Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSkatt, pension och uppehållstillstånd – här är några av de nya lagarna...

Skatt, pension och uppehållstillstånd – här är några av de nya lagarna 2020

Slopad värnskatt, nya regler kring pension och ökad rätt för utländska studenter och forskare att stanna i Sverige. Den 1 januari 2020 trädde en rad lagändringar i kraft. Här är åtta av dem som kan vara intressanta för dig. 

Rätt att jobba till 68 år

Nu får anställda rätt att jobba kvar tills de fyller 68 år. Åldern för när arbetsgivare kan säga upp en anställd utan saklig grund höjs nämligen från 67 till 68 år. Den 1 januari 2023 höjs gränsen ytterligare, till 69 år.

Höjd ålder för att ta ut allmän pension

Den som tvärt om vill gå i pension tidigare får vänta ett år längre för att få allmän pension. Den lägsta åldern för att ta ut den höjs ett år: från 61 till 62 år. De som är födda 1958 eller tidigare påverkas inte av ändringen.

Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida.

Avskaffad värnskatt

Värnskatten – alltså den extra skatt på 5 procent som dragits på inkomster över 59 000 kronor i månaden – tas nu bort.

Rut och rot kräver elektronisk betalning

För att få rätt till skattereduktion för Rot och Rut går det inte längre att betala kontant, utan det krävas att betalningen sker elektroniskt. De nya reglerna är ett led i att bekämpa den ekonomiska brottsligheten och motverka felaktiga betalningar.

Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag

Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 till 25 000 kronor.

Utökad trängselskatt i Stockholm

Trängselskatten i Stockholm börjar tas ut tidigare: från klockan 6. Skatten höjs också under vissa tider på dygnet och extra under vår, början av sommaren och sensommar-höst – när det är ”högsäsong” i trafiken. Nytt är också att skatt tas ut under första veckan i juli.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Uppehållstillstånd för forskare och studenter inom högre utbildning

EU:s student- och forskardirektiv börjar gälla i Sverige. Det innebär bland annat att forskare och studenter inom högre utbildning ska beviljas uppehållstillstånd för minst ett år och att tillståndstiden ska kunna förlängas. De kan också stanna i Sverige i upp till ett år efter avslutad forskning eller studier för att söka arbete eller starta näringsverksamhet.

Sänkt skatt för personer över 65 år

Skatten sänks för personer som vid årets ingång fyllt 65 år och har en inkomst mellan cirka 17 000 och 115 000 kronor per månad. Sänkningen sker genom en förstärkning av det förhöjda grundavdraget.

Karin Thorsell

4 KOMMENTARER

  1. Ganska vettiga lagar tycker jag. Synd att några de flesta 50-talister slipper förändringen i pensionsåldern, det är de som har bidragit längts till samhällsutvecklingen som ska ta det största ansvaret över ev negativa konsekvenser av sina handlingar. de har nämligen fått de positiva effekterna iom att de får pension övt.

    Inte låta nya generationer ta pucken bara.

    för övrigt är inte skattesänkningar orsak till minskande skatteinkomster (eller viceversa). det beror på var någonstans man befinner sig i laferr termer på skattetrycket.

  2. Håller med Anders Larsson. Statens och kommunernas kostnader går upp och man sänker inkomsten. Man ser negativa effekter av inkomstskillnader och ändå fortsätter med att höja dessa skillnader.
    När nu äntligen pensionärer skavde lite lättnader bli det också de rika pensionärer som får stora delar av tårtan. Säg den sänkta skatten är 1%, 29% av 17000 jämfört med 29% av 115 tkr! Vad gör en som tjänar 115tkr i månad med extra inkomsten? Investerar dem eller Stoppar de i banken till högre arv? Finns det någon arvskatt? Nej! Inte undra på att välfärden går sämre och samhällsskydden med när det krävs mer av båda med tanke på fler fattiga och mer sofistikerade E- attacker och inte minst förberedelse inför sämre klimatpåverkan och miljökatastrofer.

  3. ”Trots namnet har denna skatt i nuvarande utformning inte med försvarsbudgeten att göra.”
    (källa https://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rnskatt)
    Hade pengarna gått direkt till försvaret hade det säkert varit fler som var villiga att fortsätta betala men som det nu är går de bara in i den allmänna finansen. Personligen hade jag gärna betalat om staten faktiskt hade tagit medlen och faktiskt effektiviserat sin verksamhet.

  4. Är det inte bra att de som tjänar ganska mycket får betala lite till försvaret. 5% kanske är mycket men att ta bort det helt vem ska betala det nu? Verkar som vi har ganska mycket försvar trots allt. Men vet vi vad vi ska skydda för något? Måste man göra en prioritetsordning även där. Vatten är viktigast sedan kommer Elström, Bensin/Diesel Sedan vet jag inte Vad tycker ni?.
    Likadant sänkningen av skatt för de som är över 65. Men det stod inte med hur mycket det är nog ganska liten skillnad.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.