Avtal klart för staten – studiestöd, färre visstider och undantag vid uppsägning

Läkemedelsverket, FMV och LTU
Nu är kollektivavtalet för statliga verk, myndigheter och högskolor till följd av ändringarna i bland annat Las klara. På bilden: Läkemedelsverket, FMV och LTU. Foto: Mostphotos och LTU

Nu är ett nytt avtal om omställning och anställningsskydd klart för anställda i statlig sektor. I stort sett ger avtalet samma villkor som i privat sektor. Men det finns några skillnader.

I oktober införs det nya statliga studiestödet och ändringarna i Las, Lagen om anställningsskydd. I anslutning till det har nya avtal tecknats mellan arbetsgivare och arbetstagare. Först ut var privat och kommunal/regional sektor och i slutet av juni blev ett avtal klart för anställda i statlig sektor – i statliga verk, myndigheter och högskolor.

I huvudsak är det tre områden som man avtalat om:

Ersättning vid studier

En av förändringarna är ett nytt studiestöd som gör att yrkesverksamma kan vara lediga för att studera under ett år. Förutom det statliga omställningsstudiestödet, har parterna kommit överens om ett kollektivavtalat kompletterande studiestöd.

Både för yrkesverksamma som är studielediga och för den som blivit uppsagd och väljer att studera har de statliga parterna avtalat om exakt samma summa som övriga sektorer: upp till 24 850 kronor per månad utöver det statliga studiestödet på upp till 21 300 kronor i månaden, alltså max 46 150 kronor.

Liksom för övriga sektorer kommer arbetsgivaren att kunna skjuta på ledigheten i upp till två år, utifrån vissa kriterier som är lika som de för privat sektor.

Läs mer: Nya studiestödet klart – studera med upp till 80 procent av lönen

Färre visstider

En annan ändring i Las är att reglerna för visstidsanställningar ändras och att de snabbare ska övergå i tillsvidareanställningar. Det ska räcka att ha varit anställd i mer än tolv månader under en femårsperiod.

För ingenjörer har visstidsanställningar framför allt varit ett problem för anställda inom högskolan, där det förekommit att 30–40 procent varit visstidsanställda.

– Nu blir det färre visstidsmöjligheter på högskolan och de visstidsanställningar som blir kommer att vara kortare tid. Det är jättebra och något vi drivit i mer än tio år, säger Andreas Nyström, chef för förhandlingsavdelningen för offentlig sektor på Sveriges Ingenjörer.

Meriteringsanställningar för post doks omförhandlades under 2021, i ett eget avtal. Där gäller anställningen i minst 2 och mest 3 år.

Läs mer: Nytt avtal ger bättre villkor för postdoktorer och på Arbetsgivarverkets webb.

Begränsning av undantag vid uppsägning

I Las införs nu att arbetsgivare vid en uppsägning på grund av arbetsbrist får göra undantag från turordningskretsen för tre utvalda arbetstagare (att någon med längre anställningstid kan bli uppsagd för att arbetsgivaren kan välja att behålla tre personer med kortare anställningstid).

Inom statlig sektor har det här väckt extra oro eftersom turordningskretsarna görs utifrån vilka som har huvudsakligen jämförbara arbetsuppgifter. Det gör att det kan bli små kretsar, vilket i sin tur gör att ett treundantaget kan slå väldigt hårt.

– Därför hade vi som mål att begränsa tillämpningen av treundantaget, säger Andreas Nyström.

Resultatet blev att undantaget i statlig sektor bara får göras hos arbetsgivare med 50 eller fler månadsavlönade arbetstagare, och bara två gånger per år i stället för fyra som Las anger.

Läs mer: Sju regler du bör känna till när Las förändras 

Inte ersättning vid tvist

En annan ändring i Las är att den som blir uppsagd av personliga skäl och ifrågasätter uppsägningen juridiskt (till exempel med stöd från sitt fackförbund) då inte (som i dag) kommer att ha kvar sin anställning och lön under tvisten. I stället kommer man att ha rätt till a-kassa.

Inom privat sektor har man avtalat om extra ekonomisk utfyllnad under tiden tvisten varar, men det har inte gått att få igenom varken för kommunal/regional sektor eller i statlig sektor.

Andreas Nyström på Sveriges Ingenjörer pekar på att det sammantaget är många ändringar och ett komplext stort system för studiestöden som skall byggas tillsammans med CSN och respektive omställningsorganisation och att det kan göra att avtalen behöver ändras när man ser hur de tillämpas.

– Till exempel kan vi ta upp förändringar i avtalsförhandlingarna hösten 2023 om vi ser att det behövs.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

January: News from Ingenjören in English

January: News from Ingenjören in English

Read about what could become the key issue in the negotiations between unions and employers that have just begun. Don’t miss new videos explaining how pensions and insurance work in Sweden. And see where in Sweden engineers have the highest salaries. Welcome to Ingenjören's first news summary in English.
Fler artiklar