Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDistansarbete kan locka 60 000 ingenjörer att byta jobb

Distansarbete kan locka 60 000 ingenjörer att byta jobb

Till de stora industrisatsningarna i norra Sverige behövs fler ingenjörer. Men få är beredda att flytta, även om de får en lönehöjning. Finns däremot också möjligheten att distansarbeta kan fler tänka sig att ta ett jobb i en annan region, visar en rapport från Sveriges Ingenjörer.

Att byta arbetsgivare är det säkraste sättet att höja lönen visar flera undersökningar. Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar fick de som bytte till en annan arbetsgivare under 2019 genomsnittliga löneökningar på nära 11 procent. Ingenjörer som inte bytte jobb fick i genomsnitt 4 procent i löneökning.

Just nu behövs tusentals ingenjörer till de stora industrisatsningarna i norra Sverige. Batterifabriken Northvolt i Skellefteå, Hybrit i Luleå och H2 Green Steel utanför Boden som tillverkar stål med mindre klimatpåverkan, är några exempel. Problemet är att ingenjörerna är ovilliga att flytta.

Lönestatistik från Sveriges Ingenjörer visar att lönerna är omkring 15 procent högre i Stockholm än i Västerbotten.  Lönen är utan tvekan ett hinder, men inte det enda.

60 000 fler kan byta jobb

Sveriges Ingenjörer har låtit Sifo fråga ingenjörer om de är beredda att flytta till en annan region om de får en löneförhöjning på 10–15 procent. Bara 8 procent svarade ja. Främst är det unga utan familj som kan tänka sig att flytta.

Om ingenjörernas maka/make/sambo också garanteras ett arbete är fler intresserade, men 75 procent säger fortfarande nej tack. Men det finns en annan lösning.

I Sifo-undersökningen svarade 26 procent av ingenjörerna att de kan tänka sig att ta jobb i en annan region – om de får en lönehöjning på 10–15 procent men också möjlighet att distansarbeta.  I Sverige finns ca 220 0000 ingenjörer i yrkesverksam ålder och därmed handlar det om ungefär 60 000 ingenjörer.

Omkring 70 procent i Sifundersökningen kan tänka sig att vara på arbetsplatsen 1–2 dagar i veckan. 28 procent kan tänka sig att vara på plats 1–2 dagar i månaden.

Konkurrens kan höja lönerna

Under pandemin har drygt 80 procent av Sveriges Ingenjörers medlemmar arbetat hemifrån.

Johan Kreicbergs samhällspolitisk chef för Sveriges Ingenjörer. Foto: Pernilla Pettersson, Sveriges Ingenjörer.

– Arbetsgivarna har inte rapporterat att produktiviteten har sjunkit, i alla fall inte vad de har kunnat se på kort sikt, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Han tror att distansarbete kan öka rörligheten bland ingenjörer och det kan på sikt skapa en bättre löneutveckling. Många ingenjörer arbetar på orter där det finns en eller ett fåtal större arbetsgivare. Där saknas en konkurrens om ingenjörerna och det håller tillbaka lönerna.

– Om det blir möjligt att byta till en arbetsgivare i en annan del av landet utan att tvingas rycka upp barnen från skolan och hitta ett jobb till maka/make är betydligt fler intresserade.

Till de arbetsgivare, bland annat i norra Sverige, som säger att det är svårt att rekrytera ingenjörer har Johan Kreicbergs några råd.

– Var beredd att betala löner som är konkurrenskraftiga också med storstadsregionerna och se över möjligheten att erbjuda en anställning som inte kräver att man är på plats fem dagar i veckan.

Karin Virgin

Läs också:
Så många ingenjörer rekryterar arbetsgivarna 2022
Byt jobb och höj din lön

 

1 KOMMENTAR

  1. Instämmer med artikeln! Dessutom har man på SVT nyheter tagit upp rent horribla hyror – av allt att döma i 2:a/3:e hand – för boende. Tyder på överhettning, varför kommunala bolag med lägre vinstintresse och distansarbete borde öppna för att fler kan tänka sig jobba i helt annan region än den man (troligen) trivs i.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.