Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTv-spel kan utveckla hjärnan

Tv-spel kan utveckla hjärnan

De delar av hjärnan som har hand om finmotorik, minnesskapande och rumsuppfattning kan utvecklas med hjälp av tv-spel, enligt en studie.

Forskare i Berlin har låtit en försöksgrupp bestående av vuxna spela det klassiska tv-spelet Super Mario 64 totalt 30 minuter om dagen under en tvåmånadersperiod. En annan grupp spelade inte alls.

Enligt studien ökade den grå hjärnsubstansen, där nervcellernas cellkroppar finns, hos den tv-spelande gruppen. Detta observerades i de delar av hjärnan som sköter den rumsliga uppfattningen, strategiskt planering, minneskapande och finmotorik.

Simone Kühn, den forskare som har lett studien vid Max Plack-institutet, uppger att undersökningen visar att specifika delar av hjärnan kan tränas med hjälp av videospel. Forskarna tänker sig därför att videospel skulle kunna användas terapeutiskt för patienter med schizofreni, alzheimer eller de som lider av post-traumatisk stress.

Studien har publicerats i Molecular Psychiatry online:
Kühn, S., Gleich, T., Lorenz, R. C., Lindenberger, U., Gallinat, J, Playing Super Mario induces structural brain plasticity: Grey matter changes resulting from training with a commercial video game, Molecular Psychiatry advance online publication 29 October 2013; doi: 10.1038/mp.2013.120

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. […] precis vad spelforskningen behöver. Även om det skrivs en hel del om spels positiva avtryck, somförbättrad minnesförmåga eller motorik, existerar det fortfarande en stigmatisering av dator- och tv-spel som något dåligt. Okunskap är […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.