Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtHögskolorna tar hand om återkraven

Högskolorna tar hand om återkraven

Den sista november ska CSN rapportera till regeringen om det går att göra en flexiblare bedömning av begreppet heltidsstudier än den som drabbade många teknologer i våras. Ingenjören har kollat läget.

Ute på högskolorna har de nya studenterna precis anlänt, de nya kårrepresentanterna har trätt i tjänst och det råder litet semesterförvirring.

– Det var väl inte så många här som drabbades säger Oskar Arnström, vice ordförande i Lunds teknologkår. Vi rekommenderade dem att överklaga och jag vet inte riktigt hur det har gått.

I Luleå skrev Luleå Tekniska universitet intyg åt dem som hade drabbats på grund av att de inte hade varit registrerade på kurser som de hade tentat om i och därigenom fått för få poäng. Mellan femtio och hundra studenter fick återkrav i Luleå.

– Det verkar som om CSN har godtagit vår förklaring, säger Mauritz Danielsson, chef för studentservice vid LTU. Tidigare har vi sagt till studenterna att de inte behövde registrera sig på de kurser de skulle tenta om men det har vi ändrat nu.

Problemet med CSN:s kontroller uppstod när vissa tekniska högskolor, däribland KTH lade ut olika antal poäng på vår- och höst termin. För att räknas som heltidsstuderande måste du ta 30 poäng per termin, inte 27 på våren och 33 på hösten. Efter det rabalder som uppstod när CSN krävde pengarna tillbaka från teknologer som bara hade följt sina skolors studieplaner har regeringen givit myndigheten i uppdrag att dels se över sin information till studenterna, dels utreda om det finns något sätt att vara mer flexibel i sin bedömning.

På KTH jobbar man nu för att undvika att samma sak inträffar igen.
– Vi har sagt att vi kommer att kompensera dem som har drabbats på grund av att vi har gjort fel, säger rektor Peter Gudmundsson. Vi vet inte än hur många det är och vi måste också kontrollera så att de verkligen har läst heltid. Det är ju litet komplicerat eftersom studiemedlen består av både en bidragsdel och en lånedel.

Han välkomnar att CSN har fått i uppdrag att se över om det inte går att vara litet flexiblare i tolkningen av heltidsstudier.
– Inför det nya läsåret är vi helt på det klara med att detta inte får hända igen. Det måste bara ordnas, säger Peter Gudmundson.

Sveriges Ingenjörer, som har många teknologer som medlemmar, tog fram ett räntefritt lån som drabbade teknologer kunde ansöka om. En handfull medlemmar har hört sig för om det sedan våren och i ett fall har en teknolog också fått låna pengar av förbundet.
JG
Tidigare artiklar:
CSN hotar polisanmäla teknologer
Tobias Krantz vill se flexibelt CSN
Vilken lånesoppa, CSN!
Förbundet hjälper teknologer mot CSN

1 KOMMENTAR

  1. ”Problemet med CSN:s kontroller uppstod när vissa tekniska högskolor, däribland KTH lade ut olika antal poäng på vår- och höst termin. För att räknas som heltidsstuderande måste du ta 30 poäng per termin, inte 27 på våren och 33 på hösten. ”

    Jag har svårt att låta denna del stå utan kommentar
    Redan när jag läste på KTH ’99 var terminerna uppdelade på 18 och 22 av dåvarande poängsystem.
    Detta har inte varit någon nyhet för CSN och inte heller något dem gillat.
    Att det dyker upp nu för studenterna är nog tyvär bara en del i en extrem förhandlingstaktik från CSN.

    /T

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?