Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivInnovatörer får inget skydd i Sverige

Innovatörer får inget skydd i Sverige

Bra innovationer kommer samhället och oss konsumenter till godo. Men för innovatören kan de betyda en avsevärd ekonomisk risk, eventuellt konkurs.

Patentfrågorna blir allt viktigare i en globaliserad värld där varor och tjänster sprids över hela jordklotet. En innovation kan se dagens ljus i Sverige, tillverkas i Puerto Rico och säljas i USA. Att innovatörens möjligheter att försvara sin uppfinning är en angelägen fråga märktes när Sveriges Ingenjörer ordnade ett seminarium i ämnet. Drygt 70 personer kom, bland dem Sveriges kanske mest kände innovatör Håkan Lans, men också årets Polhemspristagare Georgios Psaros.

– Frågan om den enskildes rättigheter och möjligheter har litet försvunnit i diskussionen om innovationer, konstaterade förbundets samhällspolitiske direktör Peter Larsson.

– Vi märker att det osäkra läget och de risker man löper gör innovatörerna osäkra på om det verkligen lönar sig att ta patent, berättade Lena Nyström från Göteborgs Uppfinnareförening. Vi måste hitta former för det här för annars tror jag att många kommer att avstå från att ta patent.

Att försvara ett patent mot intrång kostar både tid och pengar, det kunde Klas Stoltz, vd för Färgklämman AB berätta om. Företaget, som har patent på och tillverkar ett stöldskydd för kläder i detaljhandeln, utsattes för ett patentintrång av sin amerikanska återförsäljare och samarbetspartner.

I det här fallet slutade historien lyckligt men den kostade miljoner och mycket tid att lösa. Miljoner och tid som många små företag inte har.

– Vi har ju en patentlag, sade Klas Stoltz. Ändå är patentintrång inget brott i Sverige utan det blir upp till den som drabbas att själv driva frågan vilket är dyrt och svårt. Jag tycker att staten borde driva de här fallen precis som andra sorters brottmål.

Tidigare har försäkringsbolag erbjudit patentförsäkringar men de har försvunnit från marknaden i Sverige. Flera av deltagarna i patentseminariet menade att staten skulle kunna stå för en sådan försäkring medan andra pekade på att det kan bli svårt att avgränsa vem som ska få använda den – meningarna om vad som är patentintrång och vem som är boven är ju ofta delade.

Dan Brändström från Uppfinnarkollegiet tyckte att det viktiga nu är att frågan om de små uppfinnarnas ställning kommer upp på bordet inför Innovationspropositionen som väntas i höst.

– Det här är svåra frågor som det inte finns några enkla svar på, sade han. Men vi måste ta i problemet. I dag är rättsskyddet bristfälligt men om det är en nationellt viktig fråga att försvara nationella värden, vilket man säger i olika högtidstal, så måste man försöka och det måste få kosta litet. Staten ska skydda de små.

Jenny Grensman

2 KOMMENTARER

  1. Den ursprungliga tanken med patent var att skydda uppfinnaren. Men i verkligheten lönar det sig inte ens för en uppfinnare och småföretagare att ta patent. Storföretagen däremot patenterar allt de kan, för att försvåra innovationen för varandra. Därför skulle det bästa för innovationsklimatet och för den enskilde innovatören vara att dagens depraverade patentskydd försvagades så mycket som möjligt.

  2. Jag tycker det är patetiskt när man jämför uppfinnares villkor med musiker/författare/media. Inte ens när ett patent är beviljat är skyddet i närheten. Och dessutom mäktiga bolag som lyckats dupera politiker världen över att en piratkopierad skiva är ett allvarligare brott än att slå ihjäl nån.
    Nä, låt låtskrivare söka patent på sina alster också, annars borde de vara fria att kopiera!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.