Arbetsgivarens krav: träna två gånger i veckan

På Kalmar Vatten ingår träning i alla medarbetares befattningsbeskrivningar. Foto: Mostphotos.

Två timmar träning i veckan krävs av alla medarbetare på Kalmar Vatten. Den som vägrar kan få sämre löneutveckling. Det här kan vara ett brott mot kollektivavtalet säger Sveriges Ingenjörers chefsjurist.

Det kommunala bolaget Kalmar Vatten försökte under många år uppmuntra anställda att röra på sig. Bidrag till träningskort och möjlighet att träna på arbetstid uppskattades bland dem som redan tränade. Men många tränade inte alls och för några fick det  konsekvenser för jobbet.

Linn Sjögren, HR-chef på Kalmar Vatten.

– Vi hade en del problem med belastningsskador, framför allt bland dem med tyngre jobb. Några kunde inte fortsätta och vi fick göra omplaceringar, säger Linn Sjögren, HR-chef.

2007 tog dåvarande Vd:n Jörgen Madebrink ett drastiskt beslut. Han införde obligatorisk träning två gånger i veckan för alla medarbetare. I dag 14 år senare är träning inskrivet i alla befattningsbeskrivningar. Obligatorisk träning ingår också som en del i ett av de sex lönekriterierna.

Linn Sjögren kontrollerar att träningen utförs genom att begära in närvarolistor från de fem gym som medarbetarna kan välja mellan. Träningskorten betalas av arbetsgivaren och träningen får utföras på arbetstid. Om det passar bättre att träna på kvällar eller helger går det bra att byta mot en arbetstimme.

Ett av veckans två pass ska vara styrketräning men utöver det får man göra nästan vad som helst, men en promenad räcker normalt inte.

– Vill man träna kondition utanför gymmen, exempelvis löpning, badminton, tennis, innebandy eller simning, går det bra. Nu under pandemin tränar många hemma eller på utegym och rapporterar sina pass. säger Linn Sjögren.

Träningen lockar

Nina Johansson är civilingenjör och jobbar på Kalmar Vatten som projektör och projektledare för ledningsnät. 90 procent av hennes arbete är stillasittande framför datorn.

Nina Johansson, civilingenjör på Kalmar Vatten.

– Jag har jobbat här i fem år och kravet på träning var faktiskt en av anledningarna till att jag sökte mig hit. Jag tränade även innan men nu blir det fler pass om året. Förr hade jag perioder med svackor men kravet här gör att träningen blir av.

När Nina berättar om träningskravet för andra ingenjörer och vänner blir de flesta överraskade men positiva. Många känner precis som Nina att de behöver någon form av piska trots att de mår bra och känner sig piggare av att träna.

– Jag har funderat över att det skulle kunna bli en kultur med träningshets. Det finnas en risk för det när alla tränar, men här är det är verkligen inte så. Träningen är på en sund nivå och alla är inte träningsfantaster.

Under semesterveckorna finns inget träningskrav och man tar också hänsyn till att sjukdom kan förhindra träning ibland.

– Omkring 40 veckor om året säger vi är ett rimligt krav. De som inte når det tar vi ett samtal med för att hitta en gemensam lösning. Vi är väldigt flexibla för att ge alla möjlighet att hitta något som passar.

När en medarbetare exempelvis kände sig obekväm att träna på de stora gymkedjorna ordnades möjligheten att använda företagshälsovårdens rehabgym.

I dag klarar de allra flesta på Kalmar Vatten träningskravet och enligt Linn Sjögren är de  som inte gör det en handfull per år. Av dem är det 2-3 som får en liten negativ effekt på lönen.

Går in i privatlivet

Men vad säger egentligen lagar och kollektivavtal? Kan man tvinga medarbetare att träna och kan träning vara ett lönekriterium. Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson menar att kravet strider mot kollektivavtalen.

Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer

– I avtalen står det att lön ska sättas utifrån prestation och det avser prestation av dina arbetsuppgifter. Visst kan motion förbättra prestationen men det finns det mycket som kan göra. Sömn och kost till exempel. Hur skulle vi reagera om arbetsgivare vill styra vad vi äter?

Linn Sjögren är medveten om att obligatorisk träning kan upplevas som att gå över gränsen men hon menar att Kalmar Vatten tar ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö på stort allvar, större än andra gör.

– Vi har ett ansvar att förebygga och minska risken för arbetsskador. Medan andra arbetsgivare enbart fokuserar på miljön runt medarbetaren tar vi med individen. Forskning visar att träning förebygger risken för arbetsskador och därför är träningen obligatorisk.

Heléne Robson anser att uppmuntra träning genom att erbjuda träning på arbetstid och betala träningskort enbart är positivt men längre än så är det inte rimligt att gå.

– En ingenjör har ingen skyldighet att styrketräna och jogga. När träning blir obligatorisk och kontrolleras av arbetsgivaren blir det integritetskränkande och går in i människors privatliv, säger hon.

– Och om en arbetsgivare skulle säga upp eller omplacera en person som vägrar att träna kan det leda till en tvist i Arbetsdomstolen.

Karin Virgin

Är det ok att arbetsgivare kräver att man tränar?

View Results

Loading ... Loading ...

12 kommentarer

 • Sara

  Jag älskar att träna men skulle aldrig jobba på en arbetsplats där det är ett krav, samtidigt som HR begär in närvaro listor av gym för att kolla att anställa ”verkligen” tränar. Arbetsgivare som detaljstyr och läser närvaro listor för att se att anställda inte ljuger är inte en arbetsplats jag skulle vilja arbeta på.

  03 april 2022
 • Marcus

  Det som är avgörande är att inte nya krav förs in i arbetsbeskrivningen. Om det står i annons eller rekryteringsunderlag då har du som sökande möjlighet att ta ställning till detta från början. I grunden är jag för frivillighet men motion i lagom mängd är bra för de allra flesta så jag tycker inte att det är fel från Kalmar Vatten. Det skall göras på dessutom göras på ordinarie arbetstid vilket är en grundförutsättning. Mitt svar OK om den nyanställde vet om förutsättningarna från början och FEL om det införs retroaktivt mot den anställdes vilja.

  25 februari 2021
 • Mats Genberg

  Låter ju absurt att människor förutsätts vilja visa upp sina kroppar i gymmiljö.
  Att man utgår från att människor tycker det är OK att exponera sina tillkortakommanden i grupp. I miljöer som just gym som för många är ytterst ångestframkallande.
  Lite fascistiskt nästan. Starka praktexemplar som vill visa upp sig sökes

  09 februari 2021
 • Jag

  Uppmuntrat & frivilligt: inga problem, bara bra.

  Tvång: aldrig i livet.

  Jag håller mig alldeles utmärkt i trim på eget bevåg. Träningsfascister göre sig icke besvär, tragikomiska tröttsamma töntar som de är. De som tycker det är roligt att springa runt och spänna sig på gym får leka i den sandlådan så mycket de vill, så länge jag slipper se eller höra dem.

  06 februari 2021
 • Faye

  Hade välkomnat möjligheten och kravet att träna på arbetstid.
  Då blir det en arbetsuppgift som alla andra och något jag och företaget) inte kan prioritera bort pga för lite tid utan någon jag kan boka tid för på arbetstid.
  Hade hellre velat att SI drev att få med detta för medlemmar, ser det som en enorm möjlighet till bra hälsa nu när det enda man gör är att rör sig mellan säng, jobbdator och privatdator och allt är en grå sörja mellan ledighet och arbete eftersom jobbet nu flyttat hem till en.

  04 februari 2021
 • Johan

  Instämmer med tidigare inlägg. Tycker det är fel att SI endast kommenterar rättigheter och inte skyldigheter. Detta är ju en win-win. Arbetsgivaren har krav både genom lag och kollektivavtal att anställa alla människor utan att diskriminera och därtill ansvar för rehabilitering och omplacering. Detta gäller ju tex även om en administratör vägrar använda höj/sänkbart skrivbord och andra hjälpmedel. Om SI driver detta mot arbetsgivaren blir effekten den motsatta där det blir en nackdel att vara kollektivansluten. Självklart har arbetsgivaren rätt att kräva träning som en del av tjänsten precis som närvaro, fortbildning och övriga inskrivna plikter. Personlig integritet måste givetvis beaktas men om man erbjuds fri träning under arbetstid är valet fritt att ta detta eller acceptera att man får ett beviskrav på sig om man tränar under annan tid. Ingen skillnad mot annan arbetsprestation som tex distansutbildning. Viktigt att poängtera att det inte finns en koppling till fysisk prestation annan än aktivt deltagande i tex ett styrkepass och ett valfritt.
  Stötta, inte motarbeta!

  04 februari 2021
 • doktoranden

  Tycker ni vinklar det lite som att de anställda tvingas träna på fritid fast så inte är fallet.
  Att vägra träna bör ju få samma konsekvenser som att vägra svara på mail om båda ingår i min arbetsbeskrivning. Bra initiativ, jag gillar det!

  04 februari 2021
 • Jimmy

  Jag håller med föregående. Om det står i din befattningsbeskrivning vad som ingår i tjänsten och du vet om det innan du skriver på anställningsavtalet, då vet du förutsättningarnaoch tar ett medvetet beslut om du går med på villkoren eller ej.

  04 februari 2021
 • Claes Kilgren

  Det finns yrkesgrupper som har krav på träning, exempelvis brandmän.
  Så det är möjligt att ställa krav på träning för arbeten som har behov av att anställd har god fysik. Jag ser dock inte akademikeryrken inom den kategorin, men personligen skulle jag uppskatta möjligheten till träning under arbetstid som bekostas av arbetsgivaren.

  04 februari 2021
 • Ingenjören

  Enligt Kalmar vatten står de i befattningsbeskrivningen att de ska träna. Då är de väl en arbetsvägran om de inte tränar? Precis som om en elitidrottare eller spinninginstruktör skulle vägra?
  Tycker de låter som ett jättebra initiativ av Kalmar Vatten! Hoppas mer tar efter vet själv av att jag skjuter upp träningen allt för ofta.

  28 januari 2021
  • Peter

   Ingår i arbetsbeskrivningen? Skrevs det in före eller efter anställningen?

   04 februari 2021
   • Karin Virgin

    För medarbetare som redan var anställda när det infördes ändrades arbetsbeskrivningarna. För nyanställda är kravet på träning givetvis uppenbart från början. Det har också lockat många att söka jobb på Kalmar Vatten. De ser fördelar med ett krav som gör att träningen blir av. /Redaktionen

    04 februari 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar