Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSnart kan du tvingas skatta för pensionsrådgivning

Snart kan du tvingas skatta för pensionsrådgivning

Nu kan individuell pensionsrådgivning, bland annat för anställda med så kallad tiotaggarlösning, bli en skattepliktig förmån. Det visar ett utlåtande från Skatte-rättsnämnden.

I dag har ungefär 120 000 privatanställda tjänstemän i fackförbunden inom PTK en lön som överstiger 10 inkomstbasbelopp (625 000 kronor) om året. Knappt hälften av dem och uppskattningsvis lika många utanför PTK, har gjort ett så kallat tiotaggaravtal med sin arbetsgivare. Totalt kan det handla om 100 000 anställda. Tiotaggaravtal innebär att ITP-premierna för ålderspension för lön över 7,5 inkomstbasbelopp, samt premierna för familjepension placeras i en annan försäkring än ITP.

Den individuella pensionsrådgivning som tiotaggarna, men ibland även andra anställda får, har varit en skattefri förmån. Nu tyder dock ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden på att rådgivningen ska beskattas.

Richard Malmborg, förbundsdirektör på Sveriges Ingenjörer, säger att han tycker att lagstiftningen om beskattning av pensionsrådgivning är mycket olycklig.

Richard Malmborg, förbundsdirektör, Sveriges Ingenjörer

–Det blir allt viktigare för våra medlemmar att få vägledning i pensionsdjungeln. Det här blir en klart hämmande faktor för att alla ska känna en någorlunda trygghet i sina val. Valfrihet utan kunskap och vägledning tenderar mer att bli ett spel än planering för långsiktig trygghet, säger han.

Beskedet kom när ett företag begärde svar på frågan om pensionsrådgivning till anställda i olika former; digitalt, vid rådgivningsmöten och även personlig rådgivning skulle kunna undantas och inte ses som skattepliktiga förmåner för anställda. Det tyckte inte Skatteverket och inte heller Skatterättsnämnden.

Målet rörde två anställda som omfattas av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP2 och ITPK, den ena av de två omfattas också av bolagets premiebestämda chefsplan. Bägge hävdade att den pensionsrådgivning som arbetsgivaren erbjöd och bekostade inte skulle beskattas.

Skatteverket som granskade frågan visade sig ha en annan uppfattning och ärendet gick vidare till Skatterättsnämnden som gick på myndighetens linje. Nämnden menar att det inte finns några uttryckliga undantag för varför just dessa förmåner inte ska beskattas.

Så här skriver nämnden den 8 maj i sin bedömning:

”De omfrågade pensionsvägledningarna där uppgifter först hämtas in och information sedan ges i ett sammanhang tillsammans med rådgivning bör dock ses som sammansatta tjänster”, skriver nämnden och fortsätter:
”Delmomenten utgör då tillsammans en förmån som får antas ha ett värde för den anställde. Detta oavsett om pensionsvägledningen ges vid ett personligt sammanträffande med en extern konsult eller om den sker digitalt.”

Nu har de anställda som målet gäller överklagat Skattenämndens förhandsbesked. Det har även Skatteverket gjort, antagligen därför att myndigheten vill att det blir mer tydligt vad som gäller i frågan.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, tror att vissa former av pensionsrådgivning som arbetsgivaren bekostar kommer att bli beskattningsbar.

Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

–Som Skatteverket säger kan vara svårt att veta var man ska dra gränserna. Därför är man kanske är lite försiktig med bedömningen tills man har mer riktlinjer att gå efter. Men rådgivningen kommer antagligen på ett eller annat sätt att belasta den anställde med beskattning i framtiden. Det gäller alla som får rådgivning vare sig man är tiotaggare eller inte så länge arbetsgivaren betalar rådgivningen.

Svårigheten blir att avgöra var gränsen för beskattningsbar och icke beskattningsbar rådgivning går. Dan Wallberg utgår ifrån att digitala rådgivningstjänster som är gratis inte kommer att omfattas eftersom arbetsgivaren inte står för kostnaden. Ett exempel på en sådan är PTK:s rådgivningstjänst.

–Tyvärr så omfattar den i dagsläget ingen rådgivning för alternativa pensionslösningar till dem som har gjort ett tiotaggarval, men väl övrig ITP. Gratis rådgivning är inte något som alla aktörer vill bjuda på, men intresset kanske ökar nu efter detta förhandsbesked, säger Dan Wallberg.

 

 

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.