Las-utredningarna försenade – ”Tunga frågor. Krävs att det görs ordentligt”

Rosenbad och riksdagen
Statens del av Las-överenskommelsen utreds nu i Regeringskansliet. Foto: Getty images

Utredningarna om den nya Las-överenskommelsen är försenade. Men Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är inte bekymrad. ”Det är bättre att man tar tid på sig och att det blir bra”, säger hon.

I höstas enades Svenskt Näringsliv och förhandlings- och samverkansrådet PTK (där Sveriges Ingenjörer ingår) om förändringar av anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad, en överenskommelse som IF Metall och Kommunal senare anslöt sig till.

Överenskommelsen förutsätter att regeringen genomför förändringar på tre områden: 1) I Las, Lagen om anställningsskydd, 2) att det införs ett nytt statligt studiestöd för vuxna och 3) att det införs en omställningsorganisation så att också de som inte omfattas av kollektivavtal ska få stöd om de blir uppsagda.

De här delarna rör alla på svensk arbetsmarknad, oavsett om man är anställd där det finns kollektivavtal eller inte, och det är de här delarna som det nu pågår tre utredningar om.

Läs mer om Las-överenskommelsen i Ingenjörens tidigare artikel här: Ska bli ekonomiskt möjligt att plugga under arbetslivet

Försenade till månadsskiftet

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius är med i PTK:s förhandlingschefsgrupp som har kontakt med utredningarna, men kan inte säga så mycket om vad som diskuteras.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

– Inget är ju offentligt än. Det jag kan säga är att utredningarna som skulle ha varit klara 15 maj är försenade till månadsskiftet maj-juni. Det är tre tunga frågor och det kräver att de görs ordentligt. Det är komplexiteten i frågorna som gör att det blivit försenat och jag tycker inte att förseningen är bekymmersam.

Enligt en artikel i LO:s tidning Arbetet är det utredningarna om nytt studiestöd och ny omställningsorganisation som dragit ut på tiden på grund av att de var mer ”skissartade” i överenskommelsen. Camilla Frankelius håller både med och inte.

– Det är två nya frågor och det gör ju att det är ett tyngre jobb som behöver göras. Men jag tycker att det finns ganska klara premisser i överenskommelsen och de premisserna vill jag ska bli verklighet.

Nu överväger LO att återuppta förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om att ansluta sig till överenskommelsen och det välkomnar Camilla Frankelius.

– Det är så klart positivt om fler vill ansluta sig. Nu får vi se vad deras representantskap kommer fram till och vad det kan leda till. Våra medlemmar påverkas inte av vad de beslutar.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar