Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFörslag från demokratiöversynen: Inför ”Ingenjörernas Davos”

Förslag från demokratiöversynen: Inför ”Ingenjörernas Davos”

Beslutande Ingenjörsfullmäktige vart tredje år i stället för varje – med ett ”Ingenjörernas Davos” och en fördjupad diskussion däremellan. Det är ett av förslagen från Sveriges Ingenjörers demokratiöversyn. Nu är en remiss ute för att få in synpunkter på förslagen.

Fram till den 20 mars går det att tycka till om demokratiöversynsgruppens förslag. Vissa grupperingar i förbundet ombeds särskilt att komma med synpunkter, men alla medlemmar kan också enkelt tycka till om förslagen på förbundets sajt.

Förslagen består av tre delar. Den första är att Ingenjörsfullmäktige i stället för att hållas varje år ska omvandlas till en treårig cykel:

  • Ett Ingenjörsforum – ”Ingenjörernas Davos” – det första året, ett möte som är öppet för alla, med inspiration för den enskilda ingenjören och nya impulser till förbundet.
  • Ett förbundsråd det andra året, med fördjupad diskussion om strategiska frågor, omvärldshändelser och hur beslut från föregående fullmäktige hanterats.
  • Och så Ingenjörsfullmäktige det tredje året – där själva besluten om förbundets mål och vision, medlemsavgift, politiska program, personval, motioner med mera fattas.

– Egentligen är uppdelningen ett sätt att renodla olika delar i fullmäktige. Med Ingenjörsforum kan man samla fler, ta med medlemmar och ha externa föredragshållare. I dagens fullmäktige är det också för lite diskussion och därför föreslår vi de här tre stegen och renodlar beslutsprocessen i slutet av treårscykeln, säger Göran Engström som lett demokratiöversynsgruppen.

Antalet ledamöter i fullmäktige föreslås minska från 95 till cirka 50, men det viktiga är inte att det blir just ett 50-tal – utan att det blir ett mindre och effektivare fullmäktige.

– Vi tror att man kan minska antalet ledamöter om man har en bred diskussion innan där fler kan vara med. Det blir inte på bekostnad av möjligheten att påverka, tvärtom.

Den andra delen i förslaget handlar om hur fullmäktigeledamöterna ska väljas och om förbundet skulle bli starkare av att införa en permanent nivå mellan medlemmarna och fullmäktige. Här lägger gruppen fram tre alternativ:

  • Regionmodellen – att Sveriges Ingenjörers medlemmar inom ett geografiskt område röstar fram en regionstyrelse som i sin tur väljer ledamöter till fullmäktige. Regionstyrelsen ska också ha andra uppgifter för verksamheten i regionen och få en tyngre roll än dagens distrikt.
  • Branschområdesmodellen – att medlemmarna delas upp utifrån vilken bransch de jobbar i och där väljer en styrelse som sedan väljer ledamöter till fullmäktige. Branschstyrelsen skulle också arbeta med att följa utvecklingen i branschen och vara delaktiga i processen med centrala kollektivavtal.
  • Direktvalsmodellen – en variant av dagens system där alla medlemmar får rösta på valkorporationer. En skillnad mot i dag skulle vara krav på att valkorporationerna har verksamhet mellan valen.

– Vi har inte valt ett av förslagen för vi vill öppna för en bredare diskussion om vilken modell vi ska ha. Med de två första tror vi fler medlemmar kommer närmare dem de väljer och får lättare att komma till tals, säger Göran Engström.

Den tredje delen i förslaget handlar om att medlemmar ska kunna delta i korta ”här och nu”-insatser. Det finns redan i dag möjlighet att göra tillfälliga insatser, som att vara mentor eller ingå i nätverk. Men det behöver utökas.

Gruppen rekommenderar till exempel att förbundet har en kompetenspool med medlemmar med specialistkunskaper.

– Det är ju det unika med vårt förbund att vi kan profilera oss som ingenjörer. Vi borde använda medlemmarnas kompetens bredare och lyfta fram medlemmar som kan uttala sig, vara rådgivare till förbundet eller vara med i en grupp, säger Göran Engström.

När remisstiden är slut kommer gruppen att sammanställa resultatet till förbundsstyrelsen som utarbetar en proposition till fullmäktige.

– Vi rekommenderar förbundsstyrelsen att propositionen går ut i god tid – att det blir en förankringsprocess så att alla har en chans att smälta och reagera på förslaget, säger Göran Engström.

Förhoppningen är att det sedan går att fatta beslut om förändringarna på Ingenjörsfullmäktige i november 2019.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.