Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLåg förtroende för pensionssystem

Låg förtroende för pensionssystem

Pensionssystemet kommer inte att ge en tillräcklig inkomstnivå den dag man slutar jobba, tror åtta av tio tillfrågade, enligt en ny avhandling.

– Flertalet ser heller inte det nuvarande svenska pensionssystemet som väl genomtänkt (73%), och anser att det avsätts för lite pengar i statsbudgeten för framtida pensioner (64%), säger ekonomen Jeanette Carlsson Hauff på Handelshögskolan i Göteborg, som står bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Drygt 900 personer ingår i studien om svenskarnas uppfattning om pensionen, som också visar att det finns ett generationsglapp. Bland dem som är födda på 1940-talet och 1950-talet är det vanligare att tänka att pensionssystemet ska ge en helt bibehållen inkomst den dag man slutar jobba, medan unga har ett generellt sett lägre förtroende för inkomstpensionssystemet.

De som har högst förtroende för inkomstpensionssystemet är i högre grad män och personer med högre inkomst, medan de med lägst förtroende för pensionssystemet i högre grad är unga, kvinnor och låginkomsttagare, enligt avhandlingen.

Studien visar också att drygt varannan av de tillfrågade, 56 procent, tror att deras inkomstpension kommer att överstiga vad de faktiskt kommer att få.

Avhandlingen Trust and risk-taking: A study of consumer behaviour within a Swedish pension investment setting kan du läsa här.

Ania Obminska

4 KOMMENTARER

  1. Varför skulle någon över huvud taget ha förtroende för ett pyramidspel? Det är allmänt känt att våra pengar som vi unga betalar in idag går direkt till dagens pensionärer. När vi går i pension kommer det inte finnas några pengar eftersom de redan är konsumerade….

    Därför betalar jag som egenföretagare så lite jag bara kan i pension, endast det lagstadgade avgiften i väntan på att systemet går i konkurs.

  2. Artikeln handlar tydligen om inkomstpensionen. Som ofta glöms det bort att den bara är en del av pensionen. I ett land där vi vants vid att staten tar hand om allt har många ingen koll på tjänstepensionsdelen, som vi styr till viss del själva.
    Tjänstepensionen är en betydande del, i mitt fall ca hälften av totala pensionen. Att då bara studera inkomstpensionen är då inte särskilt meningsfullt.
    Tanken att få/måste ha pension i nivå med lönen kan ju också diskuteras. Som pensionär lägger jag inga pengar på resor till jobbet, utelunch à 80 kr/dag, nya representativa kläder inför möten. Jag har gott om tid att själv sköta tjänster som jag förr måste köpa av tidsskäl: byta däck, sköta bilen, reparera huset, byta termostat i kylskåpet mm.
    Lars-Gunnar

  3. Förr var huset och amorteringarna på det en naturlig del av pensionssparandet för många (t.ex. #1. Håkans och även mina egna föräldrar). När man gick i pension (senast) skulle lånet vara avbetalat och man kunde bo kvar billigt eller sälja och frigöra kapital.

    Problemet är att idag lånar folk fyra miljoner och amorterar i princip inget alls. När dessa går i pension så lär det bli till att sälja huset för att lösa lånet och se sig om efter en billig lägenhet. Undrar om de kommer att hitta någon? Annars lär vi få återinföra fattighusen.

    Observera att jag inte tycker synd om dem. Det är upp till var och en om man vill leva stort som ung och fattig som gammal. Alla vet ungefär hur mycket (lite) staten och eventuellt arbetsgivaren sätter undan åt en. Vill man ha mer, så får man spara själv – i bostad eller något annat.

  4. Tror mycket av diskussion och debatt kring pensioner skapar felaktiga förväntningar och förhållningssätt till pension. Om jag ser till mina föräldrar som tillhör 30-talsgenerationen så har de ca 7000 resp 11000 kr i pension nu. Att de klarar sig med den låga pensionen beror förstås på att lån på villa, fritidshuso och bil sen länge är betalda och de har inga stor utgifter och dyra intressen. När någon av dem går bort kommer det förstås bli mycket svårare att få det gå ihop på bara en pension.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.