Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKonjunkturrapporten: Få satsar på personalen, trots att ekonomin går bra

Konjunkturrapporten: Få satsar på personalen, trots att ekonomin går bra

Trots att svensk industri går bra satsar företagen allt mindre på kompetensutveckling av de anställda. Det visar resultaten från Sveriges Ingenjörers konjunkturrapport som varnar för att svensk industri riskerar att tappa i konkurrenskraft.

Höstens konjunkturrapport som presenterades i förra veckan har denna gång lagt extra fokus på att granska utvecklingen inom företagen när det gäller kompetens- och karriärutveckling. Rapporten bygger på en enkät med svar från förtroendevalda i 401 ingenjörstäta företag i sex olika branscher.

Generellt går företagen bra just nu. 87 procent svarar att ekonomin i det egna företaget är god eller tillfredsställande. Trots det satsar företaget inte på att utveckla sina medarbetare.

Staffan Bjurulf

– Framgången inom svensk industri har alltid byggt på att vi legat i den tekniska fronten i många branscher. Därför är det oroande att så många nu saknar en långsiktig plan för teknisk kompetensutveckling, säger Staffan Bjurulf, utredare och näringslivsexpert på Sveriges Ingenjörer.

Rapporten visar att två av fem företag saknar rätt kompetens och drygt hälften av de som svarat på enkäten anser att företagen satsar för lite på att ge teknisk kompetensutveckling till de anställda. Fyra av fem företag saknar dessutom en långsiktig plan för att säkerställa att rätt teknisk kompetens finns för innovation och utveckling i företaget.

– Risken är att företagen inte står rustade med rätt kompetens för att utveckla de nya produkter och tjänster som krävs för att vara teknikledande och konkurrenskraftiga även i sämre tider, konstaterar Staffan Bjurulf.

Men redan nu hämmar kompetensbristen företagens innovationsförmåga. Tre av fem företag har misslyckats med att utveckla nya produkter till följd av brist på kompetens och en dryg tredjedel har gått miste om order.

Bristen på kompetens innebär också att de anställda jobbar mer övertid. Detta i kombination med att lönerna halkar efter riskerar att påverka företagens attraktionskraft och förmåga att behålla sin konkurrenskraft.

– I framtiden måste företagen vara mer på tårna för att behålla och utveckla den personal de har. Det handlar både om karriärmöjligheter, kompetensutveckling och att ingenjörernas löner ställs i relation till det värde de skapar i företagen, säger Staffan Bjurulf.

Anna Nyström

2 KOMMENTARER

  1. Jag undrar om det är en slump att Svenskt Näringsliv väljer att publicera ännu en rapport om att högkonjunkturen är på väg att ta slut, och därför underförstått inte finns plats för löneökningar. Det går inte att köra mer dialog. Det är hårt mot hårt som gäller.

    Det kan också vara värt att fråga varför arbetarlöner alltid ska jämföras med Polen, Slovakien, Bangladesh, Pakistan och Indien, men VD-löner ska alltid jämföras med USA, England, Schweiz och Singapore.

    • Den här artikeln handlar om Sveriges Ingenjörers konjunkturrapport. För synpunkter på Svenskt Näringslivs konjunkturrapport rekommenderar vi dig att kontakta Svenskt Näringsliv./Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.