Ingenjörer har gjort löpträning till en digital snackis

Har du tröttnat på din vanliga löprunda? Testa väderkvarnen, valen eller krokodilen. Ramboll har tagit hjälp av sina ingenjörer för att ta fram löprundor i stadsmiljö i form av figurer. Det kallas figure running och löparen guidas av mobilens GPS.

Från och med 2018 är teknikkonsultföretaget Ramboll titelsponsor till Stockholm halvmarathon. Som inspiration för alla som tränar inför loppet, men också andra, har företaget lanserat appen ShapeRunner.

Sandra Sasu och Alexine Wirén är väg- och vatteningenjörer och trafikplanerare på Ramboll i Stockholm. Tillsammans har de tagit fram två roliga löprundor till appen ShapeRunner. Den enda är ett barn med en ballong i handen och den andra är en väderkvarn.

Flera av Rambolls ingenjörer har bidragit till projektet genom att ta fram de fantasifulla löprundorna i stadsmiljö som har former av figurer. I instruktionen fanns några få riktlinjer. Turerna skulle vara säkra och framkomliga och figurernas form gärna koppla till hållbar stadsplanering.

– Det har varit ett kul och kreativt projekt, säger Alexine Wirén på Ramboll i Stockholm som har samarbetat med kollegan Sandra Sasu.

Båda är civilingenjörer inom väg och vatten från Lund och arbetar med trafikplanering. Sandra är särskilt inriktad på trafiksäkerhet för barn och andra fotgängare och har gjort flera utredningar om trafiksäkerheten runt skolor och förskolor.

Alexine och Sandra startade arbetet med att sätta upp fyra stora kartor med Stockholms vägnät på väggen och kartorna vändes åt olika håll.

Löprundan ”Barnet” finns i området kring Årstafältet och Östberga i söderort. Den är 8,7 kilometer lång.

– Sedan backade vi bort från väggen och började leta figurer i vägnätet. Redan från början hade vi idén om att försöka hitta formen av ett barn och det gick snabbt, säger Sandra Sasu.

Efter en halvtimme såg hon och Alexine ett barn med en ryggsäck och en ballong i handen i området kring Årstafältet och Östberga söder om stan. Sedan dök det upp en väderkvarn på Östermalm och Gärdet.

– Vi letade vidare på kartorna efter fler figurer och bjöd in hela enheten till en kreativ brainstorming men de flesta figurer stupade på att löpturerna blev för långa. Ett stort ulligt får i söderort och en stor delfin runt Stockholms vatten fick stryka på foten, säger Alexine.

Uppdraget med ShapeRunner har lockat ingenjörer på Ramboll i flera städer. I Karlstad nappade Jonas Ejner, civilingenjör i väg- och vatten och enhetschef för väg- och markgruppen. Han tog hjälp av kollegan Johan Törebrand och tillsammans siktade de in sig på att hitta en figur i de områden i Karlstad där Ramboll har haft projekt.

I Karlstad finns löprundan valen. Längs med ryggen och stjärnfenan går banan längs med vattnet.

– Vi har hittat en val där stjärtfenan och ryggen är en fin löpsträcka längs vattnet. Under turen passerar löparen den upphöjda gång- och cykelvägen längs med Klarälven, det översvämningsskydd som har byggts utanför sjukhuset, säger Jonas Ejner.

Ett litet krux har dykt upp men bara tillfälligt.

–En gata är avstängd som just nu gör ett litet hack i valen. Det är sådant som händer i städer där det ständigt pågår arbete som påverkar framkomligheten säger Jonas.

Projektet kring ShapeRunner har varit en annorlunda utmaning för ingenjörerna på Ramboll.

– Det är kul att se städerna ur ett fågelperspektiv och jag hoppas att det uppmuntrar många som springer men även andra att utforska områden som man inte har besökt tidigare, säger Sandra Sasu.

Hon och Alexine har också tagit fram en kort historiebeskrivning av vad löparen kan se under turerna. Barnet med ballongen passerar genom ett område i Östberga från 50-talet. Husen där är bland de första i Sverige som byggdes av prefabricerade element.

Både Sandra, Alexine och Jonas springer själva en hel del. Jonas tränar swimrun och Alexine har planer på att springa Ramboll Stockholm halvmarathon den 15 september.

Karin Virgin

Mer om ShapeRunner

Appen ShapeRunner finns att ladda ner gratis på App Store och Google Play.

Löprundorna i appen finns just nu i nio olika städer: Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Nyköping, Umeå Uppsala, Varberg och Visby. Arbete pågår med att lägga till fler städer och löprundor.

Löparen guidas längs banan av en röst och via kartan i telefonen.

Användaren kan dela sina genomförda figurer i sociala medier.

I appen finns också en topplista med de bästa resultaten på alla löprundor.

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt