Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSveriges Ingenjörer donerar fem miljoner till nytt science center

Sveriges Ingenjörer donerar fem miljoner till nytt science center

Om ett år öppnar Tekniska museet i Stockholm ett nytt science center. I dag gick startskottet för projektet och Sveriges Ingenjörer överlämnade en donation på 5 miljoner kronor.

Rutschbanor som tar besökarna mellan olika plan, både öppna ytor och lugna rum, broar som stäcker sig högt i luften och tolv meter i takhöjd. Teknisk museets nya science center som ska står klart om ett år har alla förutsättningar att bjuda på häftiga upplevelser.

Det nya center som nu börjar byggas ska ersätta Teknorama som öppnade 1985 och då var Sveriges första science center. I dag finns teknik som man inte ens kunde drömma om för 30 år sedan och därför är det hög tid att bygga något helt nytt från grunden. Tre stora lokaler, totalt tvåtusen kvadratmeter ska bli rymma det nya science centret.

– Det blir precis som tidigare en interaktiv utställning där barn och vuxna kan skapa, leka och lära tillsammans och ny teknik och innovativa lösningar ger oss helt nya möjligheter att skapa upplevelser för alla, säger Ann Follin, chef för Tekniska museet.

Temat för det nya science centret är den skapande hjärnan men det handlar inte om hur hjärnan fungerar utan vad hjärnan kan åstadkomma, till exempel häftiga innovationer och rolig problemlösning.

Science center-besk
Arkitekten Albert-France Lanord har fått uppdraget att utforma miljön i det nya science centret. Takhöjden på tolv meter gör rummen luftiga och det finns plats för flera nivåer.

Genom en arkitekttävling har bidraget från Albert France-Lanord Architect vunnit uppdraget att utforma miljön i centret.

– Utmaningen är att skapa många små världar under ett och samma tak, säger arkitekten Albert France-Lanord.

Under en formell avspark på måndagen överlämnade Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande, en donation på fem miljoner kronor till Tekniska Museet.

Pengarna överlämandes varken som kontakter eller i form av en check. För att visa ett exempel på ny teknik överfördes pengarna, inför en liten publik, med hjälp av Ulf Bengtsson mobiltelefon.

Sveriges Ingenjörer har tidigare tagit flera olika initiativ till projekt som uppmuntrar barn- och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap.

– På det här sättet bidrar vi till en investering i framtiden. Det är dagens barn som ska skapa framtidens teknik och vi vet att den här donationen kommer att förräntas med råge, säger Ulf Bengtsson.

ögonstyrning-besk
Tea och Harry från Fredrikshovs Slotts Skola visade hur man målar tavlor med en ögonstyrd dator.

Tekniska museets ordförande Christer Fuglesang tackade för bidraget från Sveriges Ingenjörer och passade på att berätta att KTH, där han nu är verksam, på flera olika sätt kommer att bidra till teknik och kunskap i det nya science centret.

En installation som utvecklas med KTH och det svenska företaget Tobii är utmaningen att måla med ögonen visades också på måndagen i samband med projektinvigningen. Tobii har utvecklat ögonstyrning för datorer sedan 2001 och tillsammans med KTH anpassas nu tekniken för att fungera på Tekniska museets nya science center.

Karin Virgin  

 

2 KOMMENTARER

  1. Vems pengar donerar Sveriges Ingenjörer? Är det medlemmarnas 5miljoner som man ger bort som man istället kunnat använda till medlemmarnas fördel? Det är ju trots allt medlemmarnas pengar? Eller? Tacksam för svar.

    • Hej! Så här svarar vår samhällspolitiske direktör, Peter Larsson:

      Sveriges Ingenjörer är stiftare till Tekniska museet (år 1923). Som stiftare har vi ett ansvar till att tidigare investeringar förräntar sig och verksamheten utvecklas. Att bidra med fem miljoner till det nya Science Centret känns som en naturlig del i ett sådant ansvarstagande och som ett rent affärsmässigt beslut.

      Sveriges välstånd bygger på tekniska framsteg som gett upphov till världsledande företag. För att behålla och utveckla denna position är det viktigt att intresset för teknik och naturvetenskap omfattas av allt fler unga. Här har science center en viktig roll.

      Och visst är det ”medlemmarnas pengar” som donerats – och medlemmarnas beslut. Beslutet om donationen togs av Fullmäktige i nov 2013.

      Är du intresserad av att vara med påverka hur förbundet ska drivas, besluta om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter då ska du antingen rösta i fullmäktigevalet så att du får ”dina kandidater” inröstade i fullmäktige alternativ själv ställa upp som representant i fullmäktige.
      Läs mer på vår webbplats om hur du gör detta (länk http://www.sverigesingenjorer.se/Medlemskap/Medlemsinflytande/)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?