Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSaab begärs i konkurs

Saab begärs i konkurs

Sagan om Saab kan vara slut. Klockan 13 i dag begärde fackförbunden Ledarna och Unionen den klassiska biltillverkaren i konkurs. Sveriges Ingenjörer och Metall har däremot båda valt att avvakta med konkursansökan.

– Det här är inte en situation någon Unionenmedlem önskar sig. De vill högst av allt fortsätta att arbeta för det företag de är stolta över och lojala med. Men de är också införstådda med att Unionen måste ta detta steg för att säkerställa att de får den ersättning de har rätt till i form av lönegarantin, säger Unionens ordförande Cecilia Fahlberg i ett pressmeddelande.

Sveriges Ingenjörer väljer däremot att inte lämna in någon konkursansökan i dag, berättar förhandlingschef Camilla Frankelius.

– Medlemmarna vill vänta så länge som möjligt och vill se att alla alternativ är uttömda innan man begär Saab i konkurs, säger hon.

Det finns också några halmstrån kvar för Saab. I dag ska företaget lämna in sin överklagan mot Tingsrättens beslut att avslå företagets ansökan om rekonstruktion. Samtidigt arbetas det intensivt för att de två kinesiska intressenterna Pang Da och Youngman ska få tillstånd av den speciella myndighet som avgör vilka kinesiska företag som ska få investera i utländska bolag, NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommissionen). I morgon tisdag ska också den svenska ambasssadören i Kina träffa representanter från myndigheten för att poängtera att det är bråttom om affären ska kunna gå i lås.

Tidigare har allt pekat på att de fyra fackförbunden ska agera gemensamt, men i dag har man alltså valt att gå skilda vägar.

– Var och en fattar beslut utifrån sina medlemmar. Vi agerar utifrån det mandat vi har fått av våra medlemmar, säger Camilla Frankelius.

Unionen och Ledarna påpekar båda två i sina pressmeddelanden att om pengar kommer in på medlemmarnas konton så kommer konkursansökan att dras tillbaka.

– Samma sak gäller om hovrätten ändrar tingsrättens beslut och beslutar om företagsrekonstruktion. Unionen kommer att medverka till att en eventuell prövning av tingsrättens dom kan ske före konkursansökan, säger Cecilia Fahlberg.

Att konkursansökan dras tillbaka om pengar kommer in på medlemmarnas konton skulle i praktiken kunna innebära att Saab kan köpa tid genom att betala ut löner enbart till Unionens och Ledarnas medlemmar – men inte till Sveriges Ingenjörers och Metalls medlemmar. Men om så skulle bli fallet står Sveriges Ingenjörer redo att skicka in en egen konkursansökan med en gång, säger Helene Robson, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

– Allt förberett för en konkursansökan, så Saab kommer inte att kunna lösa sina problem på det sättet, säger hon.

I normala fall ska Tingsrätten kalla till konkursförhandling inom två veckor, men mycket talar för att det i det här fallet kan ske snabbare än så, säger Helene Robson.

– Det finns många incitament för att göra handläggningstiden ännu kortare. Det är en viktig fråga som berör väldigt många människors försörjning.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.