Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFlera a-kassor planerar att höja avgiften

Flera a-kassor planerar att höja avgiften

Att fler får ersättning och att taket höjts i a-kassan gör att flera a-kassor planerar att höja medlemsavgiften. Fler har också svårt att hinna betala ersättning i tidFör Akademikernas a-kassa finns ännu inget beslut om avgiftshöjning och de flesta som blir arbetslösa får sin första ersättning i tid.  

TCO:s tidning Arbetsvärlden har i en enkät frågat arbetslöshetskassorna om de planerar att höja avgiften och om de klarar att betala ut ersättning i tid 

19 av de 25 a-kassor har svarat och av dem säger sju att de planerar att höja avgiften 

Annika Stenberg
Annika Stenberg

Akademikernas a-kassa, som är den a-kassa som medlemmar i Sveriges Ingenjörer i första hand är med i, har inte svarat på enkäten men säger till Ingenjören att man ännu inte beslutat om en avgiftshöjning. 

– Om vi behöver höja avgiften hänger mest på om regeringens förslag om att höja ersättningsnivån efter 100 dagar går igenom, och det finns inget beslut om det än, säger Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.  

Två delar finansierar a-kassan

A-kassan finansieras på två sätt: dels genom medlemsavgiften, dels genom en del av arbetsgivaravgiften,
där staten också går in med en garanti och betalar om pengarna inte räcker. För Akademikernas a-kassa stod medlemsavgifterna 2019 för 53 procent och arbetsgivaravgifterna för 47 procent av kostnaderna. 

Tidigare i år höjdes taket i a-kassan till 33 000 kronor per månad under de första 100 dagarna och nu föreslår regeringen att taket höjs från 760 till 1 000 kronor per dag (det vill säga till cirka 22 000 kronor per månad) från dag 101. Och högre ersättning gör att kostnaderna för a-kassan blir större, vilket delvis täcks av medlemsavgifterna (se faktaruta).     

Fackförbundet Kommunals a-kassa har redan beslutat om att höja avgiften från 113 till 120 kronor. Men enligt Annika Stenberg går det inte att säga om det är i den storleksordningen en eventuell höjning för Akademikerna skulle bli, från dagens avgift på 110 kronor   

De flesta får ersättning inom 31 dagar

Arbetsvärldens enkät svarar åtta a-kassor att de ser en risk att inte kunna betala ut ersättning inom utlovad tid, på grund av ökat antal nya arbetslösa.   

För Akademikernas a-kassa är målet att betala ut den första ersättningen inom 31 dagar. I vanliga fall klarar man det för drygt 60 procent av ärendena. 

– Nu har det sjunkit och ligger troligen närmare 50 procent. Vår reaktionstid är lite längre, men det viktiga är att vi får in alla underlag. Får vi det kan det gå på 20 minuter att handlägga ett ärende, säger Annika Stenberg.  

Och här uppmanar hon alla som ansöker om a-kassa att vara aktiva.  

– Är du osäker om vad du behöver skicka in så ring oss. Ju mer du jobbar själv för att se till att alla underlag kommer in, desto större är sannolikheten att få ersättning i tid.      

Kortare handläggning av inkomstförsäkringen

För inkomstförsäkringen, som handläggs av Saco Folksam, är handläggningstiden sex dagar.

– Men ansökningarna ökar så troligen kommer tiden att bli längre. Man får nog räkna med två veckor, men vi vet inte, säger Marie Louise Ehlin, kommunikatör på Folksam.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.