Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFörslag från demokratiöversynen: Inför ”Ingenjörernas Davos”

Förslag från demokratiöversynen: Inför ”Ingenjörernas Davos”

Beslutande Ingenjörsfullmäktige vart tredje år i stället för varje – med ett ”Ingenjörernas Davos” och en fördjupad diskussion däremellan. Det är ett av förslagen från Sveriges Ingenjörers demokratiöversyn. Nu är en remiss ute för att få in synpunkter på förslagen.

Fram till den 20 mars går det att tycka till om demokratiöversynsgruppens förslag. Vissa grupperingar i förbundet ombeds särskilt att komma med synpunkter, men alla medlemmar kan också enkelt tycka till om förslagen på förbundets sajt.

Förslagen består av tre delar. Den första är att Ingenjörsfullmäktige i stället för att hållas varje år ska omvandlas till en treårig cykel:

  • Ett Ingenjörsforum – ”Ingenjörernas Davos” – det första året, ett möte som är öppet för alla, med inspiration för den enskilda ingenjören och nya impulser till förbundet.
  • Ett förbundsråd det andra året, med fördjupad diskussion om strategiska frågor, omvärldshändelser och hur beslut från föregående fullmäktige hanterats.
  • Och så Ingenjörsfullmäktige det tredje året – där själva besluten om förbundets mål och vision, medlemsavgift, politiska program, personval, motioner med mera fattas.

– Egentligen är uppdelningen ett sätt att renodla olika delar i fullmäktige. Med Ingenjörsforum kan man samla fler, ta med medlemmar och ha externa föredragshållare. I dagens fullmäktige är det också för lite diskussion och därför föreslår vi de här tre stegen och renodlar beslutsprocessen i slutet av treårscykeln, säger Göran Engström som lett demokratiöversynsgruppen.

Antalet ledamöter i fullmäktige föreslås minska från 95 till cirka 50, men det viktiga är inte att det blir just ett 50-tal – utan att det blir ett mindre och effektivare fullmäktige.

– Vi tror att man kan minska antalet ledamöter om man har en bred diskussion innan där fler kan vara med. Det blir inte på bekostnad av möjligheten att påverka, tvärtom.

Den andra delen i förslaget handlar om hur fullmäktigeledamöterna ska väljas och om förbundet skulle bli starkare av att införa en permanent nivå mellan medlemmarna och fullmäktige. Här lägger gruppen fram tre alternativ:

  • Regionmodellen – att Sveriges Ingenjörers medlemmar inom ett geografiskt område röstar fram en regionstyrelse som i sin tur väljer ledamöter till fullmäktige. Regionstyrelsen ska också ha andra uppgifter för verksamheten i regionen och få en tyngre roll än dagens distrikt.
  • Branschområdesmodellen – att medlemmarna delas upp utifrån vilken bransch de jobbar i och där väljer en styrelse som sedan väljer ledamöter till fullmäktige. Branschstyrelsen skulle också arbeta med att följa utvecklingen i branschen och vara delaktiga i processen med centrala kollektivavtal.
  • Direktvalsmodellen – en variant av dagens system där alla medlemmar får rösta på valkorporationer. En skillnad mot i dag skulle vara krav på att valkorporationerna har verksamhet mellan valen.

– Vi har inte valt ett av förslagen för vi vill öppna för en bredare diskussion om vilken modell vi ska ha. Med de två första tror vi fler medlemmar kommer närmare dem de väljer och får lättare att komma till tals, säger Göran Engström.

Den tredje delen i förslaget handlar om att medlemmar ska kunna delta i korta ”här och nu”-insatser. Det finns redan i dag möjlighet att göra tillfälliga insatser, som att vara mentor eller ingå i nätverk. Men det behöver utökas.

Gruppen rekommenderar till exempel att förbundet har en kompetenspool med medlemmar med specialistkunskaper.

– Det är ju det unika med vårt förbund att vi kan profilera oss som ingenjörer. Vi borde använda medlemmarnas kompetens bredare och lyfta fram medlemmar som kan uttala sig, vara rådgivare till förbundet eller vara med i en grupp, säger Göran Engström.

När remisstiden är slut kommer gruppen att sammanställa resultatet till förbundsstyrelsen som utarbetar en proposition till fullmäktige.

– Vi rekommenderar förbundsstyrelsen att propositionen går ut i god tid – att det blir en förankringsprocess så att alla har en chans att smälta och reagera på förslaget, säger Göran Engström.

Förhoppningen är att det sedan går att fatta beslut om förändringarna på Ingenjörsfullmäktige i november 2019.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.