Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtNu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Nu börjar skatteavdraget på fackavgiften gälla

Den 1 juli återinförs skatteavdraget för fackföreningsavgiften. Så här kommer det att fungera för dig som medlem.

I maj klubbade riksdagen igenom beslutet att återinföra skatteavdraget. Det innebär att alla som betalar sammanlagt minst 400 kronor i fackavgift får 25 procents skatteavdrag på beloppet från 1 juli.

Eftersom avdraget införs vid halvårsskiftet räknas avgifter inbetalda mellan den 1 juli och nyår i år – för att från nästa år gälla hela året.

Det blir inte som med Rut- och Rot-avdragen att skattereduktionen görs direkt utan det görs i deklarationen.

– Men medlemmarna behöver inte göra någonting. Allt redovisas automatiskt till Skatteverket och vi kommer att skicka kontrolluppgift till medlemmarna också, säger Gunilla Eriksson, chef för medlemsservice på Sveriges Ingenjörer.

Hur kontrolluppgiften skickas till medlemmarna, om det blir i pappersform, elektroniskt etcetera, är inte bestämt ännu, men information om det kommer att skickas ut vid årsskiftet.

För fullbetalande yrkesverksamma blir avdraget 25 procent av 240 kronor per månad. Eftersom det införs den 1 juli blir avdraget för 2018 alltså 6 gånger 60 kronor (360 kronor). Från och med 2019 när det gäller för hela året blir det sedan det dubbla: 12 gånger 60 kronor (720 kronor). I praktiken blir då medlemsavgiften 180 kronor per månad för fullbetalande yrkesverksamma.

Många medlemmar i Sveriges Ingenjörer betalar a-kasseavgiften tillsammans med fackföreningsavgiften, och den omfattas inte.

– Det är bra att tänka på om man tittar på sin faktura, att det är fackavgiften som avses vad gäller avdraget, säger Gunilla Eriksson.

Den som av någon anledning inte vill att kontrolluppgift ska skickas till Skatteverket får ta kontakt med förbundet. För att ändå få avdraget går det då att i stället skicka in kvitton till Skatteverket på den betalda avgiften.

Karin Thorsell

5 KOMMENTARER

    • Du är varmt välkommen att kontakta oss på Medlemsservice så hjälper vi dig. Vi hanterar inte frågor om medlemskap och avgifter i öppna kommentarsfält för att säkerställa den personliga integriteten.
      Vänligen Gunilla Eriksson, Medlemsservice Sveriges Ingenjörer

  1. Tråkigt med allt valfläsk från den nuvarande regeringens sida. Men har ändå en fråga: det förefaller i artikeln som att det är inbetalningsdatumet som avgör avdrag för andra halvåret, inte period som en inbetald avgift avser. Exempelvis fallet att man har betalt in hela årets avgift i början på året. Stämmer det, i så fall är det ju ändå dummare?

    • Hej Anders, Nu har jag kollat med Sveriges Ingenjörers medlemsservice. Beskedet är att de som betalat hela årets avgifter i början av året kan höra av sig till Medlemsservice på telefon 08-613 80 00 eller medlem@sverigesingenjorer.se så förklarar de närmare vad som gäller och vad som kan göras. Hälsningar Karin Thorsell

    • Anders: Du får klaga hos Alliansen för att de tog bort avdraget 2007. När du nu får den tillbaka (tack vare riksdagsbeslut) så kan den inte gälla retroaktivt. Gäller alla nya lagar i en demokrati.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.