Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenPerpetuum mobile

Perpetuum mobile

Tidigt en morgon möter jag Ingenjörens förre krönikör Ludvig Rasmusson och hans två hundar. Ludvig är som vanligt iklädd träningsoverall och joggingskor även om han för tillfället står stilla och ger hundarna deras frukost. Jag förmodar att han ibland har vanliga kläder på sig men eftersom jag oftast möter honom när han (och jag) är ute på hundpromenad så är det träningskläder som gäller.

Vi talar litet om ditt och datt och sedan springer han vidare mot Skanstull. Ludvig är några år över 70 men springer varje morgon och är ganska lik sina hundar vad gäller spänsten i steget.

Själv springer jag inte längre eftersom jag har ett knä som krånglar men jag går ofta både till och från jobbet och jag tränar 3-4 gånger i veckan, spinning, yoga, styrketräning. När jag inte hinner träna så känner jag mig litet seg. Och det är inte bara som jag inbillar mig. Nu i helgen kom nya rön om hur stillasittande gör att vi blir sjukare och mår sämre än vi skulle göra om vi bara stod upp litet mer. Några veckor tidigare kom ännu en rapport från skånska Bunkefloprojektet där man jämfört studeiresultaten hos barn som hade gymnastik två gånger i veckan med dem hos barn som hade idrott på schemat varje dag. I synnerhet hos pojkarna var skillnaden i betyg påfallande.

Även eleverna själva upplevde att de mådde bra av att röra på sig varje dag. Det  visste ni redan eller? Kanske har ni läst Socialstyrelsens rekommendationer om 30 minuters medelintensiv träning varje dag?

Kanske läste ni också förra året när Ingenjören skrev om hur man hade konstaterat att även om en grupp tandläkare fick träna 2,5 timmar i veckan behandlade de lika många patienter som den grupp som inte fick samma förmån. Plus att de upplevde sig som mindre sjuka och mer alerta. (Här är extra bonus med att röra på sig från Jan och Maria Berglin i SvD!)

Så det är inte bara barn och unga som mår bra av att röra på sig. För den som har svårt att hinna klämma in träningspass i det dagliga livet kan ganska små saker som en snabb promenad på lunchen, att stå upp halva arbetsdagen och att ta trapporna istället för hissen utgöra ett bra alternativ. Men det gäller att motstå impulsen att bli kvar på stolen, öppna hissdörren och stiga på bussen.

Det klarar vi va?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.