Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVVS-ingenjör ger ut handbok på arabiska

VVS-ingenjör ger ut handbok på arabiska

Svenska byggregler, terminologi och tekniska system blev en utmaning när Zain Nadra, VVS-ingenjör från Syrien kom till Sverige. Nu har hon tagit fram en handbok för VVS-ingenjörer på arabiska.

När Zain Nadra började ÅF:s praktikprogram för nyanlända ingenjörer insåg hon snart att det fanns många nya ord och begrepp som hon behövde hålla reda på. För att skapa struktur och bättre koll på dem började hon samla dem i en ordlista.

– Varje dag mötte jag nya ord och jag behövde hitta en lösning som kunde göra det lättare för mig att komma över språkbarriären. Så jag började bygga min ordlista, berättar hon.

Men det var inte bara språket i sig som var en utmaning. Även svenska byggregler och tekniska system var annorlunda från hur det ser ut i Syrien, bland annat på grund av skillnader i klimatet. Snart väcktes tanken om att samla allt i en handbok för VVS-ingenjörer som inte bara innehåller en ordlista utan även beskriver principerna för hur VVS-system fungerar i Sverige och hur man jobbar med dem. Resultatet blev ”VVS för arabisktalande – en handbok för nyanlända ingenjörer” som finns tillgänglig att ladda ned på ÅF:s hemsida.

Ladda ner handboken

Handboken går att ladda ner som pdf från ÅF:s hemsida. Texten är både på svenska och arabiska.
Här hittar du pdf:en.

Zain Nadra arbetar idag på ÅF som VVS-ingenjör. Hon berättar att hon fått mycket positiv respons på boken.

– Det är många som hört av sig och berättar att boken är ett bra stöd för dem. Mycket i boken är generellt och på så vis inte bara en bok för VVS-ingenjörer, utan även ett hjälpmedel för andra inom byggbranschen.

Boken har dessutom inspirerat fler att göra liknande handböcker för andra områden.

– Mitt syfte med boken är att den ska bli en hjälp för alla som vill jobba i byggbranschen, inte minst kvinnor. Vi behöver kompetensen, konstaterar Zain Nadra.

Zain Nadra var en av de första som deltog i ÅF:s praktikprogram New Immigrated Engineers som startade 2016. Sedan dess har cirka 100 utrikesfödda ingenjörer anställts genom satsningen.

Anna Nyström

1 KOMMENTAR

  1. Så himla bra att man knappt tror det är sant! Det är bara att fortsätta på samma eller liknande sätt. Det finns många områden att ta tag i och ändamålen kan skifta. Den här var för nyanlända ingenjörer. Man kan också tänka sig andra språk och på sikt även för användning vid arbete utomlands i utvecklingsländer och anpassade för dessa.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.