Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVar tredje svensk surfar på mobilen

Var tredje svensk surfar på mobilen

De smarta mobiltelefonerna blir en allt mer naturlig del i svenskarnas vardag. Var tredje svensk använder i dag mobilen för att surfa, dubbelt så många som för tre år sedan, visar ny statistik från SCB.

Inte ens fem år har passerat sedan Apple presenterade sin första Iphone, men mobilsurfandet har redan blivit en självklarhet för många svenskar. Året efter Iphones intåg på världsmarknaden, 2008, surfade 14 procent av svenskarna på mobilen. I dag är den siffran 31 procent, enligt SCB:s rapport ”Privatpersoners användning av mobiler och internet 2011”.

Olika typer av mobilsurfande, uppdelat på män och kvinnor. Källa SCB. (Klicka på bilden för större version)
Olika typer av mobilsurfande, uppdelat på män och kvinnor. Källa SCB. (Klicka på bilden för större version)

Allra vanligast är mobilsurfandet bland högutbildade män – i den kategorin använder hela 45 procent mobilen till att surfa, att jämföra med 29 procent av de högutbildade kvinnorna. Bland män och kvinnor med enbart gymnasial utbildning är siffrorna 37 respektive 23 procent.

Surfande ökar i alla åldrar
Mobilsurfandet ökar också i alla åldrar – i dag använder så mycket som var tionde 55-74-åring mobilen till att surfa, också det mer än dubbelt så många som 2008.

Samtidigt fortsätter de senaste årens trend att fler och fler använder nätet till att kommunicera med släkt, vänner och kolleger. I dag uppger nio av tio svenskar att deras kunskaper räcker till den typen av surfande.

Siffran är lägst hos de äldre svenskarna, men kanske ändå inte så låg som man kunde tro – sex av tio 65-74-åringar använder nätet till den typen av kommunikation.

Andel personer som tycker att de har tillräckliga kunskaper om datorer och internet för kommunikation och för att skydda sitt privatliv och sin dator, efter kön och ålder. Källa: SCB. (Klicka på bilden för större version)
Andel personer som tycker att de har tillräckliga kunskaper om datorer och internet för kommunikation och för att skydda sitt privatliv och sin dator, efter kön och ålder. Källa: SCB. (Klicka på bilden för större version)

Män bättre på att skydda sina datorer
I rapporten konstateras också återigen att män både surfar mer och anser sig kunna tekniken bra i större utsträckning än kvinnor, även om skillnaderna minskar i takt med allt fler använder internet.

Särskilt tydligt blir det när man frågar om kunskaperna för att skydda sig på nätet, både när det handlar om att skydda privata data och att skydda sin dator mot virus och andra angrepp.

Sju av tio män, jämfört med drygt hälften av kvinnorna, anser sig ha tillräckliga kunskaper för att skydda privata data på internet. Nästan åtta av tio män anser att de kan skydda sin dator mot angrepp, jämfört med drygt sex av tio kvinnor.

Internetanvändandet i 31 Europeiska länder. Källa: SCB. (Klicka på bilden för större version)
Internetanvändandet i 31 Europeiska länder. Källa: SCB. (Klicka på bilden för större version)

Sverige topp tre i EU
Sveriges plats i världseliten när det gäller IT-kunskaper hos allmänheten står sig också fortsatt stark. I en jämförelse med övriga EU är det bara Island som placerar sig före Sverige när det gäller andel av befolkningen som använder internet minst en gång i veckan.

Norge placerar sig nära nog exakt lika med Sverige, med Nederländerna strax bakom. Sämst av länderna i mätningen är Turkiet, där runt en tredjedel av befolkningen använder internet minst en gång i veckan. Turkiet är också det mest ojämnställda landet i jämförelsen, med nästan dubbelt så mycket internetanvändande hos männen.

Läs mer:
» Hela SCB-rapporten ”Privatpersoners användning av datorer och internet 2011” (pdf)

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.