Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTufft jobb för högskolans utredare

Tufft jobb för högskolans utredare

Harriet Wallberg-Henriksson som på regeringens uppdrag ska utreda hur högskoleutbildningarna ska kvalitetssäkras vill samtala med alla parter. En av de svåra frågeställningarna är om utvärderingarna ska baseras på kontroll av elevernas resultat eller på undersökning av själva undervisningens kvalitet.

Det system som Universitetskanslerämbetet, UKÄ, tillämpat för att utvärdera svenska högskoleutbildningar har fått ta emot mycket kritik, främst för att de så starkt har inriktat sig på examensarbeten snarare än själva utbildningens utformning. Det svenska utvärderingssystemet har också underkänts av Enqa, den internationella organisationen för kvalitetssäkring av högre studier.

Förra veckan tillsatte regeringen en utredare som ska gå igenom hur svenska högskoleutbildningars kvalitet ska utvärderas i framtiden. Beskedet mötte bifall från kritikerna av det nuvarande systemet. Universitetskanslerämbetet har emellertid redan påbörjat en egen revidering av systemet.

Regeringens utredare Harriet Wallberg-Henriksson, tidigare rektor för Karolinska institutet, säger att hon ser uppdraget som ett sätt att bidra till att stärka kvaliteten i svensk högre undervisning och därmed stärka Sveriges internationella konkurrenskraft.

Varför behöver utvärderingssystemet utredas?
– Det finns en hel rad punkter som man vill att jag ska titta på, men det jag har uppfattat som en av de viktigaste är att systemet ska anpassas internationellt, till den internationella kvalitetssäkringsorganisationen, Enqa.

Vad är viktigast att granska i din utredning?
– En viktig aspekt är att hitta ett sätt att samverka med universitetens egna kvalitetssäkringssystem, att hitta ett sätt där man kan arbeta tillsammans för att säkra en hög kvalitet på utbildningarna.

Finns det inte en motsättning i att det svenska systemet är inriktat på resultaten och att Enqas system är mer inriktat på att utvärdera hur utbildningen bedrivs?
– Det är väl en av de saker jag får titta på.

UKÄ är mitt i en egen revidering av sitt system – hur kommer du att förhålla dig till den?
– Jag kommer att samverka och ha dialog med alla parter: regeringskansliet, UKÄ och studenterna, men också med arbetsmarknaden och Sulf och andra organisationer. Exakt hur jag lägger upp arbetet kan jag inte säga i dag. Jag fick uppdraget den 8 april och det är fortfarande väldigt tidigt i planeringen. Men jag kommer att sitta ner och lyssna på vad de olika parterna säger om problemen.

Du ska bli klar redan i december?
– Ja, jag ska leverera den första december, så det måste gå snabbt.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.