Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtArbetsmiljö och omställning blir stora frågor på fullmäktige

Arbetsmiljö och omställning blir stora frågor på fullmäktige

Stöd och utbildning om psykosocial arbetsmiljö, kollektivavtal som skyddar anställda i det gränslösa arbetet och insatser mot åldersdiskriminering är några exempel på vad medlemmarna i Sveriges Ingenjörer föreslår i motionerna till årets fullmäktige.

Den 18–20 november äger årets Ingenjörsfullmäktige rum och fram till den sista augusti har medlemmarna haft möjlighet att skicka in motioner. Totalt 40 motioner har kommit in, vilket är nio färre än för två år sedan.

Vad är fullmäktige?

Förbundets högsta beslutande organ som sammanträder varje år i november. De 81 ledamöterna väljs av de ordinarie medlemmarna vart fjärde år. Det senaste valet ägde rum i våras. 14 ledamöter väljs av studerandemedlemmarna.

Det här gör fullmäktige

  • tar beslut om förbundets styrdokument, långsiktiga mål och program
  • väljer förbundsstyrelse, valberedning och revisorer
  • beslutar om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter
  • tar beslut om förslag från förbundsstyrelsen (propositioner) och förslag från medlemmar (motioner). Motioner behandlas vartannat år.

Att den psykosociala arbetsmiljön är ett växande problem bland medlemmarna syns i motionsfloden i år. Akademikerföreningarna vid AB Volvo, Volvo Cars och Saab i Linköping föreslår i en gemensam motion att förbundet i egen regi eller tillsammans med Saco utbildar förtroendevalda i arbetsmiljö och att  Akademikerföreningar i hela landet får stöd av ombudsmän från förbundet som är dedikerade arbetsmiljöfrågor.

Björn Nyström från valkorporationen Hållbara Ingenjörer vill också att förbundet ska starta arbetsmiljöutbildningar inom privat arbetsmarknadssektor för skyddsombud och förtroendemän. Han menar att de kostnader som Prevent (vars ägare är Svenskt Näringsliv, LO och PTK) tar ut är så höga att många inte får gå utbildningarna av kostnadsskäl.

Björn Nyström, Hållbara ingenjörer

– I flera fall har enskilda chefer meddelat att det inte finns några medel avsatta för de här utbildningarna. Det finns ett mörkertal kring hur många förtroendevalda som inte får genomgå arbetsmiljöutbildningar på grund av kostnadsskäl, säger Björn Nyström.

Anställningstrygghet och arbetsgivarnas krav på större flexibilitet är också frågor som syns i motionerna. Medlemmarna vid Ericsson vill att förbundet tillsammans med lokala akademikerföreningar samlar in erfarenheter och bygger upp en kunskapsbank och rådgivning kring andra lösningar än varsel med erbjudanden om ekonomiska avgångspaket. ”Det finns företag som har börjat prova alternativa metoder för omställning och intresset för att hitta nya former är stort både från arbetsgivarsidan och de fackliga organisationerna”, skriver medlemmarna vid Ericsson.

Stefan Hasselgren, Ericsson

– När det handlar om omställningar tror jag inte att det finns en modell som passar alla. Företag är olika och har olika förutsättningar och därför är det viktigt att samla erfarenheter från fler. På Ericsson har vi prövat en modell där vi involverar individerna tidigt och diskuterar lösningar när jobb försvinner. Ett resultat av den modellen är att 400 anställda hittills i år har bytt jobb internt inom företaget, säger Stefan Hasselgren, ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Kista.

Akademikerna vid Volvo är inne på samma spår. De skriver i en motion att de tror på devisen ”hellre förekomma, än förekommas”. Därför vill man att förbundet arbetar proaktivt med idéer, förslag och lösningar som leder till ökad flexibilitet och som gynnar både medlemmar och företaget.

Bland motionerna till Ingenjörsfullmäktige finns också bland annat förslag på:

  • ökat stöd för HBTQ-personer
  • fler insatser för att intressera unga för teknik
  • mentorstöd till nystartade akademikerföreningar
  • satsningar på att rekrytera unga nyanlända ingenjörer
  • satsningar för en mer jämlik och jämställd lönesättning
  • insatser mot åldersdiskriminering
  • gratis prova-på-medlemskap i förbundet
  • webbshop för medlemmarna

Den 2 november finns alla motioner tillgängliga att läsa på förbundets hemsida. Du måste vara inloggad för att komma åt dem.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.