Sveriges bästa lärare är en ingenjör

– Jag har helt grymma elever och det är en förmån att få se dem utvecklas och nå sina mål, säger Anders Nyberg, Sveriges bästa lärare 2021. Foto: Elsa Nyberg

Att vara lärare är komplext, men kul. Det kräver både problemlösningsförmåga, kreativitet och flexibilitet. Det konstaterar gymnasieläraren Anders Nyberg, som numera kan titulera sig Sveriges bästa lärare. 

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren delar varje år ut utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare. I år gick priset till Anders Nyberg, civilingenjör och lärare som undervisar i fysik och matematik vid Leksands gymnasium.

– Det känns fortfarande overkligt. Det är extra roligt att det är eleverna som nominerat mig, det blir som ett kvitto på att det jag gör under lektionerna är betydelsefullt, säger han.

Eleverna gör jobbet roligt

Anders Nyberg hade egentligen alltid drömt om att bli ingenjör, men när han sökte civilingenjörsprogrammet på KTH valde han en inriktning med dubbel examen där han även blev behörig gymnasielärare. När han tog examen 2009, mitt i finanskrisen då konkurrensen om ingenjörsjobben var hård, dök erbjudandet om lärarjobbet upp.

– Jag tog jobbet och märkte snabbt att jag trivdes väldigt bra med läraryrket, berättar han.

Fördelen med läraryrket enligt Anders Nyberg är att det är fritt och varierat, komplext men kul. Du har många olika typer av arbetsuppgifter, ingen dag är den andra lik. Samtidigt befinner du dig i en inspirerande miljö, omgiven av kollegor med kunskap inom olika specialområden, alla med sina olika ingångar i yrket. Men det absolut bästa är mötet med eleverna.

– Jag har helt grymma elever och det är en förmån att få se dem utvecklas och nå sina mål. Trots att jag jobbat som lärare länge är det alltid lika nervöst att möta en ny grupp för första gången. Men sen lär man känna varandra och får en relation, det är en stark känsla, förklarar han.

Hälsar på alla

Att se varje elev och möta dem där de är är viktigt för Anders Nyberg. Under pandemiåret har detta förstås varit en extra stor utmaning, men oavsett om undervisningen sker på distans eller i klassrummet ser han alltid till att ta en runda bland eleverna för att hälsa och höra hur de mår.

– Det är ett sätt för mig att fånga in var de är – är de trötta, har de många prov den här veckan eller är de taggade för att köra en extra tuff lektion? För mig är det också viktigt att alla känner sig sedda, det bygger en ömsesidig respekt mellan oss.

Anders Nyberg beskriver själv sin lärarstil som traditionell, med föreläsningar och tid för övning i klassrummet. Men han ser även till att variera undervisningen med filmer, poddar och kluriga hemuppgifter där eleverna verkligen får utmana sina kunskaper.

Läs också: Svårt att reparera missade mattekunskaper

Måste kunna styra om

I nomineringen till priset framhåller juryn att Anders Nyberg är bra på att inkludera eleverna och anpassa undervisningen efter deras önskemål. Här tror han att ingenjören och problemlösaren i honom kommer till nytta.

– Jag tror att det är viktigt att kunna vara flexibel i planeringen, att kunna styra om lektionen och anpassa uppgifterna utifrån det läge som eleverna befinner sig i. Är de trötta kanske jag inte ska köra en lång föreläsning, då behöver de kanske få in mer praktiska övningar.

Sveriges Bästa Lärare

Priset delas varje år ut till en lärare som med sitt engagemang och sin entusiasm bidrar till den svenska skolans utveckling.

Syftet är att lyfta fram och premiera inspirerande lärare, men även att uppmärksamma det kommande behovet av lärare.

Prissumman på 10 000 kronor symboliserar det lönelyft som läraryrket behöver för att vara attraktivt.

Bakom priset, som delas ut nationellt, står Sydsvenska Handelskammaren. Det är eleverna själva som nominerar kandidater till landets bästa lärare.

Nu när eleverna gått på sommarlov och de flesta lärarna gått på semester är Anders Nyberg kvar på skolan för att arbeta med schemaläggningen inför hösten. Prissumman på 10 000 kronor har han använt för att bjuda kollegorna på lunch, eleverna på glass och tårta och sin fru på en god middag.

Fler borde prova läraryrket

Tanken med utmärkelsen är att lyfta fram och premiera inspirerande lärare som kan väcka intresset för läraryrket. Det är också ett sätt att uppmärksamma det kommande behovet av lärare, inte minst inom matematik och naturvetenskap.

Läs också: Vill lyfta ungas intresse för matematik

Anders Nyberg önskar att fler ingenjörer skulle våga prova på läraryrket och se vilket bra jobb det är. Visst har tankarna ibland gått tillbaka till den gamla ingenjörsdrömmen, men de landar alltid i att det jobb han har just nu är det bästa.

– Det är ett jätteroligt yrke som jag trivs väldigt bra med. Visst finns det baksidor med läraryrket också, lönen är exempelvis inte i nivå med en ingenjör. Men fördelarna är också många och att jobba med ungdomar ger väldigt mycket tillbaka.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.