Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngen tjänstepension? Då behöver du tänka på det här

Ingen tjänstepension? Då behöver du tänka på det här

För de flesta ingenjörer krävs ett eget månadssparande på tusentals kronor för att kompensera att man inte har tjänstepension. Även utan kollektivavtal kan du få tjänstepension men då finns det några fallgropar. 

Alla med kollektivavtal har tjänstepension. Många underskattar hur viktig den är för den sammanlagda pensionen. Saknar man tjänstepension är det viktigt att ordna ett eget månadssparande. Hur mycket man ska spara beror på hur mycket man tjänar.

Tomas Carlsson, Collectum

Ingenjören kontaktade pensionsexperten Tomas Carlsson på Collectum för att få tips inför förhandlingar om lön och villkor när man byter jobb.

Vad är en rimlig premienivå för ett eget sparande om jag inte har tjänstepension?

– Det beror givetvis på hur mycket man tjänar. Ju högre lön du har desto mer bör du spara. För den som har kollektivavtal och en lön på 49 000 kronor i månaden betalar arbetsgivaren in 4 700 kronor till tjänstepensionen. Den som saknar tjänstepension bör ordna ett sparande på samma nivå.

Ska man planera storleken på månadssparandet före eller efter skatt?

– Om du själv betalar in till en pensionsförsäkring bör du ordna ett sparande före skatt på nivåerna som diagrammet visar. Många känner inte till att man har rätt att göra avdrag för privat pensionssparande om man saknar tjänstepension. Att beräkna sitt sparande på lönen efter skatt är lite svårare eftersom det beror på vilken skattesats man har. Om vi gör en enkel schablon med en skatt på 50 procent behöver man spara hälften av det belopp som vi rekommenderar. Tjänar du 49 000 kronor behöver du alltså spara 4 700 kronor före skatt eller 2 350 efter skatt.

Många arbetsgivare utan kollektivavtal erbjuder ändå tjänstepension. Gäller då samma villkor som med kollektivavtal?

– Först och främst vill jag säga att alla tjänstepensioner är bra, även om arbetsgivaren saknar kollektivavtal. Den främsta skillnaden är att avgifterna ofta är högre. Kollektivavtalen har gjort upphandlingar med väldigt låga avgifter. Är avgifterna högre blir pensionssparandet lägre och många inser inte hur stor skillnaden blir efter ett helt arbetsliv.

Om arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension. Kan man förhandla sig till det?

– Ja, det kan man göra och det ska man göra. Blir man inte erbjuden tjänstepension ska man begära högre lön eftersom man själv måste ordna med ett sparande, antingen genom ISK eller en privat pensionsförsäkring.

Ska jag känna mig nöjd om arbetsgivaren kompenserar mig ekonomiskt med samma nivå som en tjänstepension?

– Nej, faktiskt inte. Kollektivavtalen ger dig mer än enbart pensionsinbetalningar. Alla kollektivavtal innehåller också en sjukförsäkring som är jätteviktig. Om du blir sjuk mer än 90 dagar får du en sjukpension som kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Dessutom betalas det in pensionspremier på samma nivå som om du hade jobbat heltid.

Min nya arbetsgivare erbjuder mig ett procentpåslag för att täcka pensionsinbetalningar och sjukförsäkring. Vad ska jag tänka på?  

– Jag tycker att sjukförsäkringen bör ligga utanför sparpremien. Det är viktigt att känna till att premien för sjukförsäkringen ökar ju äldre du blir. Med en fast premie kommer inbetalningarna till tjänstepensionen att minska när premien till sjukförsäkringen blir större. Glöm inte heller att fråga om det finns ett familjeskydd i den sjukpensionsförsäkring som arbetsgivaren ordnar. Det finns nästan alltid i kollektivavtalen.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.