Prisvinnare förutspår framtiden

Med hjälp av Twitter har civilingenjören Mattias Lidman kunnat förutsäga börstrender och vem som vinner teveprogrammet Idol. För detta har han tilldelats Lilla Polhemspriset.Med hjälp av Twitter har civilingenjören Mattias Lidman kunnat förutsäga börstrender och vem som vinner teveprogrammet Idol. För detta har han tilldelats Lilla Polhemspriset.

Varje år delar Sveriges Ingenjörer ut Lilla Polhemspriset som är ett pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och i år går priset till Mattias Lidman.

Mattias har pluggat teknisk datavetenskap på civilingenjörsprogrammet i Umeå och i sitt exjobb ”Social media as a Leading Indicator of Markets and Predictor of Voting Patterns” har han under fem månaders tid samlat in och analyserat över nio miljoner Twittermeddelanden.

Mattias Lidman

– Jag har tittat specifikt på vad folk skriver på Twitter och fångat upp alla Twittermeddelanden som nämnde aktiesymbolerna, det är en kvantitativ approach och jag har gått på volym. Jag ville undersöka om vad folk säger om en aktie återspeglas i hur den handlas, säger Mattias och förklarar att man i viss mån kan förutsäga svängningar i aktiepriser eller handelsvolym genom att analysera Twittermeddelanden, men om man kan tjäna pengar på det är en annan fråga.

– Jag tror att den här metoden eller en vidareutveckling av den skulle kunna vara ett bra komplement till andra informationskällor för investerare, säger han.

När det gällde att förutspå vinnarna i programmet Idol fungerade Mattias metod riktigt bra.

Genom att analysera de Twittermeddelanden som skrevs innan resultaten av vilka deltagare som riskerade att elimineras ur tävlingen tillkännagavs prickade han rätt 8 gånger av 11.

Hur känns det att vinna lilla Polhemspriset?

– Det känns fantastiskt kul! De flesta exjobb presenteras och sen läggs de i en låda. Det är roligt att mitt arbete uppmärksammas, säger Mattias som funderar på att köpa ett elektriskt piano för prispengarna.

– Jag bor i hyresrätt så ett elektriskt piano uppskattas nog mer av grannarna än ett vanligt.

Sedan ungefär ett år tillbaka är Mattias bosatt i USA och jobbar som mjukvaruingenjör på University of Chicago.

Anna Eriksson

Lilla Polhemspriset
Lilla Polhemspriset tilldelas årligen den student eller de studenter vid svenskt universitet eller svensk teknisk högskola som under det gångna kalenderåret presterat ett examensarbete av hög kvalitet. Examensarbetena bedöms efter deras ingenjörsmässighet och vetenskapliga nivå, men också efter hur de är presenterade. Sveriges tekniska högskolor och universitet nominerar pristagare, och en priskommitté utser vinnaren. Prissumman är 25 000 kronor.

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar