Unga okunniga om facket

Bara sex procent av alla 15-24-åringar uppger att de har mycket högt förtroende för facket, och inte ens hälften svarar ja på frågan om de kan tänka sig att gå med i ett fackförbund, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern. Orsaken kan vara okunskap.

Vid ett frukostseminarium på TCO presenterades rapporten Generation, Livsstil och Identitet, från Ungdomsbarometern 10/11. Rapporten ger många insikter om ungdomars syn på facket – och det är verkligen ingen munter läsning för fackförbunden.

Men enligt Anders Hallgren på Ungdomsbarometern beror de låga förtroendesiffrorna förmodligen inte på att man har en negativ bild av facken som sådana, utan snarare på att man inte vet vad fackförbunden är till för.

Anders Hallgren

Anders Hallgren, kundansvarig på Ungdomsbarometern. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

– Våra undersökningar tyder på att ungas kunskaper om hur det svenska arbetslivet fungerar är näst intill obefintliga, säger han.

Nästan en tredjedel av ungdomarna svarade också ”vet ej” på frågan hur högt förtroende de hade för fackförbunden, något som tyder på att kunskapen om förbunden helt enkelt är dålig.

Positivt för fackförbunden var kanske ändå att hos dem som kommit i kontakt med något förbund den senaste tiden så var förtroendet fyrdubbelt högre än hos de övriga. Problemet var bara att endast 7% uppgav att de hade haft någon som helst kontakt med något fackförbund under hela det senaste året.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, menar att det är viktigt att man som fackförbund är medveten om att det ser ut så här, även om han inte är beredd att vidta några drastiska åtgärder.

– Egentligen handlar det bara om att man måste möta ungdomarna på lokal nivå, det är viktigt att få närkontakten. Där gör våra studentrekryterare redan ett viktigt jobb. Sedan tycker jag naturligtvis att fackförbundens roll ska vara en självklar del i samhällskunskapen i skolan.

Elsa Saboonchi, chef för facketförändras.nu. Foto: TCO.

Elsa Saboonchi på facketförändras.nu, ett initiativ från TCO och de som bjöd in till frukostseminariet, går steget längre än Peter Larsson. Hon menar att fackförbunden borde gå samman och informera i skolorna mycket tidigare och bättre än vad man gör i dag.

– TCO och SACO borde samarbeta i frågan, med LO också förutsatt att de inte driver sin partipolitiska hållning, och gemensamt se till att de svenska skolungdomarna lär sig mer om vad den svenska modellen är för något och om fackförbundens roll i sammanhanget. I slutändan handlar det om den svenska modellens överlevnad, och det borde ju vara viktigt för alla fackförbund.

 

Fakta:
Ungdomsbarometern
genomför varje år en onlineundersökning bland landets 15-24-åringar. I årets upplaga, ”Ungdomsbarometern 10/11”, deltog 10 966 personer som svarade på frågorna mellan den 28 september och 25 oktober förra året. Totalt finns det cirka 1,2 miljoner 15-24-åringar i Sverige.

Några siffror ur undersökningen: 44% svarade ja på frågan om de kunde tänka sig att gå med i ett fackförbund. På frågan hur stort förtroende de hade för fackliga förbund svarade 6% svarade ”mycket stort förtroende”, 29% svarade ”hysat stort förtroende”, 23% ”ganska litet förtroende” och 12% ”inget alls”. 31% svarade ”osäker/vet ej”.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar