Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFlera a-kassor planerar att höja avgiften

Flera a-kassor planerar att höja avgiften

Att fler får ersättning och att taket höjts i a-kassan gör att flera a-kassor planerar att höja medlemsavgiften. Fler har också svårt att hinna betala ersättning i tidFör Akademikernas a-kassa finns ännu inget beslut om avgiftshöjning och de flesta som blir arbetslösa får sin första ersättning i tid.  

TCO:s tidning Arbetsvärlden har i en enkät frågat arbetslöshetskassorna om de planerar att höja avgiften och om de klarar att betala ut ersättning i tid 

19 av de 25 a-kassor har svarat och av dem säger sju att de planerar att höja avgiften 

Annika Stenberg
Annika Stenberg

Akademikernas a-kassa, som är den a-kassa som medlemmar i Sveriges Ingenjörer i första hand är med i, har inte svarat på enkäten men säger till Ingenjören att man ännu inte beslutat om en avgiftshöjning. 

– Om vi behöver höja avgiften hänger mest på om regeringens förslag om att höja ersättningsnivån efter 100 dagar går igenom, och det finns inget beslut om det än, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.  

Två delar finansierar a-kassan

A-kassan finansieras på två sätt: dels genom medlemsavgiften, dels genom en del av arbetsgivaravgiften,
där staten också går in med en garanti och betalar om pengarna inte räcker. För Akademikernas a-kassa stod medlemsavgifterna 2019 för 53 procent och arbetsgivaravgifterna för 47 procent av kostnaderna. 

Tidigare i år höjdes taket i a-kassan till 33 000 kronor per månad under de första 100 dagarna och nu föreslår regeringen att taket höjs från 760 till 1 000 kronor per dag (det vill säga till cirka 22 000 kronor per månad) från dag 101. Och högre ersättning gör att kostnaderna för a-kassan blir större, vilket delvis täcks av medlemsavgifterna (se faktaruta).     

Fackförbundet Kommunals a-kassa har redan beslutat om att höja avgiften från 113 till 120 kronor. Men enligt Annika Stenberg går det inte att säga om det är i den storleksordningen en eventuell höjning för Akademikerna skulle bli, från dagens avgift på 110 kronor   

De flesta får ersättning inom 31 dagar

Arbetsvärldens enkät svarar åtta a-kassor att de ser en risk att inte kunna betala ut ersättning inom utlovad tid, på grund av ökat antal nya arbetslösa.   

För Akademikernas a-kassa är målet att betala ut den första ersättningen inom 31 dagar. I vanliga fall klarar man det för drygt 60 procent av ärendena. 

– Nu har det sjunkit och ligger troligen närmare 50 procent. Vår reaktionstid är lite längre, men det viktiga är att vi får in alla underlag. Får vi det kan det gå på 20 minuter att handlägga ett ärende, säger Annika Stenberg.  

Och här uppmanar hon alla som ansöker om a-kassa att vara aktiva.  

– Är du osäker om vad du behöver skicka in så ring oss. Ju mer du jobbar själv för att se till att alla underlag kommer in, desto större är sannolikheten att få ersättning i tid.      

Kortare handläggning av inkomstförsäkringen

För inkomstförsäkringen, som handläggs av Saco Folksam, är handläggningstiden sex dagar.

– Men ansökningarna ökar så troligen kommer tiden att bli längre. Man får nog räkna med två veckor, men vi vet inte, säger Marie Louise Ehlin, kommunikatör på Folksam.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?