Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLas-utredningarna försenade – "Tunga frågor. Krävs att det görs ordentligt"

Las-utredningarna försenade – ”Tunga frågor. Krävs att det görs ordentligt”

Utredningarna om den nya Las-överenskommelsen är försenade. Men Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är inte bekymrad. ”Det är bättre att man tar tid på sig och att det blir bra”, säger hon.

I höstas enades Svenskt Näringsliv och förhandlings- och samverkansrådet PTK (där Sveriges Ingenjörer ingår) om förändringar av anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad, en överenskommelse som IF Metall och Kommunal senare anslöt sig till.

Överenskommelsen förutsätter att regeringen genomför förändringar på tre områden: 1) I Las, Lagen om anställningsskydd, 2) att det införs ett nytt statligt studiestöd för vuxna och 3) att det införs en omställningsorganisation så att också de som inte omfattas av kollektivavtal ska få stöd om de blir uppsagda.

De här delarna rör alla på svensk arbetsmarknad, oavsett om man är anställd där det finns kollektivavtal eller inte, och det är de här delarna som det nu pågår tre utredningar om.

Läs mer om Las-överenskommelsen i Ingenjörens tidigare artikel här: Ska bli ekonomiskt möjligt att plugga under arbetslivet

Försenade till månadsskiftet

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är med i PTK:s förhandlingschefsgrupp som har kontakt med utredningarna, men kan inte säga så mycket om vad som diskuteras.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius

– Inget är ju offentligt än. Det jag kan säga är att utredningarna som skulle ha varit klara 15 maj är försenade till månadsskiftet maj-juni. Det är tre tunga frågor och det kräver att de görs ordentligt. Det är komplexiteten i frågorna som gör att det blivit försenat och jag tycker inte att förseningen är bekymmersam.

Enligt en artikel i LO:s tidning Arbetet är det utredningarna om nytt studiestöd och ny omställningsorganisation som dragit ut på tiden på grund av att de var mer ”skissartade” i överenskommelsen. Camilla Frankelius håller både med och inte.

– Det är två nya frågor och det gör ju att det är ett tyngre jobb som behöver göras. Men jag tycker att det finns ganska klara premisser i överenskommelsen och de premisserna vill jag ska bli verklighet.

Nu överväger LO att återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om att ansluta sig till överenskommelsen och det välkomnar Camilla Frankelius.

– Det är så klart positivt om fler vill ansluta sig. Nu får vi se vad deras representantskap kommer fram till och vad det kan leda till. Våra medlemmar påverkas inte av vad de beslutar.

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.