Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTraineeprogram inom it-säkerhet blev en lyckad satsning för FMV

Traineeprogram inom it-säkerhet blev en lyckad satsning för FMV

It-säkerhet är en nyckelkompetens för FMV som levererar materiel till Försvarsmakten. Men konkurrensen har gjort det svårt att rekrytera. Nu har ett traineeprogram förstärkt myndigheten med 12 unga ingenjörer och systemvetare.

Det svenska försvaret ska rustas upp och det ställer större krav på Försvarets Materielverk, FMV. Myndigheten driver omkring 700 projekt, bland beställningarna finns en ny u-båt, en serie örlogsfartyg, luftvärnssystem, förbättringar av stridsflygplanet Gripen och mycket annat.

Fram till 2026 behöver FMV rekrytera närmare 700 personer, många av dem ingenjörer med olika specialistkompetenser. En flaskhals har länge varit specialister inom it-säkerhet.

Sherlot Jonsson, HR-strateg, FMV.

– Under många år har vi haft stora problem att rekrytera tillräckligt många med it-säkerhetskompetens. Konkurrensen är stor inom det här området, säger Sherlot Jonsson, HR-strateg och ansvarig för kompetensförsörjningsområdet på FMV.

Myndigheten insåg att det krävdes ett nytt grepp och 2021 startade ett traineeprogram inom it-säkerhet.

FMV valde efter upphandling att samarbeta med Nexter Tech Talent som har erfarenhet av att rekrytera teknikkompetens.

Nexter Tech Talent gjorde urvalet och tog fram drygt 20 kandidater till programmets 12 platser. I det sista steget intervjuades kandidaterna av rekryterande chefer på FMV.

Lärorikt och omväxlande

Ingenjören William Lewin var en av de 12 traineerna på FMV.

En av dem som fick syn på annonsen och blev en av de 12 som fick en plats i traineeprogrammet är William Lewin. Han har läst till högskoleingenjör i elektronik och datorteknik på KTH och byggt på med en master i industriell ledning och innovation på Uppsala universitet.

– Jag blev klar med studierna sommaren 2021 var sugen på jobb inom försvaret. När jag under senvåren såg annonsen på LinkedIn om det här traineeprogrammet sökte jag direkt.

I annonsen fanns information om verksamheten på FMV:s olika avdelningar och kandidaterna kunde söka det man var mest intresserad av. William Lewin lockades av luftvärnet. Det var också där han fick en plats.

– Jag har fått jobba med ackreditering av säkerhetssystem för leverans. Som trainee har jag förstås inte haft eget ansvar men jag har varit delaktig i arbetet på olika nivåer och kunnat komma med förslag på lösningar. Det har varit ett väldigt lärorikt och omväxlande år.

De 12 traineerna har under året också fått skräddarsydd utbildning inom it-säkerhet som Nexter Tech Talent ansvarat för. Kurserna var lärarledda med inlämningsuppgifter och prov, men genomfördes digitalt på grund av pandemin.

Traineerna fick också se delar av FMV:s verksamhet som finns på flera platser i landet.

– Det har varit täta uppföljningar med frågor om vi har varit nöjda och om vilka delar av verksamheten som vi ville besöka, säger William Lewin.

Alla fick anställning

Deltagarna i traineeprogrammet har inte varit anställda av FMV utan av Nexter Tech Talent som ansvarade för rekryteringen. Men i september 2022 när programmet var slut fick alla 12 möjligheten att söka en tjänst på FMV.

– Vi är väldigt glada över att alla 12 valde att söka och samtliga har fått en anställning, säger Sherlot Jonsson.

Eftersom konkurrensen om kompetens inom it-säkerhet fortfarande är stor har FMV funderat på hur man ska kunna utveckla och behålla sina nya talanger.

– Vi har tagit fram ett snabbspår för löne- och kompetensutveckling. Detta paket innebär bland annat möjligheten att bli certifierad inom olika specialistområden som rör it-säkerhet. Vi hoppas att det både ska utveckla våra tidigare it-säkerhetstraineer och FMV:s verksamhet, säger hon.

Traineeprogrammet inom it-säkerhet har varit ett pilotprojekt men traineeprogram som modell för att attrahera bristkompetens har permanentats på FMV. Hösten 2023 kommer FMV ha ett traineeprogram inom ILS (Integrerat logistikstöd). Rekryteringarna till det startar våren 2023.

Karin Virgin  

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.