Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVärldens största bevis tar priset

Världens största bevis tar priset

Genom lägga den sista byggstenen till klassifikationen av ändliga enkla grupper gjorde matematikern Michael Aschbacher världens största matematiska bevis komplett. För det tilldelas han årets Rolf Schockpris i matematik 2011.

Foto:KVA. Michael Aschbacher bidrog till att världens största matematiska bevis blev komplett.

Arbetet med klassifikationen påbörjades redan på 1800-talet men det var först på 1970-talet som arbetet verkligen började gå framåt under ledning av den karismatiske amerikanske matematikern Daniel Gorenstein som lade upp en plan för hur arbetet skulle slutföras. Men riktigt ända fram kom man inte trots att beviset är 15 000 sidor långt. Inte förrän Michael Aschbacher och en kollega tog sig an den sista och mest besvärliga klassifikationen.
– Att utforska och klassificera alla ändliga enkla grupper är det största enskilda projektet i matematikens historia, berättar professor Torsten Ekedahl ledamot av Rolf Schockpriskommittéen.
– Det är ren nyfikenhetsforskning och riktigt vad man ska ha det till går inte att säga. Men det är inte ovanligt att tillämpningen av matematiska upptäckter inte kommer förrän ganska långt efter själva upptäckten.
– Det handlar om symmetrier, som är mycket viktiga inom fysik, matematik och kemi. säger Torsten Ekedahl.

Symmetrierna för en geometrisk figur kallas för en symmetrigrupp och grupper med ett ändligt antal symmetrier kan i sin tur delas upp i beståndsdelar ungefär som heltal kan delas upp i primtal. Det här började man utforska under 1800-talet när den abstrakta gruppteorin utvecklades. Till skillnad från den mesta matematiska forskningen, som sker av en ensam matematiker på sin kammare, blev klassificeringen av ändliga enkla grupper ett arbete som med tiden involverade uppemot 100 personer.

Michael Aschbacher, som är professor vid California Institute of Technology publicerade 2004 tillsammans med en kollega, två böcker där de efter sju års jobb slutförde den sista och mest motståndskraftiga delen av klassifikationen, den av det så kallade ”kvasitunna fallet”.

Rolf Schockpriset i matematik delas ut tillsammans med Rolf Schock-priserna i filosofi och logik, musik och konst vid en ceremoni i Kulturhuset den 2 november. Priserna inrättades av Rolf Schock, en egensinnig man med tyskt ursprung och ett brinnande intresse för filosofi och logik som flyttade till Sverige på 1960-talet. Han studerade i Uppsala och undervisade även i vetenskapsteori och logik vid KTH. Schock hade ärvt en stor förmögenhet som han delvis testamenterade till en stiftelse med syfte att årligen dela ut priser i konst, filosofi, matematik och musik, de ämnen som han själv intresserade sig mest för.

Jenny Grensman

Läs mer om beviset: http://plus.maths.org/content/enormous-theorem-classification-finite-simple-groups
Läs mer om Rolf Schock: http://www.rolfschockprizes.se/rolfschock.33.html

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?