Lägre lön på teknikföretagens sommarjobb än på krogen?

Sommarjobbande ingenjörsstudenter
Foto: Getty images

Är 19 218 kronor en vettig månadslön för sommarjobb på Northvolt efter fjärde året på ingenjörsutbildningen? Eller 22 225 på Scania efter tredje året? Viktor tackade nej till jobbet på Northvolt, medan Fredrik är nöjd med lönen på Scania.   

Viktor går fjärde året på en civilingenjörsutbildning på KTH. Inför sommaren har han sökt sommarjobb på flera stora teknikföretag i Sverige, bland annat på Northvolt.

Där fick han ett trevligt bemötande, fick veta att de har gratis buss mellan Stockholm och sajten i Västerås och att han skulle få arbetsuppgifter i linje med sin utbildning. När han erbjöds jobb blev han glad. Men känslan ändrades när HR-personen gav beskedet att ”Vi betalar alla sommarjobbare 19 000 kronor, oavsett hur länge man pluggat”.

– Till sommaren har jag ett halvår av studier kvar plus exjobbet innan jag är färdigutbildad civilingenjör och masterstudent. Och då tycker jag att lönen var för låg jämfört med rekommendationer och andra jobb.

Han pekar på att företagen säger att de brottas med global konkurrens om kompetensen och att fler behöver utbilda sig till ingenjörer. Då känns det olyckligt att just dessa företag och branscher betalar sommarjobbare så dåligt.

– Sommarjobb brukar ju vara en väg för studenten att lära känna företaget och lockas att jobba i den branschen. Om jag jobbar på krog eller mataffär i sommar skulle jag säkert tjäna lika bra om inte bättre än på Northvolt. Och då känns inte jobbet så uppskattande eller motiverande, säger Viktor.

Har fått andra jobberbjudanden

När vi är i kontakt med Northvolt menar de att sommarjobbet handlar om praktik, men Viktor har uppfattningen att de arbetsuppgifter han skulle göra var sådana att Northvolt skulle ha nytta av hans arbete.

I mötet med HR-personen dolde Viktor sin besvikelse.

– Jag ser fortfarande Northvolt som ett spännande och intressant företag, men för ett sommarjobb som företaget har användning av kändes det för lågt. På ett mindre företag hade jag kanske förhandlat men på ett stort företag så kändes det inte att det var lönt.

Han tackade nej till jobbet. Han har sedan fått två andra erbjudanden om sommarjobb på stora svenska företag. Arbetsuppgifterna där är kvalificerade och lönen ungefär 25 000 på det ena jobbet, och 28 500 kronor på det andra, plus semesterersättning.

Viktor har pratat med andra ingenjörsstudenter och fått veta vad de får för lön på sina sommarjobb. Han önskar att fler företag erbjöd ersättning i linje med Sveriges ingenjörers rekommendationer men önskar också att fackförbunden engagerar sig och aktivt driver frågan om lönenivåerna för sommarjobb.

Lönen ska motsvara arbetsuppgifterna

Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius poängterar att lönen ska motsvara det man gör på jobbet.

– Om man gör praktik, det vill säga inte ansvarar för resultatet av arbetsuppgifterna, inte förväntas producera något, då är det en sak, då kan lönen vara lägre. Men har man fått ansvar för uppgifter och självständigt ska utföra arbetet så ska lönen motsvara det.

Har man självständiga arbetsuppgifter är Sveriges Ingenjörers rekommendation en månadslön på sommarjobbet på drygt 29 000 kronor efter första studieåret, och högre ju längre man kommit på utbildningen.

– Jag tycker att vi har progressiva förslag för lön. Man ska spänna bågen. Se till att veta ditt värde men var ödmjuk om att du inte kan allt. Erbjuds du en låg lön så bli inte för besviken, men försök höja den.

Men i Viktors fall konstaterar hon att det är en väldigt låg lön.

– Att gå fjärde året och bara få drygt 19 000 är så väldigt lågt att det verkligen inte motsvarar vad man ska få. Det låter som ett jobb någon helt annanstans.

