Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivKvinnors löner närmar sig männens

Kvinnors löner närmar sig männens

Löneskillnaden mellan män och kvinnor har minskat i Sverige under de senaste fem åren visar den officiella lönestatistiken som Medlingsinstitutet presenterade under tisdagen. Samma trend visar lönestatistik från Sveriges Ingenjörer.

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat inom alla sektorer under perioden 2005 till 2010 visar Medlingsinstitutets rapport. Tar man inte hänsyn till skillnader i yrke, sektor, utbildning, ålder och arbetstid är löneskillnaden 14,3 procent.  För att kunna göra en mer detaljerad analys har Medlingsinstitutet också tagit hänsyn till en rad olika faktorer som påverkar lön. Då visar resultatet en löneskillnad på 5,9 procent för samtliga sektorer.

Den största förändringen av löneskillnaden mellan könen under de senaste fem åren har skett för arbetare i privat sektor där skillnaden minskat med 1,6 procentenheter. 2010 var löneskillnaden mellan män och kvinnor fyra procent. För tjänstemän inom privat sektor har löneskillnaden mellan könen bara minskat 0,5 procentenheter . Kvinnliga tjänstemän inom privat sektor har 9,3 procent lägre löner än de manliga kollegerna när hänsyn tagits till yrke, ålder, utbildning och arbetstid visar Medlingsinstitutets rapport.

– Det är också inom privat sektor som den största lönespridningen finns. Den ökade ganska kraftigt under 90-talet men har tydligt planat under sedan 2001, säger Johan Ekberg, statistiker på Medlingsinstitutet.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik som bygger på en årlig löneenkät till medlemmarna visar samma trend som Medlingsinstitutets rapport som bygger på siffror från SCB – löneskillnaderna mellan könen har minskat.

Kvinnliga civilingenjörer inom privat sektor som arbetat upp till fyra år efter examen hade 1998 sex procent längre lön än män med motsvarande utbildning och år på arbetsmarknaden. Förra året var löneskillnaden mellan könen cirka tre procent för den här gruppen. En granskning av civilingenjörernas löner efter 10-14 år i arbetslivet visar att löneskillnaderna mellan könen minskat från cirka tolv procent till sju procent.

– Vi ser att löneskillnaderna mellan könen ökar under de första 10-15 år i arbetslivet för att sedan plana ut och det kan finnas flera förklaringar till detta. Det kan handla om olika karriärvägar, fler män finns på högre befattningar, men också om osakliga löneskillnader. Däremot är det ingen tvekan om att löneskillnaderna mellan könen långsamt med tydligt minskar för varje år, säger Cecilia Fochsen, statistiker på Sveriges Ingenjörer.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.