Philip Stankovski: ”Fler startups borde teckna kollektivavtal”

– För mig är det viktigt att vi i styrelsen förstår och tar tillvara på de olika intressen som finns bland våra medlemmar, säger Philip Stankovski. Foto: Mikael Brorsson

Hur har det senaste året i förbundsstyrelsen varit och vilka är de stora utmaningarna framöver? Ingenjören har frågat Philip Stankovski som suttit i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse i snart ett år.

Philip Stankovski blev invald som ny medlem i förbundsstyrelsen vid förra årets fullmäktigemöte. Han är medgrundare och vd för IT-företaget Auranest och har varit medlem i förbundet allt sedan studenttiden. De senaste åren har han varit aktiv i Sveriges Ingenjörer på distriktsnivå.

Hur har det första året i förbundsstyrelsen varit?

– Det har varit intressant. Som ny är det många långsiktiga frågor att sätta sig in i. Det är kul att jobba med det som är kärnan i demokratin, att ta del av medlemmarnas tankar och förslag genom de motioner de lämnar in. En viktig uppgift för oss i förbundsstyrelsen är att adressera rätt saker och göra bra prioriteringar på både lång och kort sikt.

Vad tror du att du har bidragit med i styrelsearbetet?

– Jag råkar ju även ha ett arbetsgivarperspektiv och många av våra medlemmar startar egna företag. Jag tycker att det är viktigt att förbundet kan vara ett stöd för dem och jag tror att vi kan bli bättre på att se till att nystartade bolag tecknar kollektivavtal. Det är enormt administrativt befriande för nya verksamheter att  få färdiga definierade processer och verktyg. Det är ju dessutom ofta våra medlemmar som startar dessa nya verksamheter ska vi komma ihåg. Här finns det mycket spännande vi skulle kunna göra för att stötta våra medlemmar som jobbar i nystartade företag.

Vilka är de stora utmaningarna framöver?

– På kort sikt, medvetenheten om att vi är i slutet av en högkonjunktur och att vi under det närmaste året behöver se till att vi har rätt beredskap för att hantera en lågkonjunktur. Att våra trygghetsprodukter och stöd fungerar som de ska för medlemmarna är en hygienfaktor. På längre sikt så handlar det om att våra medlemmar spelar en viktig roll i utvecklingen och digitaliseringen av samhället och det är viktigt att se till att de får betalt för det värde de skapar. Det måste synas i löneutvecklingen också. En annan viktig fråga är medlemsrekrytering. Hur ser vi till att permanenta det momentum som vi byggt upp genom anslagen för särskilda insatser som gett goda resultat i rekryteringen av nya medlemmar?

Vilka lärdomar har du fått under ditt första år i förbundsstyrelsen?

– En viktig lärdom är att det  tar tid att förändra beteenden. Vi som förbund har höga och fina målsättningar, men man får vara ödmjuk för att det tar tid innan man ser effekten av de beslut som fattas. Ett beslut är inte målet, det är bara starten på processen. Jag tycker att vi har en styrelse där det verkligen är högt i tak, där vi kan resonera kring frågor och belysa dem ur olika perspektiv. Här kan vi med våra olika bakgrunder och erfarenheter hjälpas åt att vända på argumenten så att vi fattar informerade och aktiva beslut.

Vad tänker du om nästa år?

– Jag hoppas att jag kan komma ut mer och besöka arbetsplatser. Förbundet är en extremt heterogen mix av drygt 150 000 medlemmar och jag är nyfiken på de grupper som sällan syns och hörs. För mig är det viktigt att förstå den mosaiken så att vi i styrelsen tar tillvara på de olika intressen som finns.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kommuner skär ned – men inte på ingenjörer

Kommuner skär ned – men inte på ingenjörer

Under första halvåret i år lade kommuner rekordmånga varsel, nästan fyra gånger så många som under hela året 2023. Men ingenjörer är inte de som påverkas i första hand.
Fler artiklar