Missa inte ingenjörernas digitala löprundor i 15 svenska städer

Energiingenjören Ellen Andersson tog förra året fram löprundan "Hunden" i Eskilstuna. En fin sträcka längs banan går utmed Eskilstunaån.

Förra året lanserades figure running i Sverige. Det var företaget Ramboll som tog hjälp av sina ingenjörer för att ta fram löprundor formade som figurer i några svenska städer. I maj uppdaterades appen med fler löprundor i 15 städer.

När Ramboll förra året blev titelsponsor till Stockholm halvmarathon föddes idén till appen ShapeRunner. Det är en träningsapp för löpning där man guidas längs banan av en röst och via en karta i telefonen. Alla banor är formade som figurer, exempelvis en krokodil, en val och en nyckel.

Mer om ShapeRunner

Löprundorna i ShapeRunner har designats av Rambolls ingenjörer och är den första svenska appen för figure running.

ShapeRunner finns att ladda ner kostnadsfritt i App Store och Google Play.

Vid lanseringen förra sommaren innehöll appen löprundor i nio svenska städer. Sedan dess har Ramboll tagit till sig den vanligaste kommentaren från användarna – önskemål om fler städer och fler rundor. I maj släpptes en ny version av ShapeRunner som nu innehåller 21 löprundor i 15 städer.

En av den nya rundorna, ”Snigeln” i Västerås, har Ellen Andersson tagit fram. Hon är energiingenjör från Mälardalens högskola och jobbar på Rambolls kontor i Eskilstuna med bland annat energiberäkningar och miljöcertifieringar.

– Jag tog tillsammans med en kollega fram ”Hunden” här i Eskilstuna förra året och fick senare frågan om vi kunde ta fram en runda i Västerås. Det var en kul utmaning i en stad där man inte själv bor.

Nya löprundan i Västerås heter ”Snigeln”.

Ellen använde samma metod som förra gången för att hitta en figur i stadens nät av vägar och gångvägar. Hon tog fram en digital karta över innerstaden på en bildskärm och ritade med en digital penna.

– Det svåraste både den här gången och den förra var att rundan inte skulle bli för lång. Ofta hittade man en del av en figur men när man ritat klart var den två mil lång.

Efter några misslyckade försök hittade Ellen tillsammans med en kollega till slut ”Snigeln” med ett runt skal och avlång kropp med två små antenner på huvudet. Rundan som är 9 kilometer startar i närheten av Rambolls Västeråskontor och passerar bland annat Västerås slott och stadens största park, Vasaparken. En del av sträckan har man också fin utsikt över Mälaren. Två korta avstick ut på Pilgatan blir snigelns antenner.

Ellen Andersson springer en hel del själv och i september ställer hon upp i Stockholms halvmarathon för andra gången.

– Shaperunner är ett roligt sätt att variera sin träning i stadsmiljöer. För egen del känns det jättekul att vara med och ta figure running till Sverige som är ganska stort utomlands.

Förutom sina egna figurer ”Hunden” i Eskilstuna och ”Snigeln” i Västerås har Ellen hittills hunnit med att springa ”Krokodilen” i Visby.

– Det var kul att springa mitt i Visby men en utmaning med alla smågator. Man måste ha huvudet med sig och det blir nästan lite som orientering.

Karin Virgin

Här finns löprundorna

Eskilstuna –  Hunden
Göteborg – Eklövet, Sparkcykeln (ny)
Karlstad – Valen
Kiruna – Draken (ny)
Kristianstad – C4 (ny)
Luleå – Spårhunden (ny)
Lycksele – Stickproppen (ny)
Malmö – Fågeln
Nyköping – Nyckeln
Stockholm – Ankan, Barnet, Sälen, Väderkvarnen och Dinosaurien (ny)
Umeå – Valen
Uppsala – Hästen och Cykeln (ny)
Varberg – Vindsurfaren
Visby – Krokodilen
Västerås – Snigeln (ny)

Läs om och se en översikt över löprundorna här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar