Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjören med 12 språk skapade ett mobilt ståbord

Ingenjören med 12 språk skapade ett mobilt ståbord

Under pandemin har många staplat skokartonger eller haft datorn på strykbrädan för att kunna stå och jobba. Men civilingenjören Stefan Westergård hade redan en egen lösning som han tillverkar och säljer. Och med pandemin tog affärerna ny fart.   

– Det började med mig som person. Jag är ingenjör i ergonomisk design och min hjärna tittar hela tiden efter hur man kan göra saker bättre, säger Stefan Westergård.

Någon gång under första halvan av 2010-talet började han fundera på hur man får ett ståbord som man kan ha överallt, som är snyggt, enkelt, billigt och lätt att flytta runt. Ett mellanting mellan ståbord och ölbackar.

– Jag gjorde om och gjorde om och la ner projektet tio gånger längs vägen, innan jag till slut fick fram lösningen och startade mitt bolag 2015.

Många test för att skapa lyftkraft

Bordet som han kallar Freedesk är som ett slags campingbord i trä som man lägger på ett annat bord. Platt är det 2 centimeter högt, och när man vill stå och jobba kan man enkelt lyfta det till valfri höjd.

Stefan Westergård testade olika lösningar för att skapa lyftkraft: Vajermekanism, gasfjädrar, kuggstänger, länkarmar, knappar och reglage. Till slut fastnade han för gummiband längst ner på bordet. Låsmekanismen är ungefär som under en strykbräda (men utan att behöva ”knäppa fast den” som med en strykbräda). Och för att sänka ner bordet lyfter man någon millimeter på ena sidan, så glider skivan ner igen.

Här visar han hur bordet fungerar:

När Stefan Westergård hade tagit fram en prototyp tog han hjälp av en snickare och sedan av industridesigners som gjorde justeringar för att ytterligare förbättra lösningen.

Toppar och dalar

På de fem–sex år som bolaget funnits har det gått igenom ett antal faser. Stefan Westergård ritar en kurva i luften med toppar och dalar. Hela tiden en balansgång mellan expansion och lönsamhet. Han har fått tillskott från investerare, noterat bolaget och rest över hela världen för att sälja.

Stefan Westergård

Arbetar med: Freedesk-verksamheten och som konsult inom hållbarhetsfrågor och strategisk verksamhetsutveckling på Kunskapspartner.

Utbildning: Civilingenjörsexamen i ergonomisk design kombinerat med industriell ekonomi vid Luleå tekniska högskola samt en MBA-baserad påbyggnad från Handelshögskolan i Stockholm.

Har jobbat: Bland annat på Electrolux och Tetrapak, som teknikkonsult och teknikchef inom nanoteknik.

– Men det verkade ta längre tid att generera försäljning och var inte rätt sätt att driva bolaget just då. 2019 skalade vi ner utgifter, gick över till mer onlineförsäljning och avnoterade bolaget. Vi tänkte att vi skulle småputtra ett år och se vad det innebär.

Men då kom pandemin. Efterfrågan sköt i höjden och nu var problemet att kunna öka produktionen tillräckligt.

– Nu håller vi på att lyckas med det och nu är det dags igen att fokusera på försäljningen. Det är som det är med entreprenörskap.

Bra mix med att vara konsult

I dag jobbar Stefan Westergård som konsult inom affärsutveckling och hållbarhet samtidigt som han jobbar med Freedesk tillsammans med två andra. Under pandemin har han jobbat mer med Freedesk än innan. Under första kvartalet i år blev det ungefär halvtid.

– Det är en bra mix. Att dela tiden mellan min ”baby” och att vara konsult. Jag tar med mig erfarenheter från Freedesk in i konsultuppdragen och hur man löser saker på ett hållbart sätt. Och vice versa, det jag lär mig som konsult tar jag med in i företagandet.

När han lanserade Freedesk 2015 fanns i princip ingen annan portabel lösning än den. Det gör det i dag, men Stefan Westergård talar sig varm för sin egen produkt.

– Den står sig ändå bra. Den är snygg, portabel, fungerar bra och ger en möbelkänsla. Det är det bara Freedesk som har. Designen har spelat roll.

Språkmästare

Förutom att driva Freedesk har Stefan Westergård rest mycket och bott och jobbat i sex länder. Samtidigt har han passat på att lära sig många språk. I hans Linkedinprofil anger han att han har professionell nivå i engelska, danska, tyska, franska, spanska och italienska, begränsad yrkeskunskap i portugisiska och malajiska och grundläggande kunskaper i latin, mandarin och ryska.

– Jag är nyfiken på andra kulturer. Jag har rest runt och har bott och jobbat i sex länder. Att kunna det lokala språket gör att man kommer kulturen in på livet. Och så har jag någorlunda lätt för språk.

Hör honom tala på tolv språk här:

Karin Thorsell

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.