Därför borde vi prata mer om ålder

John Mellkvist tror att vi skulle vinna mycket på att se utbildning, arbete och återhämtning som tre parallella spår genom livet. Foto Jenny Hammar

Fördomar om ålder skapar osynliga hinder som drabbar både yngre och äldre. ”Vi skulle alla bli vinnare och få ett bättre arbetsliv om vi lärde oss att se bortom fördomarna kring ålder” säger John Mellkvist, engagerad debattör inom ämnet ålderism.

Även om ålder inte ska spela någon roll för hur vi bedömer och behandlar varandra i arbetslivet, så har den helt klart betydelse. Hur lätt är det att byta jobb efter 50, bli chef som 25-åring eller fortsätta jobba efter 68? Våra fördomar kring ålder, ålderism, färgar vårt beteende mer än vi kanske vill erkänna.

– Vi är vana att sortera in varandra efter ålder, det gör vi naturligt från det att vi är små. Men problemet är att vi klumpar ihop människor under stereotyper och kanske inte ens kallar en i övrigt intressant kandidat till en anställningsintervju enbart baserat på fördomarna kring åldern, säger John Mellkvist, pr-konsult, framtidsspanare och engagerad debattör inom ämnet ålderism.

Så övervinner du ålderismen

  1. Skaffa en mentor. Hitta en person i en annan ålder, gärna en yngre, som kan ge dig stöd och hjälp med dina utmaningar i arbetslivet.
  2. Bygg din kompass. Ta för vana att lista dina egenskaper, tillgångar och erfarenheter. Fundera över vad du är bra på, vad du trivs med och vad du vill göra mer, eller mindre av.
  3. Kompetensutveckla dig. Ta initiativet i dina utvecklingssamtal, leta upp kurser du vill gå och prata med din chef om det. Var inte rädd att prova något nytt, kompetensutveckling är aldrig bortkastat och leder dig alltid vidare på något sätt.

Men ålderism handlar inte bara om något som är negativt på individnivå, det berör på ett djupare sätt i arbetslivet. En effekt av ålderism är att vi ofta delar in livet i tänkta faser där utbildning är något vi gör i unga år, nästa fas är ett aktivt arbetsliv och när vi blir äldre kommer en tid för återhämtning (pension).

Tre parallella spår

Idag vet vi att vi behöver kompetensutveckling genom hela livet, liksom tid för återhämtning och att fler behöver kunna vara aktiva längre fram i livet. John Mellkvist tror att vi skulle vinna mycket på att se utbildning, arbete och återhämtning som tre parallella spår genom livet.

– Vi skulle alla bli vinnare och få ett bättre arbetsliv om vi lärde oss att se bortom fördomarna kring ålder. Även unga behöver se att man kan och får fortsätta utvecklas genom hela arbetslivet. Jag tror att det skulle minska stressen och pressen på att snabbt göra karriär.

Bättre analytisk förmåga

För att bekämpa ålderismen tror han att det är viktigt att prata mer om ålder och synliggöra effekterna av åldrandet, även dess poänger. Han tror nämligen att det finns en rädsla förknippad med åldrandet, en oro för de negativa konsekvenser som denna process för med sig.

Men det finns även många positiva effekter av åldrandet som vi sällan pratar om och som befästs i olika undersökningar, bland annat en gjord av MIT och Massachusetts General Hospital 2015.

John Mellkvist. Foto: Magnus Ragnvid

Verbal och analytisk förmåga utvecklas långt fram i livet, vi blir bättre på att se samband och helheter, vi får en bättre psykologisk förståelse och har även en större grundtrygghet i oss själva – något som alla typer av verksamheter behöver likaväl som snabb förmåga att processa information, energi och framåtdriv, som vi ofta förknippar med yngre förmågor.

John Mellkvist tror att en orsak till fördomarna kring ålder är att vi distanserat oss från varandra åldersmässigt. Vi lever i åldersbubblor, även på våra arbetsplatser. Distansering skapar rädsla vilket i sin tur föder fördomar. Istället skulle han vilja se ett mer åldersmedvetet ledarskap där vi drar nytta av åldrandet – och, framför allt, pratar om det.

Positiv signal till alla

– Ålder ställer olika krav på arbetsplatsen och som ledare är det viktigt att inte dra en filt över ålder, utan att tvärtom dra fram åldern i ljuset. Det behövs eftersom många funderar över vad åldern gör med våra förmågor, säger Johan Mellkvist.

Ålderism – ageism

Kan sägas vara de fördomar och stereotypa föreställningar om ålder som i värsta fall leder till åldersdiskriminering.

