Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInnovatörer får inget skydd i Sverige

Innovatörer får inget skydd i Sverige

Bra innovationer kommer samhället och oss konsumenter till godo. Men för innovatören kan de betyda en avsevärd ekonomisk risk, eventuellt konkurs.

Patentfrågorna blir allt viktigare i en globaliserad värld där varor och tjänster sprids över hela jordklotet. En innovation kan se dagens ljus i Sverige, tillverkas i Puerto Rico och säljas i USA. Att innovatörens möjligheter att försvara sin uppfinning är en angelägen fråga märktes när Sveriges Ingenjörer ordnade ett seminarium i ämnet. Drygt 70 personer kom, bland dem Sveriges kanske mest kände innovatör Håkan Lans, men också årets Polhemspristagare Georgios Psaros.

– Frågan om den enskildes rättigheter och möjligheter har litet försvunnit i diskussionen om innovationer, konstaterade förbundets samhällspolitiske direktör Peter Larsson.

– Vi märker att det osäkra läget och de risker man löper gör innovatörerna osäkra på om det verkligen lönar sig att ta patent, berättade Lena Nyström från Göteborgs Uppfinnareförening. Vi måste hitta former för det här för annars tror jag att många kommer att avstå från att ta patent.

Att försvara ett patent mot intrång kostar både tid och pengar, det kunde Klas Stoltz, vd för Färgklämman AB berätta om. Företaget, som har patent på och tillverkar ett stöldskydd för kläder i detaljhandeln, utsattes för ett patentintrång av sin amerikanska återförsäljare och samarbetspartner.

I det här fallet slutade historien lyckligt men den kostade miljoner och mycket tid att lösa. Miljoner och tid som många små företag inte har.

– Vi har ju en patentlag, sade Klas Stoltz. Ändå är patentintrång inget brott i Sverige utan det blir upp till den som drabbas att själv driva frågan vilket är dyrt och svårt. Jag tycker att staten borde driva de här fallen precis som andra sorters brottmål.

Tidigare har försäkringsbolag erbjudit patentförsäkringar men de har försvunnit från marknaden i Sverige. Flera av deltagarna i patentseminariet menade att staten skulle kunna stå för en sådan försäkring medan andra pekade på att det kan bli svårt att avgränsa vem som ska få använda den – meningarna om vad som är patentintrång och vem som är boven är ju ofta delade.

Dan Brändström från Uppfinnarkollegiet tyckte att det viktiga nu är att frågan om de små uppfinnarnas ställning kommer upp på bordet inför Innovationspropositionen som väntas i höst.

– Det här är svåra frågor som det inte finns några enkla svar på, sade han. Men vi måste ta i problemet. I dag är rättsskyddet bristfälligt men om det är en nationellt viktig fråga att försvara nationella värden, vilket man säger i olika högtidstal, så måste man försöka och det måste få kosta litet. Staten ska skydda de små.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Den ursprungliga tanken med patent var att skydda uppfinnaren. Men i verkligheten lönar det sig inte ens för en uppfinnare och småföretagare att ta patent. Storföretagen däremot patenterar allt de kan, för att försvåra innovationen för varandra. Därför skulle det bästa för innovationsklimatet och för den enskilde innovatören vara att dagens depraverade patentskydd försvagades så mycket som möjligt.

  2. Jag tycker det är patetiskt när man jämför uppfinnares villkor med musiker/författare/media. Inte ens när ett patent är beviljat är skyddet i närheten. Och dessutom mäktiga bolag som lyckats dupera politiker världen över att en piratkopierad skiva är ett allvarligare brott än att slå ihjäl nån.
    Nä, låt låtskrivare söka patent på sina alster också, annars borde de vara fria att kopiera!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?