Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPrisvinnare förutspår framtiden

Prisvinnare förutspår framtiden

Med hjälp av Twitter har civilingenjören Mattias Lidman kunnat förutsäga börstrender och vem som vinner teveprogrammet Idol. För detta har han tilldelats Lilla Polhemspriset.

Varje år delar Sveriges Ingenjörer ut Lilla Polhemspriset som är ett pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och i år går priset till Mattias Lidman.

Mattias har pluggat teknisk datavetenskap på civilingenjörsprogrammet i Umeå och i sitt exjobb ”Social media as a Leading Indicator of Markets and Predictor of Voting Patterns” har han under fem månaders tid samlat in och analyserat över nio miljoner Twittermeddelanden.

Mattias Lidman

– Jag har tittat specifikt på vad folk skriver på Twitter och fångat upp alla Twittermeddelanden som nämnde aktiesymbolerna, det är en kvantitativ approach och jag har gått på volym. Jag ville undersöka om vad folk säger om en aktie återspeglas i hur den handlas, säger Mattias och förklarar att man i viss mån kan förutsäga svängningar i aktiepriser eller handelsvolym genom att analysera Twittermeddelanden, men om man kan tjäna pengar på det är en annan fråga.

– Jag tror att den här metoden eller en vidareutveckling av den skulle kunna vara ett bra komplement till andra informationskällor för investerare, säger han.

När det gällde att förutspå vinnarna i programmet Idol fungerade Mattias metod riktigt bra.

Genom att analysera de Twittermeddelanden som skrevs innan resultaten av vilka deltagare som riskerade att elimineras ur tävlingen tillkännagavs prickade han rätt 8 gånger av 11.

Hur känns det att vinna lilla Polhemspriset?

– Det känns fantastiskt kul! De flesta exjobb presenteras och sen läggs de i en låda. Det är roligt att mitt arbete uppmärksammas, säger Mattias som funderar på att köpa ett elektriskt piano för prispengarna.

– Jag bor i hyresrätt så ett elektriskt piano uppskattas nog mer av grannarna än ett vanligt.

Sedan ungefär ett år tillbaka är Mattias bosatt i USA och jobbar som mjukvaruingenjör på University of Chicago.

Anna Eriksson

Lilla Polhemspriset
Lilla Polhemspriset tilldelas årligen den student eller de studenter vid svenskt universitet eller svensk teknisk högskola som under det gångna kalenderåret presterat ett examensarbete av hög kvalitet. Examensarbetena bedöms efter deras ingenjörsmässighet och vetenskapliga nivå, men också efter hur de är presenterade. Sveriges tekniska högskolor och universitet nominerar pristagare, och en priskommitté utser vinnaren. Prissumman är 25 000 kronor.

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.