Begreppet myntades 1969 av psykiatern Robert Butler i en intervju med journalisten Carl Bernstein för Washington Post. Kan jämföras med andra ”ismer”, rasism och sexism. 

Sedan 2009 är ålder en av sju diskrimineringsformer som omfattas av diskrimineringslagen. De övriga är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

Ett åldersmedvetet ledarskap har förståelse för att olika människor åldras på olika sätt, drar nytta av kompetens och erfarenhet och ger alla samma möjlighet att bidra i verksamheten oavsett ålder. Dessutom har man insett styrkan med en blandad åldersstruktur.

– Börja fundera över hur ni formulerar er kring ålder. Se till att alltid ha öppna formuleringar av typen ”vi söker talanger i alla åldrar” när ni rekryterar. Det ger en positiv signal till alla, oavsett vilken ålder man är i och även till dem som inte söker jobb på företaget, tipsar han.

Var stolt över din ålder

Personligen hoppas John Mellkvist att vi kan komma bort från den åldersfientlighet som gör att vi bedöms negativt utifrån olika tidpunkter i livet. Han är just nu aktuell med boken Välj din ålder där han vill få fler att reflektera över åldrandet, men framför allt att se sin egen ålder som en styrka.

– Var stolt över din ålder, stå stark där du är, här och nu och fortsätt se framåt. Jag hoppas att boken ska ge en bättre förståelse för åldrande och de positiva effekterna som följer med det, så att vi alla kan se mer positivt på den tid som kommer, säger han.

6 kommentarer

  • Olov

    Jag är 86 men pigg, skallen funkar bra, kommer ihåg alla (nästan..) konstiga lösenord och är hemmastadd i det mesta med datorer, har ca fem stycken, bl a en gammal arbetsstation, många program. Skulle kunna göra kortare insatser nånstans men det går inte, mina insatser behövs för att ta hand om min fru. Nämnt bara som en kommentar till ålder.

    19 november 2020
  • Ulla-Britt Löfdahl

    Apropå ålder: Finns det något krav att arbetsgivarna måste säga upp personal till det datum de fyller 68 år?

    19 november 2020
    • Karin Virgin

      I dag är den gränsen 68 år men 2023 höjs den till 69 år. Läs mer i den här artikeln:
      https://ingenjoren.se/2019/08/13/snart-far-du-jobba-till-du-fyller-69-om-du-vill/
      /Redaktionen

      19 november 2020
      • Ulla-Britt Löfdahl

        Arbetstagares RÄTT att arbeta i sin ”tjänst” gäller nu t.o.m. 68 år. Min fråga är om arbetsgivarna MÅSTE säga upp en anställd vid den åldern?

        19 november 2020
        • Karin Virgin

          Du har laglig rätt att arbeta till 68 år men det finns ingen lag som förbjuder din arbetsgivare att låta dig arbeta kvar (om ni båda vill det). Om du arbetar efter att du fyllt 67 år fortsätter du tjäna in din allmänna pension. Inbetalningarna till din tjänstepension upphör däremot i de flesta kollektivavtal när du fyllt 65 år.

          19 november 2020
  • Christer Petersson

    Hej!
    Tack för att ni tar upp detta viktiga ämne. Jag är en glad, aktiv, driven och mycket målinriktad 58-åring. Är livet slut efter 50? Jag tror inte det va? Vi människor är olika, en del mer drivna en del som är nöjda med sin karriär och vad de har idag. I vissa företag så har man förstått detta med att blanda olika åldersstrukturer, medan i andra är det mycket stort fokus på ”Young Potential” och att äldre medarbetare utgör ett förhinder för fortsatt utveckling. Att blanda ”ungdomlig” nyfiken het med senior erfarenhet, det är fantastiskt. Jag vill definitivt slå ett slag för att ha en kunskap och förståelse för ”ålderism”. I dagens globala konkurrenssitation är det ännu viktigare att slå vakt om kompetensen bland medarbetarna Den största förlusten är att inte använda medarbetarnas kompetens, den enskilt största förlusten. Därför har beslutsfattare en viktig roll att skapa mångfald även ur ett ålderimiristiskt perspektiv. Tack för ordet!

    19 november 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Svensk lag om ”rätten att logga ut"  dröjer

Svensk lag om ”rätten att logga ut" dröjer

Lagstiftning om anställdas rätt att stänga av telefon och jobbmejl utanför arbetstid ligger nu på EU-kommissionens bord. Men Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson är inte övertygad om att det kommer lösa problem med övertid och stress.
Fler artiklar