Nu kan utländska chefer lära sig svenska regler om arbetsmiljö

Nu är det klart att det blir ett interaktivt verktyg i svensk arbetsmiljö på engelska som riktar sig till utländska chefer och medarbetare. Foto: Getty images

Ökad globalisering innebär också nya utmaningar i arbetsmiljöarbetet. Nu är ett webbaserat verktyg på gång som ska underlätta för utländska chefer och arbetstagare att lära sig de svenska arbetsmiljöreglerna.

Som Ingenjören tidigare rapporterat pågår ett partsgemensamt projekt för att tydliggöra arbetsmiljöarbetet i internationella företag. Tanken var att kunna lansera ett interaktivt webbaserat verktyg för arbetsmiljöarbetet nu under hösten.

Bakgrund

PTK och Svenskt näringsliv har tagit initiativet till ett partsgemensamt projekt som syftar till att ta fram en arbetsmiljöguide för den globala arbetsmiljön.

Förra hösten gjordes en förstudie där arbetsgivare, HR, skyddsombud, förtroendevalda, ombudsmän, arbetstagare med flera delade med sig av utmaningar när det gäller arbetsmiljöfrågor i ett internationellt perspektiv.

Under året har projektet arbetat med målet att lansera ett interaktivt webbverktyg som ska fungera som ett stöd och en vägledning för verksamheter som verkar i en internationell miljö.

Men när några av representanterna i projektgruppen byttes ut i våras, stannade arbetet av. Problemet var att man blev oeniga om vad verktyget skulle innehålla, vilket innebar att upphandlingen av webbverktyget pausades.

Läs också: Gränslöst arbete utmanar arbetsmiljöarbetet

Nu har man dock hittat en väg framåt och i mitten av november fattades beslut om att gå vidare med upphandlingen av en digital utbildning i arbetsmiljö för chefer på engelska.

Utbildningen bygger på SAM, reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete och kommer att innehålla både information kring hur uppgiftsfördelning och samverkan inom arbetsmiljöarbetet fungerar samt föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA.

Förhoppningen är att webbutbildningen ska kunna lanseras efter årsskiftet.

Däremot kommer verktyget inte att ha ett innehåll som ger mer konkret vägledning i form av goda exempel, tips och erfarenheter, som tanken var från början.

– Det blev en kompromiss som vi tycker är okej eftersom vi fick med den delen om samverkan och OSA som var viktigt för oss. Men förstudien visade att många efterlyser lösningar på mer konkreta arbetsmiljöutmaningar och vi hoppas kunna göra något mer kring det framöver, säger Hanneli Lindholm, ombudsman hos Sveriges Ingenjörer och PTK:s representant i gruppen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar