Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUppfinnare i alla åldrar firas i kväll

Uppfinnare i alla åldrar firas i kväll

Minnovatörsvinnaren Ellinor Niesen på sin dammsugarbil. Foto: Sveriges Ingenjörer.
Minnovatörsvinnaren Ellinor Niesen på sin dammsugarbil. Foto: Sveriges Ingenjörer.

Ikväll ska Thyra Bengtsson och Ellinor Niesel få pris av Kronprinsessan. Med sitt bidrag dammsugarbilen vann de tävlingen Sveriges Monnivatör, och ikväll ska de firas på Polhemsfesten på Tekniska muséet tillsammans med bland andra årets Polhemsprisvinnare, Gerogios Psaros.

Klockan 19 ikväll drar det igång – avslutningen på ett års firande av ingenjören. Med på jubileumsfesten på Tekniska museet, bland Polhemsprisvinnare, beslutsfattare, förtroendevalda med flera, finns två nioåriga tjejer från Västerstrandskolan i Karlstad. Minnovatörsvinnarna Thyra och Ellinor.

– Vi hade lov och jag var på fritids när jag fick veta att vi vann. Hela fritidset samlades runt mig, det kändes jättekonstigt. Det första jag gjorde var att ringa till Thyra, säger Ellinor Niesen.

– Jag fick en chock när jag fick veta. Jag trodde inte att vi skulle vinna, säger Thyra Bengtsson.

När Teknikkollot kom till Karlstad tidigare i år tog de båda flickorna en gammal dammsugare, satte på en ratt och växelspak – och så hade dammsugarbilen skapats.

– Jag avskyr att städa. Men det skulle vara mycket roligare att dammsuga med en dammsugarbil, säger Ellinor Niesen.

Uppfinningen imponerade stort på juryn, som utsåg bidraget till vinnare i tävlingen Sveriges Minnovatör.

– Det Thyra och Ellinor har gjort är själva kärnan i innovationskonst – att hitta en ny lösning på ett känt problem. De har tagit ett vardagsbekymmer och löst det på ett bra sätt, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

Med tävlingen och Teknikkollona har Sveriges Ingenjörer velat lyfta fram ett problem som finns i den svenska skolan, berättar Peter Larsson.

– Det handlar om vem som är morgondagens ingenjör – och det är just barn som går i låg- eller mellanstadiet. Och deras framtid formas nu. Vi har velat sätta fokus på att skolan måste bli bättre på att stimulera intresse för teknik. Man behöver inte skapa det, det finns redan där, men man ska inte släcka det som man gör i dag.

I och med vinsten belönas Thyra Bengtsson och Ellinor Niesen med inträde till närmaste Science Center för hela klassen och 3000 kr till klasskassan. Dessutom har de fått resa, boende och deltagande på Polhemsfesten, där de i kväll ska få pris av Kronprinsessan Viktoria.

Och kanske kommer Thyra och Ellinor att uppmärksammas i samband med Polhemsprisutdelningar även någon gång i framtiden. Båda vill de bli ingenjörer.

– Jag vill två saker: antingen jobba med rymden eller bli ingenjör, säger Ellinor Niesen.

– Jag vill bli ingenjör eller danslärare. Kanske båda, säger Thyra Bengtsson.

Polhemsfesten äger rum på Tekniska museet i Stockholm. Med på festen är bland andra Kronprinsessan Viktoria, Christer Fuglesang, beslutsfattare inom utbildning, politik och näringsliv, mottagare av lilla och stora Polhemspriset, med flera. Medlemmar har bjudits in att delta gratis på efterfesten med start 21.00.

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.