Värdera praktisk erfarenhet

Camilla Frankelius tar upp att det kan vara krävande för arbetsplatser att ha studenter som behöver handledning. En lösning är att eftersträva att studenten kommer tillbaka flera somrar eftersom personen då kan jobbet.

Hon betonar att man ska värdera praktisk erfarenhet högre än hög lön. Kan man välja mellan att jobba till exempel i handeln och få en högre lön, eller att få utmanade arbetsuppgifter, så ska man välja det senare.

Camilla Frankelius har flera råd till ingenjörsstudenter:

 • Börja inte med att fråga om lönen när du söker, eftersom det kan verka framfusigt, utan ta reda på mer om jobbet och vad det kommer kräva av dig så kan du bättre ta ställning till vilken lön som motsvarar arbetsinnehållet. Men vänta inte för länge med lönefrågan, så att du missar andra arbeten.
 • Prata med studiekamrater. Vad har de haft för sommarjobb, vad har de fått göra och vad har de fått för lön? Det ger en bra jämförelse som du kan använda när du pratar med företag.
 • Tänk också på att kolla om arbetsgivaren har kollektivavtal. Har den inte det måste man kolla upp att det finns försäkringar, i fall att något skulle hända. För alla som sommarjobbar är det också viktigt att få en bra introduktion, inte minst säkerhetsintroduktion.
 • Tänk på att du alltid kan höra av dig till Sveriges Ingenjörer och få råd om hur du ska bemöta arbetsgivare.

– För oss är det också en viktig källa att få veta vad företagen säger. Då kan vi stöta på både direkt till företagen och via föreningar lokalt, säger Camilla Frankelius.

Högre ersättning för reguljärt arbete

Vi har kontaktat Northvolt, som har tackat nej till att bli intervjuade. Men på mejl skriver kommunikationschefen Anders Thor att ”utan att veta vem den sökande är eller exakt vilken roll han sökt” så förstår han att sökanden blivit erbjuden företagets program för sommarpraktikanter, där månadsersättningen är 19 218 kronor, satt i dialog med fackförbunden. ”Om det däremot är mer av ett reguljärt arbete som efterfrågas så har vi självklart även det, till högre ersättningar”.

Eftersom vi inte vill avslöja Viktors identitet och eftersom Northvolt hanterar många ansökningar, så vill Anders Thor inte uttala sig om hur det kommer sig att en fjärdeårsstudent erbjudits en praktikplats – trots att Northvolt sagt till Viktor under anställningsprocessen att han skulle få jobba med kvalificerade arbetsuppgifter.

Den överenskommelse med facket som Northvolts kommunikationschef hänvisar till känner Jacob Engert, ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt, inte till. Han gissar att den gjorts innan han kom med i styrelsen och att den har räknats upp med inflationen åren efter det. Men han ser att den inte verkar ha ändrats mycket de senaste fyra åren. Samtidigt säger han att det är ett stort intresse för att söka sommarpraktik på Northvolt, många får anställning efteråt och lönerna har då varit rimligare. Dock pågår det jobb med att se över löneprocessen och nivåerna efter att årets avtal blev klart.

Här finns artiklar om hur du hittar sommarjobb och vad som gäller.

Fick lära känna Scania från grunden

En annan student är Fredrik som går tredje året på KTH. Efter sitt andra år gick han Scanias praktikprogram, och i sommar ska han fortsätta på programmet, med en grundlön på 127 kronor per timme – motsvarande en månadslön på 22 225 kronor, plus semesterersättning och tillägg för obekväm arbetstid.

Trots att det är en bra bit under Sveriges Ingenjörers rekommendation, är han nöjd.

– Jobbet var inte är så avancerat förra sommaren och man fick lära känna Scania från grunden och testa många uppgifter.

Fokus var på produktionen. Bland annat jobbade Fredrik i skift vid bandet. Vissa uppgifter kunde han göra utan handledning, andra provade han bara på. En mer ingenjörsinriktad uppgift var att skriva en nulägesrapport om Scanias hållbarhetsmål.

