Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivRektorer mer positiva än elever till IT

Rektorer mer positiva än elever till IT

Rektorer vill ha mer IT i skolan men elever och lärare är mer skeptiska. Så mycket som var tredje elev vill inte ha mer IT i skolan visar en undersökning gjord av Kairos Future.

– Rektorer och chefer vill driva på utvecklingen framåt. Skolorna ligger efter när det gäller IT om man jämför med resten av samhället, även om det finns skolor som har kommit långt när det gäller att använda IT i undervisningen, säger Göran Krafft på Kairos Future.

Göran Krafft. Foto: Kairos Future.
Göran Krafft. Foto: Kairos Future.

Enligt undersökningen planerar 150 kommuner att satsa mer på IT så att varje elev kan ha en egen dator inom kort.

– Datorer snabbar upp processen att lära in saker som till exempel glosor och de ger utrymme för elevens eget skapande och kreativitet, men också att samarbeta och kommunicera, säger Göran Krafft.

– Långsiktigt tror jag att boken kommer ersättas av IT, fortsätter han. I framtiden kommer det finnas många kraftfulla verktyg så som lärplattformar som kanske gör boken överflödig.

4 av 10 lärare och elever tycker inte att lärarna har tillräckligt med kunskap för att undervisa med hjälp av IT, visar studien.

– Den främsta nackdelen med att använda IT på lektionerna är att få lärarna att använda dem på rätt sätt. Lärarna måste lära sig att använda sig av IT på ett pedagogiskt sätt, och att man verkligen utvecklar strategier för hur man ska använda tekniken på bästa sätt, säger Göran Krafft.

Samtidigt måste eleverna och lärarna ha en positiv inställning till datorer i skolan. De lärare som har en positiv inställning till IT upplever att elevernas resultat förbättras, skriver man i undersökningen.

4000 svarade på enkätundersökningen som skickades till elever i högstadiet och gymnasiet, lärare, föräldrar, rektorer, chefer och IT-strateger. Undersökningen genomfördes av Kairos Future.

Läs mer:
» En kort sammanfattning av undersökningen ”IT och digital kompetens i skolan” (pdf)

Veronika Nerbe

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.