15 tips som vässar din förhandlingsteknik

Förhandling
Foto: Getty images

Vad ska man säga och inte säga när man förhandlar om ett nytt jobb? Och hur ska man säga det för att lyckas? Här ger Harvard-professorn Deepak Malhotra de bästa grundtipsen för att få jobbet och de villkor du är värd.

Alla förhandlingar är unika, men det finns strategier som är användbara generellt när du ska förhandla med en blivande arbetsgivare. I en artikel i Harvard Business Review ger Deepak Malhotra 15 råd. Här är de:

1. Se till att de gillar dig

Underskatta inte betydelsen av att den blivande chefen eller arbetsgivaren gillar dig. I förhandlingar kan man se varandra som motståndare och det behöver du undvika. Det handlar inte om att dra ner på dina krav, men att förhandla på ett sätt så att du uppfattas som schysst och inte som jobbig. Testa på någon du känner. Hur låter det när du för fram dina krav och argument? Behöver du formulera om?

2. Berätta varför du är värd det du begär

En grund som nämns i många förhandlingtips är att motivera dina krav. Berätta varför du är värd det du begär. Tänk ut en rimlig och hållbar motivering.

3. Gör klart att du är beredd att ta jobbet

Den som ska anställa dig kan behöva begära ett extra löneutrymme om du har krav på högre lön. Om personen misstänker att du i slutänden ändå tackar nej till jobbet kanske den inte är så motiverad att strida för ett bättre erbjudande. Om du har andra jobberbjudanden, visa att det är det här jobbet du helst vill ha.

4. Förstå den du förhandlar med

Det är skillnad på att förhandla med HR eller med din blivande chef. Med HR kan det vara ok att gå in på detaljer, medan en chef kanske tycker det är petigt. HR är däremot inte personligen lika påverkade av om du blir anställd eller inte, men det är ju din chef. Så tänk på vad som går att lyfta fram beroende på vem du förhandlar med.

5. Förstå begränsningarna

Försök också att ta reda på om den blivande arbetsgivaren kan vara flexibel i lönenivå eller om det är större chanser att få andra förmåner. Då är det lättare att se vad du har chans att förhandla till dig.

6. Ha svar på tuffa frågor

I förhandlingar om jobb är det några frågor som kommer upp som ofta känns tuffa: Har du fått erbjudanden från andra arbetsgivare? Om vi ger dig ett erbjudande i morgon, tackar du ja då? Är vi ditt förstahandsval?

Ljug aldrig och försök inte bara att smickra arbetsgivaren. Förbered dig så att du vet vad du vill svara.

7. Fokusera på vad de vill åt – inte vad de frågar

Tänk också på vad motparten egentligen vill veta när de ställer en fråga. Kanske frågar de om en sak när det är något annat de vill veta.

”Kan du börja i morgon?” kan vara ett sätt att se hur intresserad du är. ”Har du fått andra erbjudanden?” kan vara ett sätt att bedöma chansen att få anställa dig.

En fråga som låter negativ behöver inte vara det. Om du är osäker på vad de vill åt, be dem utveckla frågan. Var öppen för att räta ut de frågetecken som arbetsgivaren har.

Läs också: Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

8. Se hela erbjudandet

Glöm inte att det finns annat än lön som är viktigt med ett jobb – ansvar, resor, arbetstider, var ska du jobba, utvecklingsmöjligheter, förmåner, utbildningsmöjligheter… Prata också om när du kan vänta dig att få förmåner som kommer senare – när får du gå den där långa utbildningen till exempel?

9. Vänta inte med vissa krav

Om det är flera saker i erbjudandet du vill förbättra – förhandla om dem parallellt. Ta inte upp till exempel lön och när du sedan fått upp den så säger du ”Jag vill också ha tjänstebil”. Det kommer inte att göra motparten glad.

Och om du har flera krav – tänk också på att rangordna dem. Annars riskerar du att arbetsgivaren går med på de två krav som betyder minst för dig.

10. Förhandla inte bara för att förhandla

Förhandla inte bara för att du tycker det är kul och strid inte för varenda detalj. Om det är något du vill strida för, gör det. Men att vilja för mycket kan vara en nackdel i förhandlingar om viktigare frågor längre fram.

11. Tänk på tajmningen för olika jobberbjudanden

Om du söker flera jobb parallellt vill du ju få jobberbjudandena ungefär samtidigt, så att du kan välja, i stället för att vara tvungen att ta det första jobbet i fall att du inte får nästa.

Det du kan göra är att försöka sakta ner processen för vissa jobb och snabba upp den för andra. Ett sätt kan vara att försöka skjuta på datumet för en andra eller tredje intervju.

12. Ställ inte ultimatum – och ducka om du själv får ett

Undvik olika former av ”Det här vill jag ha, annars…”. Om du själv ställs inför det: låtsas som ingenting. Om någon säger ”Vi kommer aldrig gå med på det här kravet”, säg i stället något i stil med ”Jag förstår att det inte är möjligt just nu. Vi kanske kan prata om X, Y och Z”.

13. De försöker inte sätta dit dig

Tolka det inte för negativt om anställningsprocessen drar ut på tiden eller om det ständigt kommer nya intervjuer, nya tester. Håll kontakten men försök att ha tålamod. Hör inte av dig när du är frustrerad, be hellre om lite klargöranden om vad de har för tidsplan och fråga om du kan hjälpa till med något.

14. Stanna vid bordet

Det som inte går att få igenom i dag kan vara fullt möjligt om en vecka eller en månad. Förutsättningar ändras. Om du får jobbet, ta upp frågan igen längre fram.

15. Behåll perspektivet

Kom ihåg att hur förhandlingen går inte är det som avgör hur bra du kommer att trivas med jobbet. Genom att förhandla rätt kan du få det erbjudande du är värd, men se till att först se till helheten, att det jobb du förhandlar om stämmer överens med vad du vill.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Kolla och ändra i din tjänstepension på en ny sajt

Den 11 mars flyttar allt innehåll från Collectum till Avtalat. Där hittar tjänstemän i privat sektor information om sin tjänstepension, väljer förvaltare, efterlevandeskydd och kan ställa frågor.
Fler artiklar