Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDoktorand får Levipriset 2012

Doktorand får Levipriset 2012

Alexis Rydell är doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Årets arbetsmiljöpris går till Alexis Rydell, doktorand i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna. I samband med prisutdelningen som äger rum vid Arbetsmiljödagen den 30 november kommer han hålla en föreläsning inom arbetsmiljö.

– Jag tänker berätta om Scania och hur deras nedläggning av verksamheten i Falun och Sibbhult gick till, säger han.

Bland de tre finalisterna som röstats fram den 17 september var det alltså Alexis Rydells förslag som kammade hem Levipriset. Inför juryn presenterade han två projekt som han och hans kolleger har startat vid Högskolan Dalarna. Det ena projektet är en plattform på nätet där studenterna får följa olika delar av arbetet inom industrin. På så sätt får studenterna en inblick i hur arbetet också utförs i praktiken och inte bara läsa om det i böckerna.

Det andra projektet handlar om hur olika yrkesgrupper, i det här fallet personalvetare och maskiningenjörer, får träffas under utbildningen och tillsammans lösa olika problem. Tanken bakom mötena är att de båda grupperna ska få en bättre förestående för vad studenter på andra program (och senare ute i arbetslivet) sysslar med.

Temat för Arbetsmiljödagen den 30 november är ”Din arbetsplats- hur påverkar den dig?” och förutom Alexis föreläsning får besökarna även höra spännande föredrag av vetenskapsjournalisten Marie Ryd och Lennart Levi* själv.

Alexis Rydell, som bara har drygt ett år kvar av sina doktorandstudier inom arbetsvetenskap tycker att det känns både kul och hedrande att få Levipriset. När Ingenjören får tag på honom sitter han precis och filar på sin föreläsning.

Vad kommer du att göra härnäst?

Som en del i mitt avhandlingsarbete undersöker jag nedläggningen av Jofa i Malung. Företaget flyttar kontoret till Stockholm och produktionen till Kina och jag följer den processen, förklarar han.

 

  • Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens fader, professor emeritus Lennart Levi. Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att stimulera och utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska högskolor och universitet.

 

  • Prisutdelningen äger rum vid Arbetsmiljödagen 30 november klockan
    8:30 -11:30 i Ingenjörshuset i Stockholm.

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.