Sko med dator kan rädda liv

Tre forskare på KTH har uppfunnit en datoriserad sko som kan ge detaljerade bilder av fotens rörelser och mäta var personen som har på sig skon befinner sig. Skon fungerar där vanliga GPS-sändare inte fungerar och den kan förenkla jobbet betydligt för exempelvis brandmän.Tre forskare på KTH har uppfunnit en datoriserad sko som kan ge detaljerade bilder av fotens rörelser och mäta var personen som har på sig skon befinner sig. Skon fungerar där vanliga GPS-sändare inte fungerar och den kan förenkla jobbet betydligt för exempelvis brandmän.

Isaac Skog är en av forskarna bakom skon och han säger att skon enkelt skulle kunna beskrivas som en avancerad stegräknare.

Isacc Skog. Foto: KTH.

– Men den håller inte bara reda på antalet steg, utan också hur långa de är och i vilken riktning de tar. Och då talar jag om riktning i dimensioner. Vissa liknelser kan göras med Nikes löparsko som mäter hur långt man sprungit, vår sko är mer avancerad och mäter förflyttning och riktnings förändringar. Det spelar ingen roll om skobäraren går, springer, hoppar eller krälar. Skon kommer fortfarande att mäta vart bärare beger sig, säger Isaac Skog.

Just den här funktionen är viktig för räddningspersonal som behöver hjälp att navigera i miljöer där vanliga GPS-sändare inte fungerar, exempelvis inomhus eller i tunnelbanor. Andra typiska miljöer där skon fyller en funktion är varuhus och gallerior.

Så här sitter datorn i skon. Foto: KTH:

– Vid en brand är det viktigt att brandmän, exempelvis rökdykare, både vet var de själva är men också var kollegerna befinner sig. Givetvis är detta ännu viktigare för insatsledningen som kan styra räddningspersonalen så effektivt som möjligt, säger Isaac Skoog och tillägger att när brandmännens egen säkerhet förbättras kommer de också kunna rädda fler liv.

Förutom räddningstjänsten kan den datoriserade skon även göra en insats inom biomekanik och biomedicin då främst för patienter med Parkinsons sjukdom samt inom idrottsmedicinen där man kan hjälpa idrottare att optimera sina rörelser.

Det är möjligt att skon, som forskarna har valt att kalla ”Open Shoe”, kommer att få ännu fler användningsområden i framtiden. Forskarna har nämligen bestämt sig för att ge bort all kunskap om hur skon konstrueras.

Anna Eriksson

 


Jobbannonser

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar