Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören9 snabba tips inför löneförhandlingen

9 snabba tips inför löneförhandlingen

I två artiklar i Dagens Industri ger Camilla Frankelius, förhandlingschef för Sveriges Ingenjörer, sina bästa tips inför och under lönesamtalet. Här är en sammanfattning av vad du behöver tänka på.

1. Kartlägg dig själv

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

Räkna inte med att chefen har koll på allt du gjort under året – särskilt inte om du har jobbat på distans. Berätta vad du presterat, och återkoppla gärna till utvecklingssamtalet eller förra lönesamtalet. Ge chefen argument för varför du ska få högre lön.

”Gör en lista med vad du åstadkommit. Bygg upp ditt lönecase”, säger Camilla Frankelius till Dagens Industri.

2. Vad gäller hos er?

Ta reda på: Går det bra för företaget så att det finns utrymme för extra löneökning? Vilka lönekriterier gäller – är det ren leverans eller till exempel sociala förmågor? Bygg upp din dialog med chefen utifrån lönekriterierna.

3. Öva

Träna på att berätta om dig själv. Om det finns en mall för era lönesamtal, använd den.

Läs också: Obehagligt att löneförhandla? Läs det här

4. Ta dig tid att förbereda dig

Även om de här tipsen är snabba så betyder det inte att löneförhandlingen är något du ska sköta med vänsterhanden.

Lägg tid på att ta fram fakta, argument och att öva. Om chefen plötsligt frågar om ni kan ta samtalet på en gång, be att få återkomma om någon dag eller två så du hinner förbereda dig ordentligt, råder Camilla Frankelius.

Läs också: Så bemöter du chefens argument under lönesamtalet

5. Se till att det handlar om dig

Chefer kan tycka att det är obehagligt att prata lön. Särskilt om det inte gått så bra. Om chefen pratar om allt annat än dig och din lön, för tillbaka samtalet till ämnet. Och se till att ni faktiskt pratar pengar. Hur mycket ska du få? Och be om feedback – du har rätt att veta vad chefen tycker om din arbetsinsats.

Håll kollegornas löner utanför. Prata hellre om att du tittat på marknadsläget och lönestatistik och vad du borde få.

6. Arbetsinsats – inte huslån

Prata om vad du presterat, inte att du behöver hög lön för att du har stora utgifter.

7. Be om betänketid men var realistisk

Om du inte erbjuds den lön du tänkt dig ska du fråga om skälen till det. Ni ska också göra en handlingsplan för vad du behöver göra för att höja din lön.

Men en väg är också att be om några dagars betänketid och sedan ha ett nytt möte. Kanske har chefen omvärderat sin inställning utifrån dina argument. Men var också realistisk. Bygg inte upp förväntningar som inte är grundade i fakta och omständigheter.

Läs också: Jag är missnöjd med min nya lön, vad gör jag?

8. Annat än lön

Finns det inte utrymme för högre lön? Kan arbetsgivaren i stället ge något annat? Busskort, extra friskvårdsbidrag, träning på arbetstid, extra pensionsinbetalningar, en speciell utbildning, att jobba på distans eller räkna in restid i arbetstiden.

Om du erbjuds bonus eller optioner – kolla reglerna så att målen går att uppfylla och att du inte binds vid arbetsplatsen för lång tid framöver. Det kan också vara frågor kring skatt och avgifter som du behöver känna till.

Tänk på att förmåner som bilförmån, städhjälp och att växla semesterlön mot ledig tid kan sänka pensionen.

9. Hota inte med att sluta – om du inte menar det

Säg inte att du fått andra jobberbjudanden eller att du ska säga upp dig, om det inte är så. Din chef kanske synar dig! Men fundera på möjligheten att byta jobb om du inte får den lön du förtjänar.

”Man måste alltid tänka på sig själv, för vem man gör det här jobbet. Får man inte tillräckligt bra betalt ska man fundera på om man kan belönas bättre någon annanstans”, säger Camilla Frankelius till Dagens Industri.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.