Super-Sara tar plats i Sveriges Ingenjörers styrelsetopp

Sara Magnusson valdes till andra vice ordförande i förbundsstyrelsen vid Sveriges Ingenjörers fullmäktige.

Som 16-åring flyttade Sara Magnusson 125 mil hemifrån för att gå på Rymdgymnasiet i Kiruna. Där körde hon sedan kemishower för mellanstadieeleverna. Förra året blev Sara invald i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse och nu tar hon en plats i presidiet som andre vice ordförande.

Allt började med två affischer på en vägg i caféet på Linköpings universitet våren 2011. Sara Magnusson läste andra året på civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi och hade blivit medlem i Sveriges Ingenjörer redan vid terminsstarten året innan. Nu såg hon att förbundet sökte både studentinformatörer på universitetet och medlemmar till det nybildade teknologrådet.

– Då visste jag inte att det fanns möjligheter för studenter att engagera sig i förbundet men det här lät så lockade att jag nominerade mig själv och det har jag aldrig ångrat.

Naturvetenskap och teknik har alltid varit en av Saras stora intressen och efter högstadiet siktade hon mot rymden och flyttade från hemstaden Växjö för att gå Rymdgymnasiet i Kiruna.

Det här är presidiet

Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse leds av presidiet. Det består nu av ordförande Ulrika Lindstrand, McNiel AB,
förste vice ordförande Per Norlander, Ericsson AB och andre vice ordförande Sara Magnusson, LogiLexi.

 

– Det här var under åren då Christer Fuglesang gjorde sina rymdresor så rymden var verkligen hajpad. För mig var det så kul att plugga med andra som delade mina intressen.

Tillsammans med en klasskompis gjorde Sara ett annorlunda gymnasiearbete – en show med kemiska experiment för mellanstadieelever, men efter tre år kände hon sig färdig både med Kiruna och med rymden.

Att plugga till civilingenjör kändes självklart och valet föll på industriell ekonomi i Linköping. Det var där hon började engagera sig i Sveriges Ingenjörer och värvade medlemmar på studentmässor och höll föredrag. Fjärde året, 2014, blev hon invald som teknologrepresentant i förbundsstyrelsen.

– Som student eller ung ingenjör är det svårt att förstå vad fackförbunden gör och varför man ska vara med i facket. Först när jag kom ut i arbetslivet insåg jag, att trots att man är efterfrågad som civilingenjör, är man väldigt liten mot ett stort företag.

I dag jobbar Sara Magnusson som teknisk ansvarig på LegiLexi, en icke vinstdrivande stiftelse som tar fram digitala verktyg som används av lågstadielärare för att lära alla barn att läsa.

– Det är ett screeningverktyg för att kartlägga läsfärdigheter och tillsammans med läsforskare har vi tagit fram övningar och fortbildningsmaterial för att träna eleverna på de områden som de behöver utveckla.

Att få vara en del av presidiet i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse ser Sara både som en möjlighet att fortsätta sitt engagemang för att locka unga till ingenjörsyrket och att själv få nya erfarenheter. Presidiet har ett särskilt uppdrag att vara ute och synas och Sara beskriver sin roll som en del av ordförande Ulrika Lindstrands team och att driva medlemmarnas frågor.

– Det här är ett stort uppdrag och en helt ny roll för mig men jag har svårt att tacka nej till möjligheten att lära mig något nytt.

Sara pratar gärna om hur viktigt det är att Sverige utbildar duktiga ingenjörer som kan lösa problemen med energiförsörjning och växande natur- och klimatproblem.

– Lösningen är inte att bromsa utvecklingen och exempelvis få människor att sluta flyga. Istället måste vi utveckla bättre teknik för att lösa problemen. Jag tror faktiskt att det är ingenjörer som kommer att rädda världen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt