Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningSmå löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

Små löneökningar trots konjunkturen – men de som byter jobb får mer

För att vara inne i en högkonjunktur är löneökningarna ovanligt små just nu. Men för dem som byter jobb är lönepåslaget däremot ungefär lika stort som de senaste decennierna. Det visar en ny rapport från Riksbanken, som bedömer att möjligheten att byta jobb håller i sig.

Jämfört med tidigare högkonjunkturer har löneökningarna för dem som inte byter jobb varit låga de senaste åren. Vid de senaste topparna, i början av 2000-talet och 2008, var löneökningarna drygt 4 procent per år. Men nu är de nere på 2,5 procent, trots den starka konjunkturen. Ökningarna ligger väldigt nära de som slås fast i de centrala avtalen, vilket betyder att löneglidningen är låg, visar Riksbankens rapport.

Men rapporten pekar framför allt på att för dem som byter jobb är påslaget i lön lika stort som tidigare. Under tiden 1998–2016, som är den period som undersökts, är löneökningen i genomsnitt 3 procentenheter högre för dem som bytt jobb än för dem som inte bytt. Och skillnaden kan tänkas vara ännu större för ingenjörer.

– Den här så kallade lönepremien för att byta arbete varierar också med individuella egenskaper, exempelvis är den större för personer med högre utbildning, säger Caroline Flodberg, nationalekonom på Riksbanken, som skrivit rapporten.

En stor del av alla sysselsatta i Sverige byter arbete nu. 2016 låg siffran på 14 procent vilket är den högsta andelen sedan början av 1990-talet.

Men även om lönepremien för dem som byter jobb är hög så påpekar Caroline Flodberg att det handlar om ett genomsnitt – och det betyder inte att man automatiskt får högre lön för att man byter arbete. Därför vill hon inte heller ge råd kring när det är rätt läge att byta.

– Det är upp till var och en. Det finns dock fler jobb att söka när konjunkturläget är starkt. Enligt Riksbankens prognos väntas det starka konjunkturläget bestå även framöver.

Varför löneökningarna för dem som inte byter jobb är så låga nu är inget som undersökts i rapporten. Men Caroline Flodberg säger att en bidragande faktor som ofta lyfts fram är att produktivitetstillväxten i ekonomin är lägre nu än vid tidigare perioder med liknande konjunkturläge.

I en intervju i Sveriges Radio säger Caroline Flodberg också att arbetsgivarna tittar på den internationella konkurrenskraften och löneökningstakten i andra länder när de sluter avtal.

– Och givet att löneökningstakten, särskilt i euro-området, varit relativt dämpad så skulle det kunna ha påverkat den här utvecklingen.

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

  1. Det vore intressant att studera om det kan bero på globaliseringen och att företagen importerar många ingenjörer från bla Indien, Kina och östeuropa. Man kan misstänka att det håller nere löneökningarna denna högkonjuktur.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.