Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadIngenjörerna välkomnar att regeringen går vidare med parternas Las-förslag

Ingenjörerna välkomnar att regeringen går vidare med parternas Las-förslag

Regeringen ställer sig bakom förslagen från arbetsmarknadens parter PTK och Svenskt Näringsliv om förändringarna av arbetsrätten, Las, i stället för den statliga Las-utredningen.
– Det är ett glädjande besked och vi har gjort en stor ansträngning för att få fram ett förslag som gynnar hela arbetsmarknaden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Många trodde att loppet var kört när de tre parterna LO, PTK och Svenskt Näringsliv den sista september inte lyckades komma överens om ett gemensamt förslag istället för den statliga Las-utredningen. Den 15-16 oktober gjorde parterna ett nytt försök som slutade med att PTK och Svenskt Näringsliv blev överens. LO valde dock att inte ställa sig bakom förslaget.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark meddelande under torsdagens pressträff att regeringen väljer att gå vidare med parternas Las-förslag,. Parternas förslag blir alltså grunden till den nya lagstiftningen om arbetsrätt.

Under en presskonferens torsdagen den 29 oktober kom ett överraskande besked från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hon förklarade att regeringen anser att överenskommelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv räcker som underlag att gå vidare med trots att LO står utanför.

– Vi uppfattar att det här är en överenskommelse från parterna att gå vidare med. För mig är det viktigt med ett lagförslag som funkar för alla arbetsmarknadens parter och det gäller även LO:s medlemmar, säger hon.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, säger att det är ett mycket glädjande besked från regeringen.

– Det är en gedigen överenskommelse som vi har lyckats ta fram med förslag som gynnar hela arbetsmarknaden, både anställda, företag och samhället i stort.  Det är viktigt att de långsiktiga spelreglerna levereras av parterna tillsammans, säger hon.

Camilla Frankelius säger att parterna under sitt gemensamma arbete noga genomlyst alla frågor och det innebär att mycket arbete som behöver göras för att förbereda lagstiftningen är gjort.

Parterna får vara med

Arbetsmarknadsministern sa under pressträffen att hon under de senaste två veckorna haft samtal med de tre parterna för att höra hur de ser på resultatet och vägen framåt. När regering och riksdag ska arbeta med lagändringarna kommer parterna få vara med och säkra att deras överenskommelse inte förvanskas.

– Exakt hur det kommer se ut får jag återkomma till, det ska vi också diskutera med våra samarbetspartier.

Beskedet att regeringen vill reformera Las utifrån parternas förslag var inget som Camilla Frankelius kände till.

– Man hoppas ju förstås men vi har inte vågat ta ut något i förskott, säger hon.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Det vore bra om förslaget i sin helhet kunde presenteras för oss medlemmar så vi kan se vilka förändringar vi gått med på. En analy hur man tänkt vid förhandlingsbordet vore också önskvärt. Är inte emot förslaget per se, men jag har inte sett det, tankarna bakom eller konsekvenserna av detta presenterat. Tack på förhand.

    • Tack för bra synpunkt. Vi planerar en artikel som beskriver innehållet den överenskommelse som har slutits mellan PTK och Svenskt Näringsliv./Redaktionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.