Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPrisvinnare förutspår framtiden

Prisvinnare förutspår framtiden

Med hjälp av Twitter har civilingenjören Mattias Lidman kunnat förutsäga börstrender och vem som vinner teveprogrammet Idol. För detta har han tilldelats Lilla Polhemspriset.

Varje år delar Sveriges Ingenjörer ut Lilla Polhemspriset som är ett pris för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och i år går priset till Mattias Lidman.

Mattias har pluggat teknisk datavetenskap på civilingenjörsprogrammet i Umeå och i sitt exjobb ”Social media as a Leading Indicator of Markets and Predictor of Voting Patterns” har han under fem månaders tid samlat in och analyserat över nio miljoner Twittermeddelanden.

Mattias Lidman

– Jag har tittat specifikt på vad folk skriver på Twitter och fångat upp alla Twittermeddelanden som nämnde aktiesymbolerna, det är en kvantitativ approach och jag har gått på volym. Jag ville undersöka om vad folk säger om en aktie återspeglas i hur den handlas, säger Mattias och förklarar att man i viss mån kan förutsäga svängningar i aktiepriser eller handelsvolym genom att analysera Twittermeddelanden, men om man kan tjäna pengar på det är en annan fråga.

– Jag tror att den här metoden eller en vidareutveckling av den skulle kunna vara ett bra komplement till andra informationskällor för investerare, säger han.

När det gällde att förutspå vinnarna i programmet Idol fungerade Mattias metod riktigt bra.

Genom att analysera de Twittermeddelanden som skrevs innan resultaten av vilka deltagare som riskerade att elimineras ur tävlingen tillkännagavs prickade han rätt 8 gånger av 11.

Hur känns det att vinna lilla Polhemspriset?

– Det känns fantastiskt kul! De flesta exjobb presenteras och sen läggs de i en låda. Det är roligt att mitt arbete uppmärksammas, säger Mattias som funderar på att köpa ett elektriskt piano för prispengarna.

– Jag bor i hyresrätt så ett elektriskt piano uppskattas nog mer av grannarna än ett vanligt.

Sedan ungefär ett år tillbaka är Mattias bosatt i USA och jobbar som mjukvaruingenjör på University of Chicago.

Anna Eriksson

Lilla Polhemspriset
Lilla Polhemspriset tilldelas årligen den student eller de studenter vid svenskt universitet eller svensk teknisk högskola som under det gångna kalenderåret presterat ett examensarbete av hög kvalitet. Examensarbetena bedöms efter deras ingenjörsmässighet och vetenskapliga nivå, men också efter hur de är presenterade. Sveriges tekniska högskolor och universitet nominerar pristagare, och en priskommitté utser vinnaren. Prissumman är 25 000 kronor.

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.