Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSe upp för riskerna med starka kompisrelationer på jobbet

Se upp för riskerna med starka kompisrelationer på jobbet

Att ha en nära relation med en kollega på jobbet kan vara en stor trygghet. Men se upp så att kompisrelationen inte väcker irritation eller bromsar dig i karriären.

Visst finns det en trygghet i att ha en kollega som också är ens bästa kompis – och det kan också vara en styrka. Två kollegor som känner varandra väl vågar mer och vågar även misslyckas. Parhästarna kan på så vis vara värdefulla i verksamheten genom att de driver och pushar varandra.

– Det finns en trygghet i att ha en nära relation på jobbet, du är aldrig ensam och det blir sannolikt roligare att gå till jobbet, säger Alexandra Thomas, psykolog och ledarutvecklare på Move Management.

Kan väcka irritation

Men, det finns saker man bör se upp med. I starka relationer finns en risk att man blir exkluderande så att andra känner sig utanför, eller ger upp i försöken att komma in i vänskapen.

Alexandra Thomas, Move Management

– Nära kompisrelationer kan väcka irritation hos andra. Om du har en bästis på jobbet är det extra viktigt att tänka på att vara inkluderande och bjuda in andra i era samtal, säger Alexandra Thomas.

Tänk på att undvika interna skämt och att prata om sådant som ni gjort tillsammans som gör att andra kan känna sig utanför. Visa intresse för dina kollegor, fika med andra och ta initiativ till att jobba med olika personer och i olika konstellationer, är några av tipsen från Alexandra Thomas.

– Det kan vara små subtila signaler som gör att andra känner sig exkluderade, att man ständigt ser samma personer skratta tillsammans utan att förstå vad det handlar om, eller att parhästarna har egna informella möten efter ett gemensamt.

Konkurrens inom gruppen

Ett vanligt problem som Alexandra Thomas möter i grupper där samarbetet inte fungerar är att det bildats olika undergrupper som hålls ihop av starka relationer. I värsta fall kan det leda till konkurrens och långvariga konflikter inom gruppen.

– Subgrupperna sluter sig till varandra och jobbar parallellt istället för tillsammans, så i praktiken är det inte något team, förklarar hon.

För att undvika osunda grupperingar bör man som chef tänka på att variera hur medarbetare jobbar tillsammans i en grupp. Genom att skapa olika konstellationer får gruppen också tillfälle att lära känna varandra bättre. Att teamets medlemmar känner trygghet med varandra och vågar testa idéer och lösningar, lägger även grunden till en mer kreativ atmosfär.

Risk att klumpas ihop

En personlig risk för den som håller sig för hårt till en kollega är att det blir ett hinder i ens egen karriär. En alltför symbiotisk vänskap kan nämligen göra det svårt att urskilja de olika individernas talanger och egenskaper.

Så undviker du riskerna

  1. Tänk på att själv aktivt bjuda in andra i samtal.
  2. Välj dina anekdoter, undvik de interna skämten.
  3. Separera ut dig själv från din kompis. Framhåll egna styrkor och talanger, uttryck dina egna åsikter, och ta initiativet till egna projekt.
  4. Se till att jobba i olika konstellationer så att du inte alltid jobbar ihop med din favorit.

– Det finns alltid en risk att du blir ihopklumpad med din parhäst, att din chef inte ser dina kvaliteter och ger dig möjlighet att utvecklas och ta vara på dina styrkor, poängterar Alexandra Thomas.

Hennes råd är att tänka på att separera ut sig själv från sin parhäst – att uttrycka egna åsikter och inte alltid referera till den andra, att själv ta initiativet till att jobba ihop med andra och att driva egna idéer.

Var uppmärksam på riskerna

Som chef tycker Alexandra Thomas att man bör vara uppmärksam på kompisrelationer. Det kan vara tryggt med två parhästar som driver varandra, men vad händer om en – eller båda – slutar?

– Risken med att förlita sig på sina parhästar är att man blir personberoende och att deras kunskap inte sprids till fler i organisationen.

Om du som chef ser att kompisrelationer riskerar att bli exkluderande och skapa subgrupper är hennes tips att ta tag i det direkt och utan dramatik.

– Många problem i team och arbetsgrupper bottnar i att man inte är observant och tar hand om begynnande problem i ett tidigt skede. Låt det inte gå för långt, ta tag i det direkt genom att bryta upp fasta konstellationer och låta olika personer jobba ihop. Det lägger även en bra grund för teamets fortsatta arbete, säger Alexandra Thomas.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.