Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtUnga okunniga om facket

Unga okunniga om facket

Bara sex procent av alla 15-24-åringar uppger att de har mycket högt förtroende för facket, och inte ens hälften svarar ja på frågan om de kan tänka sig att gå med i ett fackförbund, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern. Orsaken kan vara okunskap.

Vid ett frukostseminarium på TCO presenterades rapporten Generation, Livsstil och Identitet, från Ungdomsbarometern 10/11. Rapporten ger många insikter om ungdomars syn på facket – och det är verkligen ingen munter läsning för fackförbunden.

Men enligt Anders Hallgren på Ungdomsbarometern beror de låga förtroendesiffrorna förmodligen inte på att man har en negativ bild av facken som sådana, utan snarare på att man inte vet vad fackförbunden är till för.

Anders Hallgren
Anders Hallgren, kundansvarig på Ungdomsbarometern. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

– Våra undersökningar tyder på att ungas kunskaper om hur det svenska arbetslivet fungerar är näst intill obefintliga, säger han.

Nästan en tredjedel av ungdomarna svarade också ”vet ej” på frågan hur högt förtroende de hade för fackförbunden, något som tyder på att kunskapen om förbunden helt enkelt är dålig.

Positivt för fackförbunden var kanske ändå att hos dem som kommit i kontakt med något förbund den senaste tiden så var förtroendet fyrdubbelt högre än hos de övriga. Problemet var bara att endast 7% uppgav att de hade haft någon som helst kontakt med något fackförbund under hela det senaste året.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, menar att det är viktigt att man som fackförbund är medveten om att det ser ut så här, även om han inte är beredd att vidta några drastiska åtgärder.

– Egentligen handlar det bara om att man måste möta ungdomarna på lokal nivå, det är viktigt att få närkontakten. Där gör våra studentrekryterare redan ett viktigt jobb. Sedan tycker jag naturligtvis att fackförbundens roll ska vara en självklar del i samhällskunskapen i skolan.

Elsa Saboonchi, chef för facketförändras.nu. Foto: TCO.

Elsa Saboonchi på facketförändras.nu, ett initiativ från TCO och de som bjöd in till frukostseminariet, går steget längre än Peter Larsson. Hon menar att fackförbunden borde gå samman och informera i skolorna mycket tidigare och bättre än vad man gör i dag.

– TCO och SACO borde samarbeta i frågan, med LO också förutsatt att de inte driver sin partipolitiska hållning, och gemensamt se till att de svenska skolungdomarna lär sig mer om vad den svenska modellen är för något och om fackförbundens roll i sammanhanget. I slutändan handlar det om den svenska modellens överlevnad, och det borde ju vara viktigt för alla fackförbund.

 

Fakta:
Ungdomsbarometern
genomför varje år en onlineundersökning bland landets 15-24-åringar. I årets upplaga, ”Ungdomsbarometern 10/11”, deltog 10 966 personer som svarade på frågorna mellan den 28 september och 25 oktober förra året. Totalt finns det cirka 1,2 miljoner 15-24-åringar i Sverige.

Några siffror ur undersökningen: 44% svarade ja på frågan om de kunde tänka sig att gå med i ett fackförbund. På frågan hur stort förtroende de hade för fackliga förbund svarade 6% svarade ”mycket stort förtroende”, 29% svarade ”hysat stort förtroende”, 23% ”ganska litet förtroende” och 12% ”inget alls”. 31% svarade ”osäker/vet ej”.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.