Sveriges Ingenjörer donerar fem miljoner till nytt science center

Christer Fuglesang, styrelseordförande för Tekniska museet, tackar Ulf Bengtsson och Sveriges Ingenjörer för donationen på fem miljoner kronor.

Christer Fuglesang, styrelseordförande för Tekniska museet, tackar Ulf Bengtsson och Sveriges Ingenjörer för donationen på fem miljoner kronor.

Om ett år öppnar Tekniska museet i Stockholm ett nytt science center. I dag gick startskottet för projektet och Sveriges Ingenjörer överlämnade en donation på 5 miljoner kronor.

Om ett år öppnar Tekniska museet i Stockholm ett nytt science center. I dag gick startskottet för projektet och Sveriges Ingenjörer överlämnade en donation på 5 miljoner kronor.

Rutschbanor som tar besökarna mellan olika plan, både öppna ytor och lugna rum, broar som stäcker sig högt i luften och tolv meter i takhöjd. Teknisk museets nya science center som ska står klart om ett år har alla förutsättningar att bjuda på häftiga upplevelser.

Det nya center som nu börjar byggas ska ersätta Teknorama som öppnade 1985 och då var Sveriges första science center. I dag finns teknik som man inte ens kunde drömma om för 30 år sedan och därför är det hög tid att bygga något helt nytt från grunden. Tre stora lokaler, totalt tvåtusen kvadratmeter ska bli rymma det nya science centret.

– Det blir precis som tidigare en interaktiv utställning där barn och vuxna kan skapa, leka och lära tillsammans och ny teknik och innovativa lösningar ger oss helt nya möjligheter att skapa upplevelser för alla, säger Ann Follin, chef för Tekniska museet.

Temat för det nya science centret är den skapande hjärnan men det handlar inte om hur hjärnan fungerar utan vad hjärnan kan åstadkomma, till exempel häftiga innovationer och rolig problemlösning.

Science center-besk

Arkitekten Albert-France Lanord har fått uppdraget att utforma miljön i det nya science centret. Takhöjden på tolv meter gör rummen luftiga och det finns plats för flera nivåer.

Genom en arkitekttävling har bidraget från Albert France-Lanord Architect vunnit uppdraget att utforma miljön i centret.

– Utmaningen är att skapa många små världar under ett och samma tak, säger arkitekten Albert France-Lanord.

Under en formell avspark på måndagen överlämnade Ulf Bengtsson, Sveriges Ingenjörers förbundsordförande, en donation på fem miljoner kronor till Tekniska Museet.

Pengarna överlämandes varken som kontakter eller i form av en check. För att visa ett exempel på ny teknik överfördes pengarna, inför en liten publik, med hjälp av Ulf Bengtsson mobiltelefon.

Sveriges Ingenjörer har tidigare tagit flera olika initiativ till projekt som uppmuntrar barn- och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap.

– På det här sättet bidrar vi till en investering i framtiden. Det är dagens barn som ska skapa framtidens teknik och vi vet att den här donationen kommer att förräntas med råge, säger Ulf Bengtsson.

ögonstyrning-besk

Tea och Harry från Fredrikshovs Slotts Skola visade hur man målar tavlor med en ögonstyrd dator.

Tekniska museets ordförande Christer Fuglesang tackade för bidraget från Sveriges Ingenjörer och passade på att berätta att KTH, där han nu är verksam, på flera olika sätt kommer att bidra till teknik och kunskap i det nya science centret.

En installation som utvecklas med KTH och det svenska företaget Tobii är utmaningen att måla med ögonen visades också på måndagen i samband med projektinvigningen. Tobii har utvecklat ögonstyrning för datorer sedan 2001 och tillsammans med KTH anpassas nu tekniken för att fungera på Tekniska museets nya science center.

Karin Virgin  

 

2 kommentarer

  • Micha

    Vems pengar donerar Sveriges Ingenjörer? Är det medlemmarnas 5miljoner som man ger bort som man istället kunnat använda till medlemmarnas fördel? Det är ju trots allt medlemmarnas pengar? Eller? Tacksam för svar.

    20 februari 2014
    • Ania

      Hej! Så här svarar vår samhällspolitiske direktör, Peter Larsson:

      Sveriges Ingenjörer är stiftare till Tekniska museet (år 1923). Som stiftare har vi ett ansvar till att tidigare investeringar förräntar sig och verksamheten utvecklas. Att bidra med fem miljoner till det nya Science Centret känns som en naturlig del i ett sådant ansvarstagande och som ett rent affärsmässigt beslut.

      Sveriges välstånd bygger på tekniska framsteg som gett upphov till världsledande företag. För att behålla och utveckla denna position är det viktigt att intresset för teknik och naturvetenskap omfattas av allt fler unga. Här har science center en viktig roll.

      Och visst är det ”medlemmarnas pengar” som donerats – och medlemmarnas beslut. Beslutet om donationen togs av Fullmäktige i nov 2013.

      Är du intresserad av att vara med påverka hur förbundet ska drivas, besluta om verksamhetsinriktning, budget och medlemsavgifter då ska du antingen rösta i fullmäktigevalet så att du får ”dina kandidater” inröstade i fullmäktige alternativ själv ställa upp som representant i fullmäktige.
      Läs mer på vår webbplats om hur du gör detta (länk http://www.sverigesingenjorer.se/Medlemskap/Medlemsinflytande/)

      20 februari 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

”Det här är det viktigaste jag arbetat med i mitt liv”

Ståltillverkaren SSAB står för tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Men nu ska de ner till noll. Civilingenjörerna Lotta Jakobsson och Lisette Mikaelsson har två av nyckelrollerna när företaget bygger ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå.
Fler artiklar