– Man fick en uppfattning av hur en arbetsdag ser ut för anställda på Scania, hur företaget fungerar och kulturen. Det är en möjlighet jag är tacksam för. Jag känner inte att lönen är orättvis.

I sommar ska Fredrik få driva ett projekt inom sin inriktning.

Det han kan reagera över vad gäller lönerna är att det finns ett glapp mellan verkligheten jämfört med företagens tal om att ”industrin skriker efter ingenjörer”.

– Man får känslan av att vara eftertraktad, men när man söker sommarjobb eller praktik så är det en ersättning som inte motsvarar andra alternativ. Som student är det mer lönsamt att jobba på restaurang eller i dagligvaruhandeln.

Viktor och Fredrik heter egentligen något annat.

Två företag till

Vi frågade de företag som är med i artikeln ”Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter” hur de tänker om lön. Här är svar från två av dem. Ingen av dem anger någon lön eller löneintervall, men svarar hur de tänker när lönen sätts:

Louise Dolck Strömberg, hr-chef, Axis Communications: På Axis tillämpar vi individuell lönesättning för alla medarbetare, såväl sommararbetare.
Nivå på lönen är en överenskommelse mellan medarbetaren och närmaste chef. Viktiga parametrar är erfarenhet samt hur väl man som medarbetare uppfyller rollen. Den baserar sig också bland annat på personens tidigare erfarenhet, utbildningsnivå, marknadsefterfrågan. Vi håller oss också uppdaterade bland annat genom nätverkande aktiviteter med andra företag i vår region. Vi vill vara ett attraktivt och hållbart företag både gällande lön, arbetsmiljö och andra förmåner. 

Cecilia Hallengren Aronsson, global personalchef på Volvokoncernens teknikorganisation: Vi tror på att ge våra sommarjobbare en rättvis och konkurrenskraftig lön som erkänner deras prestationer och bidrag till vår verksamhet.
Därför följer våra löner till sommarjobbare det nu gällande centrala kollektivavtalet mellan Volvokoncernen och fackföreningarna.
Lönesystemet är baserat på ålder, kompetensnivå och huruvida arbetsuppgifterna som utförs kan ersätta en ordinarie medarbetares arbetsuppgifter under sommarsemestern.
Det rör sig då om ett brett spann och bedömning görs per individ när de söker till oss. I takt med ökad erfarenhet och kunskap reflekteras detta förstås i lönen även vid sommarjobb.
Exempelvis för studenter 18 år eller äldre som utför arbetsuppgifter som ersätter ordinarie medarbetare under sommarsemestern är lönen en del av vårt ordinarie lönesystem.
Det är svårt att ange några exakta löner för ingenjörsstudenter som är ett par år in i studierna då det är flera parametrar som är med i bedömningen, som då exempelvis tidigare erfarenhet från vår industri och vilken ingenjörsinriktning man studerar.

2 kommentarer

 • Daniel

  Jag sökte sommarjobb under studietiden och erbjöd mig att jobba gratis för att få erfarenhet. Jag fick lön ändå och var tacksam för det!
  Bra att denna plats gick vidare till någon som hade vett att vara tacksam för den.

  04 maj 2023
 • Henrik

  När jag sommarjobbade på Axis för ett antal år sedan (2019) så var det inte någon löneförhandling att tala om. Det var lön baserat på hur många år man pluggat, och man fick intrycket av att den var framförhandlad med facket. En kursare hade lite erfarenhet som frilans innan plugget, och ville ha mer. Han blev inhyrd som konsult för att kunna få en annan lön än den som gällde för sommarjobbare. Det kanske har ändrats sen dess, men om inte är det iaf inte någon individuell lönesättning som gäller i praktiken, oavsett vilka riktlinjer HR har satt.

  27 april 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket ska du ta betalt som egenkonsult

Så mycket ska du ta betalt som egenkonsult

“Hur mycket ska jag ta betalt?” Det är den vanligaste frågan som Anders Hallgren på Sveriges Ingenjörer får från medlemmar som antingen är eller funderar på att bli egenkonsulter. Här är hans bästa tips.
Fler artiklar