är inte något som alla aktörer vill bjuda på, men intresset kanske ökar nu efter detta förhandsbesked, säger Dan Wallberg.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.