Ingenjörer ställer nya frågor på grund av kriget

Nya frågor till Sveriges Ingenjörers rådgivning pga kriget i Ukraina.
Sveriges Ingenjörers rådgivning får frågor på grund av kriget i Ukraina.

Vågar jag byta jobb nu när det är krig? Hur ska jag förhålla mig till kunder i Ryssland? Får jag vara ledig för att gå med i Hemvärnet? Kriget i Ukraina har lett till nya frågor till Sveriges Ingenjörers rådgivning. 

– Vi märker på medlemmarna att det här är något som påverkar dem i deras vardag, säger Olivia Mikaelsson, rådgivare på Sveriges Ingenjörer, om att det kommer frågor med anledning av kriget.

Olivia Mikaelsson

Olivia Mikaelsson

En fråga som dykt upp är om man har rätt att vara ledig för att gå med i Hemvärnet och gå utbildning där. Och vad gäller Hemvärnets utbildning så är svaret nej, man har ingen rätt att vara ledig för det, men det finns möjligheter ändå.

– Arbetsgivare kan ge ledighet, det är en överenskommelse man får göra och många är positiva till det. Och när man är utbildad får man ett avtal med Hemvärnet som gör att man har rätt att vara ledig för att tjänstgöra i Försvarsmakten, säger Olivia Mikaelssson.

Vågar byta jobb?

Andra medlemmar har hört av sig och är oroliga över arbetsmarknaden. Några har erbjudits provanställning och tycker att det känns extra osäkert nu.

– Vi vet ju rent krasst inte än, men vi har inte sett något tydligt bland arbetsgivarna.

Olivia Mikaelsson jämför med pandemin – då såg man snabbt att det blev uppsägningar.

– Ett råd är att fundera utifrån sin bransch om man tror att den kommer att påverkas. Vi ger sällan råd om man ska ta ett jobb eller inte – det är alltid medlemmens beslut.

Förhålla sig till ryssar

Det har också kommit frågor från ingenjörer som på olika sätt kommer i kontakt med ryssar i jobbet – som kunder, via dotterbolag eller annat. Hur ska man samarbeta, sköta relationer och ska man tänka på något?

Olivia Mikaelsson menar att det är en arbetsledningsfråga. Hur man bemöter ryska kontakter avgörs av vad arbetsgivaren bestämmer, eller från högre politisk nivå. Det är inte den anställdas sak att avgöra.

– Men om det känns jobbigt, och som alltid när det är något som väcker känslor eller upplevelser, så är det alltid bra att bolla det med sin arbetsgivare. Och så får man ju hoppas att det är en bra arbetsgivare som kan bemöta det.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar