Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDanskarnas kaffepauser är låånga

Danskarnas kaffepauser är låånga

DocteurCosmos/Wikimedia Commons
DocteurCosmos/Wikimedia Commons

Kaffepausernas betydelse för kreativitet och trevnad på jobbet bör inte underskattas. Men är den verkligen värd 17 000 timmar varje dag? Det är den totala tiden danska anställda fikar varje dag.

Hoppa inte över kaffepausen – den är viktig för det sociala samspelet på jobbet och också för att du kanske träffar kollegor som du annars inte möter. Kanske kommer ni tillsammans på en genialisk förbättring där vid automaten som gör er och företaget ännu framgångsrikare.

Men den tar tid, kaffepausen. En undersökning av danskarnas kaffepauser på jobbet visar att mer än tio årsarbetstider rinner ner i kopparna, varje dag. Ändå tycker Leanforskaren Kenneth Brinch Jensen, som intervjuas av danska Ingenjören, att det är väl använda bönor, förlåt timmar.

– Att som chef gå in och börja undersöka hur mycket paus de anställda tas kan uppfattas en brist på tillit och det kan gå ut över motivationen.

Den danska arbetsmiljöforskaren Karen Albertsen framhåller att det är bra med små pauser under arbetsdagen där man reser sig från skrivbordet/datorn och rör litet på kroppen.

Källa: Ingenjören.dk

2 KOMMENTARER

  1. Om alla danska anställda fikar 17000 timmar per dag är det inte så mycket. Ursprungsartikeln handlar om att de står i kaffekö 17000 timmar per dag. Inte lätt med danska :)

  2. Känns som en aftonbladet-artikel när man skriver en artikel baserad på någons artikel som i sin tur är baserad på en undersökning/beräkning. Är det så svårt att gå till källan själv och skriva ihop något eget? Tips: Källan är ing.dk, inte ingenjören.dk. Det tog mig 15 minuter att hitta tillbaka till ursprungskällan och där ser man att de räknar på hur många koppar kaffe alla dricker på ett specifikt kontor i Köpenhamn (2,4 koppar om dagen) samt att det tar 25-30 sekunder per kopp. Detta använder man som siffror och antar sedan att alla som kan tänkas jobba på kontor (privat och offentlig sektor) gör likadant, vilket gav dem ett resultat på ovan nämnda ungefär 17 000 timmar. Hedersvärt att man försöker räkna fram en siffra men det är många godtyckliga antaganden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.