Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFler vill bli ingenjörer

Fler vill bli ingenjörer

Fler har sökt en ingenjörsutbildning till våren jämfört med till vårterminen 2013, både som förstahandsval och totalt sett (UPPDATERAD).

Antalet förstahandsökande till den kommande vårens civilingenjörsutbildningar är 177 personer, en ökning med 26 procent jämfört med antalet antalet förstahandssökande till vårterminen 2013. För högskoleingenjörsutbildningarna är samma siffra 119 personer, vilket är en ökning med 89 procent.

Det visar en rapport från Universitet- och högskolerådet, som har tittat på ansökningar till universitet och högskolor vårterminen 2014 efter sista ansökningsdag den 15 oktober i år, där även sent inkomna ansökare ingår. I rapporten jämförs statistiken för sökande till vårterminen 2014 med vårterminen 2013.

Även när Universitets- och högskolerådet har tittat på antalet sökande totalt till civilingenjörs- och högskoleingenjörsprogrammen har antalet ökat. Civilingenjörsutbildningarna har fått 684 sökande till våren, en ökning med 34 procent, medan högskoleingenjörsutbildningarna har fått 492 sökande, en ökning med 87 procent.

När Universitets- och högskolerådet har tittat på antalet sökande per lärosäte inför vårterminen 2014 har Chalmers tekniska högskola fått den största relativa minskningen. Antalet förstahandssökande till Chalmers har minskat med 80 procent jämfört med inför vårterminen 2013, vilket ska bero på att högskolan haft lokala antagningsomgångar, men också minskat sitt utbud av utbildningar.

Antalet förstahandssökande till universitet och högskolor vårterminen 2014 är 219 462 personer.

Universitets- och högskolerådet har tittat på statistiken utifrån namnet på utbildningarna, vilket gör att de ingenjörsutbildningar som ingår i jämförelsen är de som har ”ingenjör” i namnet. Internationella kurser och program samt internationella masterutbildningar ingår inte i statistiken. Värt att notera är att antalet platser vid ingenjörsutbildningar är betydligt färre på vårterminerna jämfört med höstterminerna.

Läs rapporten om statistiken i samband med sista ansökningsdag till VT 2014

Universitets- och högskolerådet har korrigerat siffrorna sedan artikeln först publicerades. Artikeln uppdaterades den 24 oktober med de nya siffrorna.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Nästan inga ingenjörsutbildningar som börjar på vårterminen ju, så blir inte statistiken lite knasig? Små förändringar i antal sökande och antagna kan få väldigt stora procentuella utslag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.